Video Video

Dependentele

Ce este dependenta si cum se trateaza?

In literatura de specialitate in loc de dependenta se foloseste mai mult termenul de „adictie”.

Adictia este un cuvant preluat din limba engleza (addiction) si inseamna dependenta de ceva anume, care poate fi alcool, tigari, droguri, calculator, TV, munca, jocuri de noroc, iar lista poate continua; mai nou, se vorbeste chiar despre dependenta de social media.

Adictia provoaca placere pe moment, insa atunci cand este utilizata in mod continuu, devine compulsiva si interfereaza cu functionarea sociala si profesionala a individului, afectand chiar starea de sanatate a acestuia.

Dependenta este un proces prin care un comportament, care are atat functia de a produce placere cat si functia de a reduce un disconfort, este angajat intr-un tipar caracterizat prin eșecul recurent de a controla comportamentul respectiv si continuarea realizarii acestuia in ciuda consecințelor negative semnificative (Goodman, 1990).

Cate tipuri de dependente exista?

Exista mai multe tipuri de dependenta:

 • Dependenta de activitati-cumparaturi, sport
 • Dependenta de jocuri de noroc
 • Dependenta de internet
 • Dependenta de munca
 • Dependenta de alcool
 • Dependenta de tutun
 • Dependenta de substante
 • Dependenta de mancare
 • Dependenta de sex
 • Dependenta de pornografie

Care sunt cauzele care declanseaza dependenta

Nu s-au identificat cauze certe pentru declansarea dependentelor in afara de utilizarea unei substante sau realizarea unei activitati si nu exista nici o modalitate de a prezice cine va deveni dependent si cine nu.

Din punct de vedere neurobiologic, dependentele se asociaza cu centrii placerii din creier si cu neurotransmitatorul numit dopamina. Astfel, nevoia de a utiliza substante sau de a realiza activitati care declanseaza aceste semnale de placere poate fi rezultatul unui deficit de dopamina.
Cercetarile au identificat o serie de factori de risc în dezvoltarea dependentelor.

 

 • Factorii biologici– unele persoane pot prezenta vulnerabilitate genetica pentru dezvoltarea dependentelor
 • Factorii de mediu-  ex: familia, prietenii, presiunea grupului, abuzul fizic și sexual, stresul, și factorii parentali
 • Factorii de dezvoltare -factorii genetici si de mediu interactioneaza cu stadiile de dezvoltare critice. Adolescenţii sunt cei mai predispusi in a dezvolta diferite dependente, deoarece zonele din creierul lor, care guverneaza procesul de luare a deciziilor, judecata și cele de auto-control sunt inca in curs de dezvoltare si pot fi deosebit de susceptibili pentru angajarea în comportamente de risc la varste precoce care pot degenera în dependente.

Cum diagnosticam o posibila dependenta?

Diagnosticarea se poate face prin evaluare psihologica si psihiatrica.

Consultul psihiatric se recomanda in cazul in care dependenta este severa, exista comorbiditati asociate, persoana a avut nenumarate incercari nereusite de a abandona consumul.

Care sunt simptomele?

 • Simptomele tolerantei (nevoia acuta de a creste dozele pentru a atinge efectul subiectiv al intoxicatiei si/sau efect diminuat la administrarea aceleiasi cantitati de substanta)
 •  Simptomele sevrajului (apar la oprirea sau diminuarea consumului si dispare cand substanta este readministrata)
 • Dorinta compulsiva de a utiliza substante
 • Dificultatea de a controla consumul
 • Comportament de cautare a substantei
 • Dorinta permanenta si incercari nereusite de a abandona consumul
 • Abandonarea sau reducerea semnificativa a activitatilor ocupationale, sociale si recreationale
 • Continuarea utilizarii substantei in pofida recunoasterii de catre individ a problemelor somatice si psihice.

Cum tratam dependenta?

Dependenta se poate trata. In prima faza este necesara retragerea substantei sau incetarea comportamentului adictiv. O data eliminat obiectul dependentei pot aparea o serie de simptome fizice si psihologice specifice sevrajului, respectiv: greata, varsaturi, frisoane, transpiratii, dureri, insomnie, crampe musculare, febra si modificari de ritm cardiac.
Pe langa simptomatologia fizica, exista si afectarea emotionala, respectiv: anxietate, iritabilitate, depresie, modificari de dispozitie. Simptomele sevrajului dureaza 3-5 zile. Asadar terapie in aceasta perioada vizeaza atenuarea simtomatologiei mai sus descrise.
Dupa iesirea din faza de sevraj, persoana are nevoie sa invete mecanisme de coping prin care sa faca fata tentatiei de a reveni la comportamneul deja impregnat, si poftei de consum daca este vorba de dependenta de substante.

Terapii utilizate frecvent

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Combinam acele tipuri de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Tratarea dependentelor se face prin:

Tratament psihiatric
In paralel cu terapia psihologica este recomandat tratament psihiatric, respectiv terapia medicamentoasa pentru reducerea simptomelor sevrajului. Cand ne adresam medicului psihiatru?

Terapia cognitiv comportamentala
Terapia cognitiv comportamentala este utilizata pentru a ajuta pacientii sa identifice, sa evite sau sa faca fata situatiilor in care sunt susceptibili pentru consumul sau angajarea in obiectul dependentei. Tehnica de intervievare motivationala este adesea folosita pentru a reaminti persoanelor valorile pe care le au, fiind o modalitate de a evita consumul sau angajarea in diferite comportamente disfunctionale.

Se mai folosesc programe de reabilitare- pentru integrarea persoanei care sa il ajute sa devina autonom.

Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa

Psihoterapia Integrativa

O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Centrata pe Resurse si Solutii este un demers de terapie colaborativa cu participarea directa a pacientului si...

Mai multe detalii

Exista mai multe multe metode de terapii pentru tratarea dependentelor, iar acestea se stabilesc in functie de cauzele afectiunii. Pe langa terapiile mentionate mai sus, psihoterapeutul poate alege sa recurga la
Psihoterapia prin Realitate Virtuala pentru gestionarea poftei.

Psihoterapia prin Realitate Virtuala trateaza dependenta de alcool sau nicotina

Pacientii care doresc sa preia controlul asupra consumului de alcool sau nicotina vor fi asistati de catre terapeutul lor pentru a-si dezvolta abilitati noi de adaptare, in timp ce sunt expusi la anumite repere virtuale relevante legate de alcool.

Pacientul este plasat in diferite medii virtuale (bar, restaurant, magazin, petrecere, la el acasa) unde se gasesc anumiti indicatori-ispita care sa-l atraga pe acesta sa consume alcool sau nicotina. Pacientul este ajutat de terapeut sa identifice simptomele fizice si cognitive ale poftei pe care o experimenteaza. De asemenea, el este ajutat sa-si dezvolte comportamente sau strategii cognitive noi, de evitare, de distragere a atentiei de la indicatorii-ispita, de a vorbi singur, de a-si schimba pattern-urile de gandire. Anumite bauturi alcoolice sau tigari preferate de pacienti pot fi plasate de catre terapeut in cadrul acestor medii virtuale. De asemenea, barmanul virtual ofera oportunitati pentru pacient de a se angaja in interactiuni si de a-si consolida abilitatile de abstinenta sau moderatie.

Aceasta terapie, bazata in special pe preventie, contine 10-12 sedinte alaturi de un psihoterapeut special pregatit in acest sens Astfel prin terapia de expunere la realitate virtuala, persoanei i se faciliteaza invatarea cognitiva, consolidarea noilor comportamente, suprimarea poftei in prezenta unor indici-ispita legati de alcool sau tigari si evitarea recidivei si produce o serie de schimbari pozitive in metabolismul creierului.

Realitatea Virtuala trateaza dependenta de alcool

Realitatea Virtuala trateaza dependenta de alcool

Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de adictia sau...

Mai multe detalii
Realitatea Virtuala trateaza dependenta de nicotina

Realitatea Virtuala trateaza dependenta de nicotina

Aceasta terapie, bazata in special pe preventie, contine 12...

Mai multe detalii

Discuta cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Virginia Neacsu
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Fobii, Insomnie, Schizofrenie, Stres, Tulburare bipolara, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental
depresie, anxietate, trauma adulti si adolescenti
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
 • Specializari
  • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
  • Psihologie clinica
 • Certificari
  • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
  • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
  • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
  • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
  • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Dependent de Alcool?

Testul AUDIT

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum si scapa de dependente

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania