Video Video

Trateaza frica de inaltime prin realitate virtuala

Cum putem invinge frica de inaltime?

Acrofobia are un remediu eficient:

Terapia prin Realitate Virtuala

Terapia prin Realitate virtuala este o terapie revolutionara folosita pentru tratarea diverselor fobii, printre care si acrofobia sau teama de inaltimi.

Va este teama de inaltimi sau sa mergeti in cladiri inalte la ultimul etaj? Va este frica sa participati la o intalnire care are loc la un etaj superior al unei cladiri de birouri? Acrofobia s-ar putea sa fie cauza, sau teama de inaltimi, o tulburare de anxietate care afecteaza aproximativ 5% din populatie.
Aceasta fobie de inaltimi poate declansa simptome neplacute, iar persoanele acrofobe evita situatiile de a se afla la o altitudine mai mica sau mai mare.
Acrofobia va poate afecta negativ stilul de viata daca nu o tratati.

Totul despre acrofobie

Ce presupune Terapia prin Realitate Virtuala?

Va puteti trata de acrofobie prin terapia de expunere la realitatea virtuala, unde va veti intalniti cu obiectul fobiei (cladirile inalte) intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate.

Acrofobia se insoteste de foarte multe ori cu claustrofobia (asociata cu liftul) si pot fi tratate impreuna.

Terapia de expunere la realitatea virtuala utilizeaza ochelari de proiectie 3D, dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului, care sunt conectati la un calculator.
Acest lucru ii permite medicului/psihoterapeutului sa ofere o indrumare atenta, pastrand in acelasi timp controlul deplin asupra a tot ceea ce are loc, regland intensitatea terapiei in functie de nevoile individuale ale pacientului.

In timpul procesului de expunere la realitatea virtuala, veti fi condus virtual intr-o cladire cu minimum 50 de etaje in care:

  • veti urca initial cu un lift inchis, gradual catre etaje din ce in ce mai inalte
  • dupa ce experimentati aceata etapa, aveti optiunea de a merge cu un lift cu pereti din sticla, fiind expus si mai mult la inaltime, avand o vizibilitate crescuta
  • in ultima etapa va vom urca virtual pe acoperisul acestei cladiri de 50 de etaje unde veti putea sta pe marginea ei, obisnuindu-va cu imaginea de a privi in gol la o distanta foarte mare de pamant. Astfel se va produce desensibilizarea dvs la stimulul fobic.

Pe masura ce sunteti expus vizual la stimul cauzator, respectiv inaltimea, initial starea dvs de anxietate va creste si veti fi invatati cum sa v-o gestionati prin tehnici specifice de management al anxietatii atat din punct de vedere cognitiv cat si fizic prin tehnici de relaxare.

Este nevoie un numar de minim 6-8 sedinte, in functie de severitatea fobiei in care:

  • in prima sedinta se va face evaluarea acrofobiei
  • in a doua sedinta veti invata tehnici de management al anxietatii
  • in urmatoarele 4-6 sedinte, in functie de severitatea fobiei, veti fi expusi in mediul virtual la stimul. Astfel se va produce desensibilizarea dvs la stimulul fobic.

Tot acest proces se intampla in prezenta medicului care va va coordona pas cu pas pe parcursul intregului proces terapeutic.
Cercetarile au demonstrat ca expunerea la realitatea virtuala este la fel de eficienta ca si vechile tehnici de expunere graduala in vivo la inaltime

Exista si alte metode pentru tratarea acestei afectiuni. Mai multe detalii aici.

Adreseaza-te unui Specialist in Realitate Virtuala

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de a vorbi in public, Frica de avion, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.

VBIlogo-01
Evaluare rapida

Iti este teama de inaltimi?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de fobii

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania