Frică de avion în viața de zi cu zi?
Frica de avion nu este ceva nou întâlnit, fiind prezentă la persoane de toate vârstele. Aceasta apare din diferite motive, subiective sau nu, iar simptomele acesteia variază și ele de la un caz la altul.
Dacă te afli printre persoanele care se confruntă cu frică de avion, nu dispera. Aceasta este tratabilă, și este de asemenea mai mult un simptom decât o boală propriu-zisă.
Iar în ultimii ani, odată cu dezvoltarea și încorporarea zborului cu avionul din ce în ce mai mult în viețile noastre, s-a oferit mai multă atenție acestei fobii.
Cum se manifestă frica de avion?
Frica de avion prezintă o varietate de simptome, iar în multe cazuri, această frică se datorează sau vine la pachet cu alte fobii (cum este cazul claustrofobiei sau a fricii de înălțimi).
Simptomele Fricii de Avion
Printre cele mai întâlnite manifestări în cazul persoanelor cu frică de avion se numără:
- Nervozitate și agitație înainte și pe parcursul călătoriei;
- Creșterea ritmului cardiac și transpirație excesivă;
- Apariția răului de mișcare sau tulburărilor digestive;
- Pierderea apetitului și somn agitat sau insomnie;
- Diminuarea performanțelor cognitive și concentrării.
Fobii Adiționale și Agorafobia
Frica de avion poate fi însoțită de alte fobii care pot accentua anxietatea și frica, cum ar fi:
- Frica de accidente, prăbușiri sau moarte;
- Claustrofobia sau agorafobia;
- Frica de înălțime sau de a avea rău de mișcare;
- Teamă de turbulențe sau atacuri de panică;
- Îngrijorare față de atacuri teroriste.
Cum poți învinge această frică de avion?
Paleta afectivă a fricii de zbor cu avionul poate fi extrem de variată – de la nervozitate și transpirație excesivă până la panica devastatoare sau chiar groază. Înțelegem cât de copleșitoare poate fi această fobie și cât de mult îți poate afecta viața, de la restricționarea călătoriilor până la impactul asupra stării tale generale de bine.
Un aspect important al fobiilor este faptul că persoana evită obiectul fricii și dezvoltă un grad înalt de anxietate. Ca tratamentul să fie eficient, pacienții au nevoie să fie conștienți și într-o zonă de confort pentru ei. Cercetările au arătat că cea mai eficientă metodă de a-i ajuta este să îi expunem la obiectul fricii, respectiv avionul și zborul, într-un mod gradual, ajutându-i să se confrunte cu ceea ce simt într-un cadru terapeutic sigur. Printre cele mai inovative metode de tratare a fricii de zbor sunt terapiile virtuale.
Invinge frica de zbor cu avionul prin realitate virtuala
Folosind terapia de expunere prin realitate virtuala la persoanele cu “frica de zbor cu avionul”, pacientul trece usor cu...
Mai multe detaliiPsihoterapia Cognitiv Comportamentala
Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...
Mai multe detaliiPsihoterapia Scurta Strategica
Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...
Mai multe detaliiDr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut și trainer din România specializat în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții.
Dr. Nadia Gorduza reprezintă în România Virtually Better Inc. USA.
Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania