Suferi de tulburare de personalitate?
Ce este tulburarea de personalitate?
Tulburarea de personalitate este un tip de tulburare mintala in care aveti un model rigid si nesanatos de gandire, functionare si comportament. O persoana cu o tulburare de personalitate are probleme in a percepe si a se raporta la situatii si oameni.
Tipuri de tulburari de personalitate
In prezent, psihiatrii tind sa foloseasca un sistem de diagnostic care identifica zece tipuri de tulburari de personalitate.
Acestea sunt grupate in trei categorii.
1. Suspicios:
- Tulburare de personalitate paranoida
- Tulburare de personalitate schizoida
- Tulburare de personlitate schizotipala
- Tulburare de personalitate antisociala
-
2. Emotional si impulsiv:
- Tulburare de personalitate borderline
- Tulburare de personalitate histrionica
- Tulburare de personalitate narcisica
3. Anxios:
- Tulburare de personalitate evitanta
- Tulburare de personalitate dependenta
- Tulburare de personalitate obsesiv-compulsiva (TOC)
Care sunt cauzele?
Tulburarile de personalitate sunt cauzate de un amestec de factori genetici, precum un istoric familial de tulburari si educatie. Persoanele care au avut o viata disfunctionala acasa, in copilarie si adolescenta pot dezvolta tulburari de personalitate in viata ulterior.

Cum se manifesta persoanele cu tulburare de personalitate?
Tulburarile de personalitate sunt clasificate in trei tipuri de comportamente: comportament excentric, comportament dramatic sau eratic si comportament anxios sau temator.
Simptomele emotionale ale tulburarilor de personalitate variaza de la o tulburare la alta si se exprima in grade diferite la fiecare persoana, potrivit Clinicii Mayo. De exemplu, persoanele cu tulburare de personalitate evitanta au o aversiune extrema la conflict, permitand altora sa profite de ele. Alte simptome pot include controlul slab al impulsului si tendinta pentru abuzul de substante.
Tulburare de personalitate paranoida
Persoanele afectate de tulburarea de personalitate paranoida au o suspiciune generala ca toata lumea vrea sa le maltrateze. Afectiunea nu se extinde, de obicei, in psihoza completa, cum ar fi schizofrenia.
Tulburarea de personalitate schizoida
Aceasta afectiune tinde sa determine pacientii sa evite interactiunea sociala si sa fie indiferenti in raporturile sociale. Tulburarea se extinde dincolo de introversie; introvertitii se bucura ocazional de socializare.
Tulburarea de personalitate antisociala
Persoanele cu tulburare de personalitate antisociala au o evidenta nepasare pentru drepturile si sentimentele celorlalti, efectuand adesea fapte penale pentru castig personal.
Tulburarea de personalitate borderline
Tulburarea de personalitate Borderline determina pacientii sa aiba emotii instabile si schimbari de dispozitie. Spre deosebire de tulburarea bipolara, aceasta nu apare de obicei in cicluri.
Tulburarea de personalitate histrionica
Aceasta conditie se caracterizeaza prin actionarea intr-un mod excesiv de dramatic sau emotional, de obicei ca o oferta de a atrage atentia.
Tulburarea de personalitate narcisica
Numita dupa figura din mitologia greaca, tulburarea de personalitate narcisica determina pacientii sa aiba o viziune marita asupra sinelui sau a importantei lor, adesea in detrimentul altora.
Tulburarea de personalitate evitanta
Persoanele cu tulburare de personalitate evitanta sunt adesea extrem de timide si au sentimente de inadecvare. Ei ezita foarte mult sa se confrunte cu ceilalti despre problemele lor sau sa-si exprime sentimentele.
Tulburarea de personalitate dependenta
Persoanele care au tulburare de personalitate dependenta au dificultati de functionare fara ajutorul sau incurajarea celorlalti.
Tulburarea de personalitate obsesiv-compulsiva
Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o compulsie de a se implica in comportamente repetitive si modele de gandire repetitive.

Tulburarile de personalitate afecteaza mintea, dar pot determina oamenii sa-si neglijeze sanatatea fizica. Cineva afectat de schizofrenie sau de o afectiune similara, de exemplu, poate neglija igiena personala sau poate suferi de insomnie din cauza gandurilor tematoare, in timp ce o persoana obsesiv-compulsiva poate avea pielea aspra de la spalarea excesiva. Deoarece o tulburare de personalitate este dificil de diagnosticat de catre cineva care nu are fondul medical necesar, de obicei este necesara o evaluare psihiatrica detaliata.
Efectele pe termen scurt si pe termen lung ale unei tulburari de personalitate
Tulburarile de personalitate au mai multe efecte asupra psihicului in timp, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Acestea includ, dar nu se limiteaza doar la, urmatoarele:
- Dificultati in relatii
- Socializare minima spre deloc
- Modificari ale dispozitiei
- Depresie
- Ganduri de sinucidere
- Tentativa de sinucidere
- Declinul sanatatii fizice din cauza lipsei de ingrijire
Cum tratam tulburarile de personalitate?
Exista o serie de tratamente care va pot ajuta daca intampinati o tulburare de personalitate. Acestea includ:
Psihoterapie
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala (TCC)
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala urmareste sa va ajute sa intelegeti cum va pot afecta gandurile si credintele sentimentele si comportamentul dumneavoastra. De asemenea, alte terapii sunt indicate de ghiduri internationale, cum ar fi: terapia prin arta, terapia analitica cognitiva (TAC) si terapia dialectic-comportamentala(DBT)
Medicatia psihiatrica
Nu exista medicamente autorizate special pentru tratamentul tulburarilor de personalitate. Cu toate acestea, multe persoane cu tulburari de personalitate au si alte diagnostice de sanatate mintala, cum ar fi depresia, anxietatea sau psihoza si pot fi prescrise medicamente pentru acestea.
Aceste medicatii ar putea include antidepresive, antipsihotice sau stabilizatori de dispozitie.
Comunitati terapeutice
Comunitatile terapeutice sunt programe in care iti petreci timpul intr-un grup care se sprijina reciproc pentru a se recupera, cu ajutorul unui facilitator. Activitatile pot include diferite tipuri de terapie individuala sau de grup, precum si treburi casnice si activitati sociale.

Psihoterapia Integrativa
O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...
Mai multe detalii
Tratament psihiatric
Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...
Mai multe detaliiEchipa ID Therapy
Combinam solutii psiho-terapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom.
Echipa ID Therapy combina tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania