Fobiile specifice se trateaza prin Terapie Virtuala
Invinge frica de zbor cu avionul prin realitate virtuala
Folosind terapia de expunere prin realitate virtuala la persoanele cu “frica de zbor cu avionul”, pacientul trece usor cu...
Mai multe detaliiInvinge frica de a vorbi in public prin realitate virtuala
Frica de a vorbi in public are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in resursele sale de a...
Mai multe detaliiTrateaza frica de inaltime prin realitate virtuala
Va este frica de inaltimi? Simtiti panica atunci cand va dati seama ca sunteti la inaltime? Puteti sa scapati...
Mai multe detaliiTrateaza astrafobia prin realitate virtuala
Va este teama exagerata de tunete si de fulgere? Ce este astrafobia si de ce apare? Puteti sa scapati...
Mai multe detaliiTrateaza frica de paianjeni prin Realitate Virtuala
Sunteti speriati de insecte si in special de paianjeni? Care sunt cauzele si cum puteti sa scapati de arahnofobie...
Mai multe detaliiTrateaza frica de caini prin realitate virtuala
Va este teama exagerata de caini, atat irationala, cat si persistenta? Care sunt cauzele si cum puteti sa scapati...
Mai multe detaliiTerapia Virtuala, cea mai inovativa metoda de tratare a fobiilor specifice
Terapia prin expunere in vivo s-a dovedit a fi un tratament extrem de eficient pentru fobii, dar este impracticabila din punct de vedere costuri si timp pentru anumite fobii, cum ar fi de exemplu teama de a vorbi public sau de a zbura. Solutia poate fi terapia prin expunere la realitatea virtuala.
Cea mai inovativa metoda de tratare a fobiilor specifice este terapia prin expunere la realitatea virtuala.
Terapia virtuala se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala in care sunt simulate vizual si auditiv anumite situatii, pentru a oferi pacientului, care sufera de diverse fobii, un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.
Pacientul utilizeaza ochelari speciali de proiectie 3D si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.
Sedintele de terapie virtuala pentru orice fobie specifica dureaza in medie intre 40-45 de minute, iar in functie de nivelul anxietatii initiale, pacientul poate avea nevoie de 6 pana la 12 sedinte.
Cum functioneaza Terapia prin Realitatea Virtuala?
In timpul terapiei virtuale pacientul isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate. Acesta utilizeaza ochelari de proiectie 3D, dotati cu senzori de monitorizare a miscarilor corpului, care sunt conectati la un calculator.
Acest lucru ii permite medicului/psihoterapeutului sa ofere o indrumare atenta, pastrand in acelasi timp controlul deplin asupra a tot ceea ce are loc, regland intensitatea terapiei in functie de nevoile individuale ale pacientului.
Terapia care foloseste realitatea virtuala functioneaza datorita unui truc neurologic descoperit de oamenii de stiinta, care au comparat conexiunile cerebrale activate la pacientii fobici si non-fobici in mediul virtual.
Non-fobicii sunt capabili sa preia rapid detaliile subtile spunandu-si ca obiectul nu este real, ca de exemplu modul in care paianjenul se misca si reactioneaza sau lipsa de miscare in avionul virtual.
Fobicii, totusi, cauta imediat semnalele pe care le percep ca fiind relevante pentru supravietuirea lor. Simpla prezenta a picioarelor si a miscarii paianjenilor in directia lor este suficienta pentru a declansa un raspuns emotional puternic – suficient pentru initierea fricii si a experientei corective de invatare.
Scanarile creierului arata ca, o data ce tratamentul s-a terminat, mecanismul de amenintare a creierului revine la functionarea normala. In special, exista un raspuns foarte redus in doua regiuni: insula si amigdala.
Programele de terapie prin realitatea virtuala au inceput de asemenea sa fie testate ca o terapie noua pentru tinerii cu tulburari de autism, pentru care anxietatea si fobiile sociale sunt extrem de comune.
Aceasta tehnologie va deveni din ce in ce mai sofisticata, fiind determinata de o nevoie tot mai mare.
Programeaza-te acum si scapa de fobii
Telefon: +40751 202 272
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Terapia prin Realitate Virtuala
In Romania Id Therapy este singura clinica, reprezentanta Institutului Virtually Better, INC, USA, unde pacientul poate fi expus la stimulul fobic in realitate virtuala fiind stimulat atat vizual, cat si auditiv cat si kinestezic ceea ce creeaza o acuratete de 99% a realitatii in vivo. Rezulatatele terapiei prin expunere la realitate virtuala pentru fobii specifice cum ar fi frica de zbor cu avionul, frica de a vorbi in public, frica de paianjeni, frica de cladiri inalte, frica de lift, frica de poduri, frica de tunete si fulgere, frica de caini si frica de intuneric sunt de peste 70% si se mentin si dupa terminarea terapiei.