Video Video

Frica de tunete, furtuni, fulgere sau astrafobia

frica de tunete fulgere furtuni

Ce este astrafobia?

Astrafobia este, în termeni simpli, frica de tunete și fulgere. Acest termen vine din limba greacă, în care „astrape” înseamnă fulgere și ,,phobos” înseamnă frică.

Această fobie este destul de comună și afectează atât copii, adultți și chiar animale. Așadar, dacă vezi că pisicile sau cățeii se ascund sub pat atunci când este furtună afară, să nu fii surprins.

O persoană care prezintă fobie de tunete și fulgere o să își modifice programul în funcție de prognoza meteo, evitând astfel să se expună la vreme de furtună.

Cu toate că este recomandat să stai la adăpost în caz de vreme furtunoasă, fobia este o frică dusă la extrem și afectează viața în mod negativ.

Simptomele astrafobiei

Persoanele care suferă de astrafobie pot avea sentimente de panică înainte și în timpul unei furtuni. Această fobie poate provoca simptome precum:

 • Durere în piept
 • Amorțeală
 • Grețuri
 • Palpitații și un puls crescut
 • Dificultate de a respira
 • Mâini transpirate
 • O dorință obsesivă de a monitoriza furtuna
 • Dorința de a sta lângă altcineva pentru a simți protecție în timpul unei furtuni
 • Țipete și plânsete (mai ales în cazul copiilor)
 • Conștientizarea faptului că aceste sentimente sunt iraționale și exagerate
 • Persoanele cu astrafobie pot, de asemenea, să simtă nevoia să se ascundă de fulgere și tunete într-un dulap, baie, cadă sau sub pat.

De ce apare frica de tunete și fulgere?

Astrafobia poate apărea pe baza unor comportamente învățate, însă poate fi atribuită evoluției sau ca răspuns al unui instinct.

Din punct de vedere al evoluției, este normal să eviți o furtună. Acest fenomen meteorologic poate fi periculos pentru oameni și animale deopotrivă, amenințându-le chiar viața.

Cu toate acestea, reacțiile copleșitoare care apar chiar și atunci când te afli la adăpost sunt iraționale și te pot birui.

În general, copiii cu autism, persoanele cu anxietate sau cu probleme de procesare senzorială sunt mai predispuși să dezvolte astrafobie, fiind mai sensibili la sunete și la mediul înconjurător.

Diverse terapii utilizate frecvent

Cartografie personalizată a surselor și manifestării simptomelor prin combinarea soluțiilor psihoterapeutice variate. Prin aplicarea unor metode inovative de terapie, ne concentrăm pe scurtarea drumului către rezolvare și pe diagnosticarea directă în context.

Terapie prin expunere la Realitatea Virtuală

O opțiune eficientă în economisirea de timp și bani, însă disponibilă doar în anumite locații. În cadrul ID Therapy Bespoke Treatment Center din România, puteți depăși frica de tunete și fulgere cu ajutorul tehnologiei Realității Virtuale.

Trateaza astrafobia prin realitate virtuala

Trateaza astrafobia prin realitate virtuala

Va este teama exagerata de tunete si de fulgere? Ce este astrafobia si de ce apare? Puteti sa scapati...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

View Procedure

Psihoterapia Cognitiv-Comportamentală

O abordare pe termen scurt, efectuată individual sau în grup, ce se concentrează profund pe o problemă specifică și are un caracter orientat către obiective. Aceasta vizează modificarea tiparelor de gândire negative sau incorecte, înlocuindu-le cu modalități mai rationale de a gândi.

Utilizarea unui jurnal de anxietate pentru progres

Psihoterapeutul vă încurajează să țineți un jurnal în care să notați momentele în care apar furtuni și dacă aveți gânduri negative legate de acestea (cum ar fi teama de fulgere care lovesc casa sau copaci căzând pe casă). Împreună cu terapeutul, veți examina aceste gânduri negative și le veți înlocui treptat cu o gândire bazată pe fapte și dovezi, ajutându-vă să gestionați anxietatea.

Ce poți face dacă ai astrafobie?

Nu intra în mod constant pe aplicațiile meteo

Verificarea compulsivă a vremii poate face ca să crezi că te menții în siguranță, însă în realitate acest lucru alimentează anxietatea. Încearcă să te limitezi la verificarea vremii doar dimineața, astfel încât să te poți îmbrăca corespunzător, dar rezistă să intri pe aplicația meteo de mai multe ori pe zi.

Apelează la servicii specializate de psihoterapie

Poți chiar să-l rogi pe psihoterapeut să-ți facă o „vizită la domiciliu” în timpul unei furtuni, astfel încât să poți practica respirația profundă și să primești consiliere în timpul unei furtuni reale.

Aplicațiile legate de sănătatea mentală și aplicațiile de meditație sunt, de asemenea, o opțiune ușoară și accesibilă pentru tratarea astrafobiei. Există aplicații care oferă sesiuni de terapie, aplicații care oferă tehnici de relaxare ghidată și aplicații care îți permit să-ți ții un jurnal de anxietate.

Cere-le ajutorul celor dragi

Te vei reduce astfel anxietatea suplimentară pe care o ai în legătură cu lipsa de la evenimentele importante ale persoanelor apropiate.

În mod surprinzător, cunoașterea cazurilor foarte rare de moarte datorată loviturii de fulger nu-ți va diminua frica irațională pe care o ai. În timpul unei furtuni, pentru a te calma, numără înapoi de la 200 la 3 sau 2 secunde. Sau vorbește la telefon. Aceste lucruri te vor regla respirația. De asemenea, adu-ți aminte de câte ori ai fost acasă singur în timpul unei furtuni și nu s-a întâmplat nimic rău!

Este posibil să simți că nu vei putea trece peste această teamă, mai ales dacă este ceva care a început încă din copilărie, dar dacă te vei deschide și vei căuta un tratament, vei reuși să îți depășești frica de tunete și fulgere.

Discută cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut și trainer din România specializat în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții.

Dr. Nadia Gorduza reprezintă în România Virtually Better Inc. USA.

Evaluare rapida

Iti este teama de tunete, fulgere?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programează-te acum la o ședință de psihoterapie

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania