Consumul mediatic zilnic poate avea un impact asupra modului in care gandim, ne comportam si asupra emotiilor noastre.
Daca ai cazut intr-un pattern de a urmari si asculta stiri in majoritatea timpului, exista marea posibilitate ca in aceasta perioada, tot ceea ce consumi este legat de coronavirus.
In timp ce a fi informati despre noile masuri impuse de autoritati in aceasta perioada, expertii considera ca un consum exagerat de stiri, poate sa ne afecteze negativ sanatatea mintala, emotionala si fizica.
Cu acest lucru in minte, obiectivul este sa gasim un echilibru intre a fi informati si educati despre situatie, fara a deveni coplesiti de ea. Pana la urma, cand exista stiri pozitive si schimbari ale situatiei, cu siguranta le vei afla, fara sa cauti toata ziua pe Internet informatii!
De ce urmarirea stirilor poate sa ne afecteze sanatatea mintala?
Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), pandemia COVID-19 se dovedeste a fi stresanta pentru majoritatea oamenilor. In timpul unui focar de boli infectioase, CDC spune ca stresul poate duce la modificari ale pattern-ului de somn sau de alimentatie, la agravarea conditiilor de sanatate mintala, la frica si ingrijorare pentru sanatatea proprie si sanatatea persoanelor dragi si dificultati in concentrare.
Sursa acestui stres este fluxul constant de stiri despre COVID-19 la care suntem expusi zilnic, la fiecare ora si chiar minut cu minut. Din pacate, multe dintre vestile pe care le consumam astazi nu reprezinta atat de multe rapoarte informative utile, ci reprezinta o modalitate de a mentine oamenii dependenti de ciclul de stiri.
Deoarece titlurile senzationale atrag mult mai multa atentie, expertii spun ca mijloacele de informare in masa ajung adesea sa se axeze pe raportarea excesiva in cazuri de dezastre – si mai rar pe vesti pozitive. Consumul prea mult de acest gen de stiri, activ sau pasiv, poate fi foarte toxic, iar ceea ce auzim are un impact major asupra starii noastre de spirit.
Poate fi daunator sa citim in mod constant stirile, deoarece expunerea constanta la informatii negative ne poate afecta creierul, spun specialistii. Cand experimentam o amenintare, expertii spun ca in creierul nostru se activeaza comanda de ”lupta sau fuga”, iar sistemele din corpul nostru reactioneaza in consecinta.
Consumul de stiri poate activa sistemul nervos simpatic, ceea ce face ca organismul sa elibereze hormoni de stres, cum ar fi cortizolul si adrenalina. Apoi, cand are loc o criza ca in contextul actual si intalnim mai frecvent acest raspuns la stres, pot aparea chiar si simptomele fizice datorate expunerii constante la stirile negative.
Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt oboseala, anxietatea, depresia si insomnia.
Acest efect emotional negativ asupra psihicului a fost demonstrat intr-un studiu care a analizat persoane care au urmarit materiale negative, in comparatie cu cele care au urmarit materiale pozitive sau neutre. Rezultatele au aratat o crestere a dispozitiilor atat anxioase, cat si depresive, numai dupa 14 minute de vizualizare a stirilor negative.
Cum putem gestiona stirile negative?
Ca in multe alte contexte, cheia pentru a ramane sanatosi este moderatia. A fi la curent nu este doar responsabil, ci este esential pentru siguranta noastra in acest moment.
Pentru a atinge echilibrul de moderatie in timp ce suntem informati, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda cautarea de stiri despre COVID-19, in principal, pe un site de incredere, autorizat, astfel incat sa putem lua masuri practice pentru a ne face planurile si pentru a ne proteja pe noi si pe cei dragi. Dupa ce avem aceste informatii, este timpul sa oprim stirile.
Iata cateva strategii!
Limitati-va timpul in fiecare zi
Specialistii recomanda un timp de aproximativ 30 de minute pe zi acordat stirilor.
Acestia considera ca este nesanatos sa navigam constant pe profilul de Facebook pentru a vedea ce mai este nou si nu este indicat sa cautam compulsiv articole pe Internet. Totodata, a lasa televizorul aprins pe fundal, in timp ce ne ocupam de alte treburi, nu este o varianta ajutatoare. .
Programeaza un „moment de ingrijorare”
Programarea unui „moment pentru griji” in fiecare zi este o strategie comuna pentru gestionarea simptomelor legate de tulburarile de anxietate. Specialistii spun ca aceasta tehnica este utila si pentru vizionarea si digerarea ciclului de stiri. Parcurge stirile, constientizeaza ce te ingrijoreaza, apoi iti poti face planuri pentru a rezolva situatia. Urmatorul pas este alegerea unui moment care este destul de indepartat de culcare pentru a te ingrijora, astfel incat creierul sa aiba timp sa se stabilizeze inainte de a te pune la somn. Ideea este de a minimiza ingrijorarea si aportul de stiri, programandu-l in decursul zilei tale. Dupa ce timpul tau de griji s-a terminat, poti lasa stirile deoparte si poti sa treci la alte lucruri. Creierul tau se va obisnui in cele din urma cu aceasta noua rutina si va incepe sa poata lasa grijile pentru un singur moment din zi.
Urmareste pagini si canale de stiri de incredere
O modalitate sanatoasa de gestuonare a ciclului de stiri este sa te bazezi pe canalele de informare despre care stii ca sunt credibile, au reporteri cu experienta care isi fac documentarea intr-un mod corect si pot sa ofere perspective echilibrate.
Obtine un rezumat de stiri de la prieteni apropiati sau familie
Daca urmarirea stirilor declanseaza simptome regulate de anxietate sau depresie, alti specialisti nu recomanda deloc expunere. In schimb, ei sugereaza sa ceri unui prieten apropiat sau unei persoane dragi sa filtreze vestea pentru tine. Apoi, ii poti ruga de cateva ori pe saptamana sa iti povesteasca despre cele mai importante actualizari.
Limiteaza-ti expunerea la alti stresori
Daca ai un membru al familiei care posteaza in mod constant link-uri catre articole discutabile din surse necunoscute, mergi mai departe si nu le urmari, nu le acorda atentie. Daca un prieten sau un coleg de serviciu insista sa aiba conversatii legate de evenimente curente care nu servesc decat pentru a iti creste anxietatea, incearca sa stabilesti niste limite cu ei.
Ii poti spune in felul urmator: „Hei, chiar am inceput sa ma simt coplesit de acest subiect, asa ca as prefera daca schimbam subiectul”. Aceasta optiune poate fi eficienta cu unii oameni.
Fa ceva sanatos dupa ce te uiti la stiri
Pentru majoritatea dintre noi, consumul unei anumite stiri in fiecare zi este esential.
Pentru a ajuta la combaterea sentimentelor de teama, anxietate si griji care insotesc adesea stirile negative, specialistii sugereaza sa facem ceva pozitiv sau sanatos imediat dupa, cum ar fi o plimbare, sa sunam un prieten sau sa lucram la un hobby.
Masurile pentru a reduce la minimum stresul din aceasta perioada dificila sunt esentiale atat pentru sanatatea noastra fizica, cat si pentru cea psihica.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.