Video Video

Atac de panică

Ce Este un Atac de Panică și Cum Îl Tratăm?

Un atac de panică este printre cele mai cunoscute stări de teamă și anxietate, manifestate pe termen scurt.

Deși atacurile de panică sunt tulburări destul de recunoscute, abia atunci când treci printr-un astfel de episod sau când ești alături de o persoană care are un atac de panică, înțelegi cu adevărat cât de intens poate fi.

Atacul de panică poate apărea o singură dată în viață, dar majoritatea persoanelor trec prin episoade repetate.

În cele mai multe cazuri, atacurile de panică apar brusc și fără un motiv anume.

Poate să te surprindă chiar și în perioadele în care ești relaxat, fericit și într-o stare de sănătate perfectă.

Multe dintre simptomele atacurilor de panică seamănă cu cele ale unor afecțiuni grave, ceea ce poate să te neliniștească în mijlocul unei crize, fiind convins că te confrunți cu o problemă care îți poate pune viața în pericol.

În același timp, dacă crizele apar când ești singur, povestește doctorului și persoanelor apropiate starea prin care ai trecut. Indiferent de cauze, atacurile de panică pot fi tratate și există multe soluții eficiente.

Atac de Panica

Care Sunt Simptomele? Atacul de panică are simptome similare cu cele ale unui atac de cord și sunt resimțite de 1 din 10 oameni în fiecare an. Ceea ce psihologii numesc „tulburarea de panică” este un pic diferit de utilizarea de zi cu zi a cuvântului „panică”.

Cei care se confruntă cu atacul de panică au următoarele simptome:

  • Frică intensă;
  • Reacție fizică puternică;
  • Senzația de a fi aproape de moarte sau de a-și pierde total controlul.

Atacul de Panică – Simptome Fizice Simptomele fizice ale unui atac de panică includ dificultăți de respirație, dureri în piept, tulburări digestive, transpirație și agitație. Acesta este motivul pentru care mulți oameni cred că suferă un atac de cord.

Gândind că se confruntă cu un atac de cord, starea de panică crește.

Această stare, deși este față de un pericol real minor, este resimțită foarte diferit de către persoana care se confruntă cu ea.

De multe ori, cei afectați de un atac de panică simt că există o problemă fizică. Este posibil. De aceea, este important să fie consultați și de către un medic. Dacă se elimină orice cauză medicală și singura explicație este una psihologică, atunci atacul de panică devine o posibilitate. Atacurile de panică sunt destul de frecvente în rândul persoanelor care se confruntă cu foarte multă anxietate.

Care Sunt Cauzele? Deși cauzele care declanșează un atac de panică sunt necunoscute sau neclare, este posibil să te confrunți și tu cu o astfel de tulburare dacă există în familie persoane care au trecut prin această experiență.

De asemenea, există o legătură între atacul de panică și schimbările majore din viața ta, precum încheierea studiilor și intrarea pe piața muncii, căsătoria sau așteptarea primului copil.

Stresul intens cauzat de moartea unei persoane dragi sau pierderea locului de muncă poate declanșa un atac de panică.

Dupa primul atac de panică trait, ai tendinta de a deveni extrem de atent la orice schimbare a corpului tau și la lucrurile care se întâmplă în jurul tău, iar asta crează premisele pentru apariția altor episoade noi.

Cum Tratăm Atacurile de Panică?

Dacă te confrunți cu atacuri de panică frecvente, ai putea avea senzația că ești într-o situație din care nu știi dacă vei ieși vreodată. Însă atacurile pot fi tratate prin colaborarea cu un specialist în psihoterapie. Tratamentul oferit de un specialist psihoterapeut face diferența în cazul atacurilor de panică. Fie că ești persoana afectată sau te gândești la cineva drag, atacul de panică nu este motiv de rușine, iar lupta cu această tulburare nu trebuie dusă în solitudine.

Învață tehnici de relaxare! În momentele premergătoare unui atac de panică, învață să accepți ceea ce ți se întâmplă, spunându-ți:

„Știu că am un atac de panică, dar totul va trece, nu este nimic grav!”.

Când simți că senzațiile de teamă se amplifică, trage aer în piept și, când expiri, lasă-le să „plece”.

Respiră încet și profund!

Prin relaxare, creierul nu mai primește informații că se întâmplă ceva grav, iar corpul nu mai reacționează la fel ca în starea de panică.

Dacă te confrunți des cu această afecțiune, cere ajutorul și permite celorlalți să te sprijine în reconstruirea echilibrului vieții tale, scăpând de fricile care te copleșesc.

Atacul de Panica - 5 Remedii Terapeutice

Atacul de Panică – Soluții Terapeutice

Terapii pentru Tratarea Atacurilor de Panică

Combinăm soluții psihoterapeutice diferite pentru a identifica sursa și modalitatea de manifestare a fiecărui simptom. Aplicăm tipurile de terapie într-o manieră inovatoare, pentru a simplifica drumul către soluții și pentru a diagnostica direct în context.

Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa

Psihoterapia Integrativa

O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Centrata pe Resurse si Solutii este un demers de terapie colaborativa cu participarea directa a pacientului si...

Mai multe detalii

Exista mai multe multe tipuri de terapii pentru tratarea atacurilor de panica, iar acestea se stabilesc in functie de cauzele afectiunii.
Psihoterapia prin Realitate Virtuala este o metoda inovativa si una dintre cele mai bune optiuni pe care terapeutul o poate alege pentru a va invata cum sa va gestionati fiziologia prin tehnici de relaxare in Realitate Virtuala.

Psihoterapia prin Realitate Virtuala - solutia inovatoare

Una dintre cele mai inovatoare solutii terapeutice in terapia atacurilor de panica create de un stimul specific este Psihoterapia de Expunere la Realitatea Virtuala.

Este o forma de terapie extrem de eficienta, cu rezultate in termen scurt, care presupune expunerea la senzatii de panica intr-un mediu controlat prin intermediul realitatii virtuale.

De asemeneea poti invata multiple tehnici de relaxare prin expunere la realitate virtuala, care te vor ajuta sa iti gestionezi excitarea fiziologica si sa te autolinistesti.

Terapiile prin Realitate Virtuala asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality. Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Echipa ID Therapy

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
  • Specializari
  • Certificari
    Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
  • Specializari
    • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
    • Psihologie clinica
  • Certificari
    • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
    • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
    • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
    • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
    • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Bogdan Pirtoaca
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Insomnie, Stres, Trauma Psihologica
Psiholog Clinician Principal si Psihoterapeut
acreditat in psihoterapii cognitive si comportamentale
Depresie, Anxietate, Atac de panica, Management furie
  • Specializari
    • Specializari
  • Certificari
    • Programul masteral „Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului si Dezvoltarea Potentialului Uman”, Universitatea Babes-Boliay, Cluj
Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de atacurile de panica

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania