Video Video

Insomnia

Ce este insomnia?

Oamenii care sufera de insomnie adorm foarte greu sau nu reusesc sa-si pastreze somnul odata ce au adormit. Insomnia este o afectiune de sine statatoare, dar uneori apare si ca simptom al altor probleme de sanatate fizica sau mintala.

Insomnia poate fi impartita in doua categorii:
Insomnia primara apare atunci cand o persoana are probleme cu somnul care nu sunt asociate altor afectiuni. Cauzele care stau la baza acesteia pot varia destul de mult, de la stres, la traume sau probleme de familie.
Insomnia secundara apare atunci cand problemele cu somnul sunt rezultatul unor probleme de sanatate, tratamentelor medicamentoase sau folosirii de substante.

In functie de durata sau de recurenta insomniilor, aceasta problema poate fi clasificata in trei categorii:
1. Insomnia trecatoare apare brusc si dureaza cateva zile, pana la o saptamana. Cei care experimenteaza acest tip de insomnie nu cauta tratament, dar pot avea numeroase episoade.
2. Insomnia acuta (insomnie pe termen scurt) este incapacitatea de a dormi bine pe parcursul unei luni sau mai putin si are, de multe ori, cauze precum stresul sau stilul de viata.
3. Insomnia cronica (insomnie pe termen lung) este insomnia continua, care dispare doar pe termen scurt.

Insomnia

Care sunt cauzele insomniei?

Insomnia poate fi cauzata de anumiti factori ai stilului de viata, precum stresul, conditii nepotrivite de dormit, probleme in relatie, dieta, excesul de cofeina si abuzul de substante. Si anumite medicamente pot contribui la aparitia insomniei.
Problemele de sanatate, ca urinarea frecventa, respiratia dificila, infectiile, tulburari are sistemului endocrin si boala Alzheimer pot cauza sau agrava insomnia.
Insomnia este si un simptom al multor afectiuni mintale: depresia, anxietatea si stresul post-traumatic.

Pentru unii oameni, insomnia este un simptom al unei boli ascunse, care ii determina in sfarsit sa caute ajutorul unui medic.

Diagnosticul insominei il face medicul psihiatru sau psihologul clinician prin evaluarea clinica.

Care sunt simptomele?

Principalul simptom al persoanelor care sufera de insomnie este somnul problematic, iar acestea mai pot experimenta si alte simptome, ca:

 • Persoana adoarme greu
 • Persoana nu reuseste sa ramana adormita
 • Tipare de somn anormale si lipsa somnului de tip REM
 • Probleme de concentrare in timpul zilei
 • Oboseala extrema

Daca insomnia ii provoaca suferinta persoanei care nu poate dormi, acest lucru poate crea un cerc vicios, in care cu cat el/ea incearca mai mult sa doarma, cu atat va adormi mai greu.

Insomnie

Cum se trateaza insomnia?

Exista multe tratamente pentru insomnie, iar acestea se stabilesc in functie de cauzele afectiunii. Clinicienii pot recomanda pacientilor sa faca terapie sau le pot prescrie antidepresive ori anxiolitice pentru bolile mintale care se manifesta prin insomnie. Insomnia provocata de anumite boli este, de obicei, tratata in plan secundar bolii.
Medicii pot recomanda si anumite schimbari ale stilului de viata.

Cand nu se poate gasi un motiv pentru aparitia insomniei, medicul psihiatru poate prescrie pacientilor medicamente care sa ii ajute sa doarma si/sau psihoterapie. Cand ne adresam medicului psihiatru?

Terapia Cognitiv Comportamentala sau Terapia Scurta Strategica sunt alternative eficiente la tratamentul medicamentos pentru multi oameni care sufereau de insomnie cronica. Cercetarile au demonstrat ca o combinatie intre cele doua metode ar putea fi cel mai bun tratament pentru acest tip de insomnie.

Top Terapii utilizate frecvent

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia...

Mai multe detalii

Terapii alternative

Antrenamente de relaxare
Tratarea insomniei se poate face si prin antrenamente ghidate de relaxare pentru minte si corp. Aceasta metoda se bazeaza pe reducerea tensiunii fizice si inhibarea gandurilor sau excitarii care pot afecta ciclurile normale de somn. Se pot face programe complexe in cadrul clinicii prin Realitate Virtuala sau prin autoeducare

Controlul stimulilor: Fie ca parte a Terapiei cognitiv-comportamentale sau pur si simplu ca tehnica separata, controlarea stimulilor (iluminatul, folosirea patului doar pentru somn si un tipar normal de somn/trezire) care contribuie la un somn prost reprezinta o modalitate eficienta de a trata insomnia.

Terapia prin restrictionarea somnului: Acest tip de terapie este mai eficient pentru cei care cauta sa-si mareasca portia de „somn bun”. Aceasta limiteaza timpul petrecut in pat pentru a promova eficienta somnului.

Somnifere fara reteta: Multe somnifere contin antihistaminice. Acestea te pot ajuta sa dormi mai bine sau sa adormi mai usor, dar pot contribui si la senzatia prelungita de somn pe timpul zilei. De asemenea, medicii nu recomanda folosirea pastilelor de somn fara reteta la tratarea insomniei cronice. Eficienta unor astfel de medicamente se diminueaza in timp, iar folosirea in mod regulat poate duce la aparitia unor efecte secundare grave.

Somnifere cu reteta: Folosirea acestora trebuie intotdeauna prescrisa si supervizata de un medic psihiatru.

Echipa ID Therapy

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Aplicam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
 • Specializari
 • Certificari
  Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
 • Specializari
  • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
  • Psihologie clinica
 • Certificari
  • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
  • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
  • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
  • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
  • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Bogdan Pirtoaca
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Insomnie, Stres, Trauma Psihologica
Psiholog Clinician Principal si Psihoterapeut
acreditat in psihoterapii cognitive si comportamentale
Depresie, Anxietate, Atac de panica, Management furie
 • Specializari
  • Specializari
 • Certificari
  • Programul masteral „Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului si Dezvoltarea Potentialului Uman”, Universitatea Babes-Boliay, Cluj
Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai mlte detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de insomnie

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania