Psihoterapia Cognitiv Comportamentala
Sa ne intelegem gandurile, emotiile si comportamentele
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala se bazeaza pe ideea conform careia gandurile, emotiile si comportamentele noastre sunt intr-o interactiune continua si se influenteaza unele pe altele. Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea situatie, ceea ce va determina comportamentul nostru in acea situatie.
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala este o forma de psihoterapie colaborativa, orientata pe identificarea si rezolvarea problemelor clientului imbinand doua terapii cea cognitiva si cea comportamentala.
S-a dovedit a fi eficienta prin ameliorarea si vindecarea simptomatologiei intr-o serie de conditii medicale, cum ar fi anxietatea, atacurile de panica, fobiile, furia, tulburarea obsesiv compulsiva, depresia, dependenta de substante (alcool, nicotina, droguri), probleme maritale, tulburari alimentare, tulburarea bipolara, tulburarea de stres postraumatic, insomnii, tulburari de dispozitie, psihoze sau o orice problema de sanatate mintala.
Principiile de baza in Psihoterapia Cognitiv Comportamentala (TCC) sunt:
- Problemele psihologice sunt bazate in parte pe moduri eronate de gandire
- Problemele psihologice sunt bazate pe tipare comportamentale deficitare
- Persoanele pot invata moduri mai bune de a face fata problemelor lor psihologice, sa isi gestioneze simptomatologia si sa isi creasca calitatea vietii.
Ce spune modelul cognitiv-comportamental despre ganduri, emotii si comportament?
In cadrul sedintelor de terapia cognitiv comportamentala (TCC) persoanele vor invata:
- sa-si identifice distorsiunile care apar la nivel cognitiv si le creeaza probleme, sa le evalueze cat sunt de reale
- sa aiba o intelegere mai buna asupra comportamentului lor cat si al celorlalti
- sa isi dezvolta abilitati de rezolvare a situatiilor dificile
- sa isi castige increderea in sine si in abilitatile invatate
- sa faca fata fricilor, nu sa le evite
- sa isi controleze gandurile negative si sa isi relaxeze corpul
- se fie pregati in viitoare interactiuni problematice cu altii pin roll play
Se pune accent pe rezolvarea problemelor persoanei si pe initierea schimbarilor la nivel comportamental. Prin exercitiile din cadrul sesiunilor cat si prin temele primite, intre sesiuni, persoana poate deveni dupa o perioada de timp autonoma si chiar excela ca propriul lor terapeut.
Cercetarile au demonstrat ca Psihoterapia Cognitiv Comportamentala (TCC) este mult mai eficienta decat multe alte forme de psihoterapie sau terapii medicamentoase si si-a dovedit eficacitatea in imbunatatirea calitatii vietii.
Tipurile de afectiuni tratate?
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este o abordare terapeutica eficienta pentru urmatoarele probleme de natura psihologica si psihiatrica:
- emotionale : tristete, anxietate, depresie, vina, modificari ale dispozitiei, tulburare bipolara, neputinta, disperare, lipsa raspunsului emotional
- psihologice : autocritica, autoinvinovatire, pesimism, lipsa concentrarii, ganduri de suicid, frici nerealiste sau excesive, iritabilitate, furie, indecizie, confuzie, tulburari de somn, visuri intense cu puternic impact emotional etc.
- comportamentale: atacuri de panica, tulburare obsesiv-compulsiva, anorexia, bulimia, izolarea de ceilalti, pierderea interesului pentru imaginea personala, dependenta de tutun, dependenta alimentara, consumul excesiv de alcool sau consumul de droguri etc.
Selecteaza tipul de afectiune cu care te confrunti si adreseaza-te unui specialist ID Therapy.
Combinam solutii psiho-terapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom.
Echipa ID Therapy combina tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.