Este greu sa simti ca si cum ar fi de la sine inteles sa depui anumite eforturi si sa faci unele lucruri pentru ceilalti. La urma urmei, a ajuta un prieten sa se deplaseze si a face o cina speciala pentru cei dragi necesita mult timp si energie. Si cand oamenii nu par sa observe, s-ar putea sa simti ca nu esti apreciat.
A te simti neapreciat poate duce la resentimente si furie. Din fericire, aceste strategii te pot ajuta sa te simti mai bine si ar putea chiar impiedica ca relatia sa fie dezechilibrata atunci cand te simti neapreciat.
Cauta aprecierea in actiuni
Doar pentru ca cineva nu spune „multumesc” nu inseamna ca nu te apreciaza. Nu toata lumea foloseste cuvinte pentru a-si exprima recunostinta.
Partenerul tau care te cuprinde intr-o imbratisare sau adolescentul care-ti da un ”thumbs up” mare ar putea fi modul lor de a-ti multumi. In mod similar, atunci cand colegul tau te invita la masa sau prietenul tau insista sa-ti plateasca cafeaua, s-ar putea sa-ti comunice si aprecierea.
Deci, ia-ti un minut si ia in considerare daca cei din jur ar putea sa-ti arate aprecierea intr-un mod diferit. S-ar putea sa descoperi ca probabil sunt mai recunoscatori pentru ceea ce esti, decat pentru ceea ce faci pentru ei.
Spune „Nu” mai des
Uneori, cu cat faci mai mult pentru oameni fara sa te plangi, cu atat se asteapta sa faci si mai mult. Si ar putea uita sa aprecieze tot ceea ce faci pentru ei.
Deci, poate fi util sa spui „nu” uneori. Acest lucru le poate aminti oamenilor ca nu e de la sine inteles ca vei fi mereu dispus si disponibil pentru a-i ajuta.
A spune „nu” uneori poate fi bine si pentru tine. Refuzul unei invitatii sociale sau solicitarea unui favor pot fi dificile daca esti obisnuit sa spui intotdeauna „da”. Insa acest lucru iti aminteste tie (si ceilorlalti) ca nu trebuie sa faci nimic din ceea ce nu vrei sa faci.
S-ar putea sa apara si momente cand decizi sa stabilesti niste limite. De exemplu, daca il auzi pe unul dintre copiii tai spunand unui prieten: „Nu trebuie sa-ti pui vasele in chiuveta. Parintii mei mereu strang dupa mine ”, poate ar trebui sa stabilesti niste reguli cu copilul tau.
Fii amabil
A arata bunatate iti poate spori propria fericire. Deci, ia in considerare daca ajutarea altora te face sa te simti bine cu tine, chiar daca altii nu par sa te aprecieze atat de mult pe cat ai vrea.
S-ar putea sa ai sansa de a invata noi abilitati sau de a le ascuta pe cele existente – cum ar fi rabdarea. De asemenea, s-ar putea sa ai sansa de a face miscare sau ai putea prinde un moment de liniste singur in masina, atunci cand mergi sa iei pe cineva de la birou.
Arunca o privire la toate lucrurile pe care le poti obtine facand lucruri pentru altii si s-ar putea sa fii surprins sa vezi ca exista multe lucruri pentru care te poti simti recunoscator.
Apreciaza-i pe ceilalti
Concentrandu-te prea mult pe lipsa de apreciere pe care nu o resimti, te poate face sa uiti sa arati apreciere fata de ceilalti.
Dar a spune „multumesc” celor din jurul tau ii poate inspira si pe altii sa te aprecieze.
Multumeste prietenilor si familiei pentru tot ceea ce fac pentru tine. Iti poti arata aprecierea printr-un „multumesc” verbal sau le poti trimite un mesaj, o felicitare prin care sa le reamintesti cat de mult ii apreciezi. Indiferent de modul in care alegi sa iti arati aprecierea, fa-o autentic si sincer.
Reincadreaza gandurile negative
Fii atent la gandurile exagerat de negative. Daca observi ca ai un raspuns automat de genul: „Nimeni nu face vreodata ceva frumos pentru mine” sau „Toata lumea se asteapta sa fac totul aici”, te va face sa te simti mai rau.
Aminteste-ti de vremurile in care alti oameni au aratat apreciere pentru tine (chiar daca trebuie sa te gandesti putin). Si aminteste-ti de momentele in care ai reusit sa impui limite la ceea ce faci.
Raspunsul la gandurile tale inutile cu ganduri mai realiste te poate ajuta sa te simti putin mai apreciat.
Vorbeste
Uneori, este util sa impartasesti ce simti. Poti sa vorbesti cu partenerul tau, seful tau sau cu copiii tai despre ce se intampla spunand ceva de genul: „Uneori, simt ca munca mea trece neobservata. Imi place foarte mult cand munca mea este apreciata. ”
Nu iti fie teama sa spui ce doresti si ce simti. Ai putea descoperi ca celelalte persoane sunt fericite sa arate mai multa apreciere atunci cand inteleg cat de important este pentru tine.
Dar exista, de asemenea, sansa ca acestia sa insiste ca arata deja o multime de apreciere sau o pot transforma intr-o gluma spunand ceva de genul „Te voi aprecia atunci cand vei lucra mai bine”. Aminteste-ti, unii oameni fac glume atunci cand se simt inconfortabil. Si disconfortul lor ar putea fi doar o reflectare a modului in care se percep pe ei insisi, nu a ceea ce simt despre tine.
Discuta cu un profesionist
Daca te simti neapreciat de mult timp si orice faci nu poti sa gestionezi acest sentiment, cel mai probabil relatiile tale vor avea de suferit in viitor. Ia in considerare sa discuti cu un profesionist in sanatate mintala despre cum te simti. Un terapeut te poate ghida in asa fel incat sa te simti mai bine si sa depasesti aceasta problema.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.