Ce Este Stresul și Cum Putem Să-i Facem Față?
Stresul reprezintă reacția organismului la un stimul și, de obicei, este o experiență pe termen scurt. Acesta poate fi pozitiv sau negativ. Stresul devine pozitiv atunci când vă ajută să gestionați o situație cu termen limită sau o provocare pe care ați considerat-o dificilă. În schimb, stresul devine negativ atunci când rezultă în insomnie, concentrare scăzută și incapacitatea de a realiza activitățile obișnuite. Stresul este un răspuns la o amenințare în orice context.
Care Sunt Simptomele Legate de Stres?
Există o gamă de tulburări emoționale și fizice asociate stresului, inclusiv depresia, anxietatea, atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, probleme gastrointestinale, obezitatea și hipertensiunea arterială. Nivelele ridicate de stres pot afecta considerabil atât mintea, cât și corpul.
Deoarece stresul poate să se manifeste în diferite moduri, cunoașterea câtorva simptome comune poate fi utilă:
- Dureri de cap frecvente
- Tulburări ale somnului
- Dureri de spate și/sau de gât
- Stări confuze, leșin sau amețeală
- Transpirație excesivă la mâini sau picioare
- Dificultăți la înghițire
- Îmbolnăviri frecvente
- Iritabilitate
- Probleme gastrointestinale
- Îngrijorare exagerată
- Ritm cardiac accelerat
- Tensiune musculară
- Sentimente copleșitoare
- Gânduri persistente
- Concentrare redusă
- Pierderea memoriei
- Scăderea energiei
- Pierderea dorinței sexuale
Simptomele stresului pot varia și se pot schimba în timp. Observarea propriilor reacții la stres vă poate ajuta să înțelegeți modul în care acesta se manifestă în cazul dumneavoastră. Această conștientizare vă poate ajuta să învățați să utilizați tehnici de reducere a stresului atunci când apar primele semne, pentru a evita consecințele pe termen lung.
Cum Să Facem Față Stresului?
Învățarea de a gestiona stresul poate implica încercări și erori. Ceea ce funcționează pentru cel mai bun prieten poate să nu funcționeze pentru dumneavoastră. Este important să dezvoltați propriul set de instrumente de reducere a stresului, astfel încât să aveți mai multe strategii la îndemână când simțiți că vă confruntați cu stres:
- Exerciții de respirație profundă: În situații de stres, angajați-vă în respirație profundă. Exersați această tehnică când sunteți calmi, pentru a putea folosi această abordare și în momentele tensionate. Inspirati numărând până la patru, țineți aerul în piept patru secunde, apoi expirați numărând tot până la patru. Repetați acest ciclu.
- Tehnici de mindfulness: Practicarea mindfulness-ului implică deconectarea de mediul digital și reconectarea cu mediul natural pentru o perioadă de timp în fiecare zi. Faceți o plimbare în aer liber și folosiți momentul pentru a observa împrejurimile folosind toate simțurile.
- Exerciții fizice: Mișcarea fizică regulată eliberează substanțe chimice în creier, ajutându-vă să reacționați pozitiv la situațiile stresante.
- Menținerea unui jurnal: Înregistrați zilnic atât aspectele pozitive, cât și cele negative ale zilei, pentru a depăși obstacolele și pentru a vă concentra asupra a ceea ce a decurs bine. Este normal să aveți în fiecare zi atât momente bune, cât și mai puțin bune.
- Explorați creativitatea: Engajarea într-un hobby creativ, cum ar fi desenul, coloratul, scrisul de poezii sau pictura, poate oferi minții o oportunitate de relaxare.
- Ascultați muzică: Ascultarea unei muzici lente și relaxante poate reduce răspunsul la stres, la fel cum o muzică ritmată poate genera entuziasm.

În Cazul Dificultăților cu Gestionarea Stresului
Dacă aveți dificultăți în a vă gestiona stresul și acesta vă afectează capacitatea de a desfășura activitățile zilnice obișnuite, psihoterapia poate fi de ajutor. Este important să învățați să identificați factorii declanșatori și răspunsurile specifice, pentru a găsi strategii eficiente.
Cele Mai Eficiente Terapii
Combinăm diferite soluții psihoterapeutice pentru a identifica sursa și modul de manifestare a fiecărui simptom. Abordăm aceste tipuri de terapie într-un mod inovator, pentru a găsi rapid soluții și pentru a oferi diagnosticare direct în contextul individual.
Managementul anxietatii si al stresului:
Exercitii de Relaxare in Realitate Virtuala
Echipa ID Therapy
Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Bogdan Pirtoaca
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Insomnie, Stres, Trauma Psihologica
Programeaza-te si scapa de stres
Telefon: +40 751 202 272
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania