Video Video

Atacurile de panica

Ce sunt atacurile de panica si cum le tratam?

Atacurile de panica sunt unele dintre cele mai cunoscute stari de teama si anxietate manifestate pe scurta durata.

Desi atacurile de panica sunt tulburari destul de cunoscute, abia atunci cand treci printr-un astfel de episod sau cand esti alaturi de o persoana care are un atac de panica intelegi cu adevarat cat este de intens.

Atacul de panica poate sa apara o singura data in viata, dar cele mai multe persoane trec prin episoade repetate.

In cele mai multe cazuri, atacurile de panica se declanseaza brusc si apar fara un motiv anume.

Ti se poate intampla chiar si in perioadele in care esti relaxat, fericit si perfect sanatos.

Multe dintre simptomele atacurilor de panica sunt asemanatoare cu cele ale unor afectiuni grave, ceea ce te poate nelinisti in mijlocul unei crize, fiind convins ca te confrunti cu o problema ce iti poate pune viata in pericol.

In acelasi timp, daca crizele se intampla cand esti singur, povesteste doctorului si persoanelor apropiate starea prin care ai trecut.
Indiferent de cauze, atacurile de panica se pot trata si exista multe solutii eficiente.

Atac de Panica

Care sunt simptomele?

Atacul de panica are simptome care sunt similare cu cele ale unui atac de cord si sunt resimtite de 1 din 10 oameni in fiecare an. Ceea ce psihologii numesc „tulburarea de panica” este un pic diferit de utilizarea de zi cu zi a cuvantului „panica”.

Cei care se confrunta cu atacul de panica au urmatoarele simptome:

  • frica intensa;
  • o reactie fizica foarte puternica;
  • si senzatia de a fi aproape de moarte sau de a-si pierde total controlul.

Atacul de panica – simptome fizice
Simptomele fizice ale unui atac de panica includ dificultati de respiratie, dureri in piept, deranjamente la stomac, transpiratie si agitatie. Acesta este motivul pentru care multi oameni cred ca au un atac de cord.

Desigur, gandindu-ne ca avem un atac de cord, starea de panica creste.

Aceasta, desi este fata de un pericol real minor, se simte foarte diferit la persoana care se confrunta cu aceasta situatie.

Deseori, oamenii care se confrunta cu un atac de panica simt ca exista o problema fizica. Este posibil. Din acest motiv este important sa fie consultati si de catre un medic. Daca se elimina orice cauza medicala si singura explicatie este una psihologica, atunci atacul de panica apare ca si posibilitate. Atacurile de panica sunt destul de frecvente in randul persoanelor care se confrunta cu foarte multa anxietate.

Care sunt cauzele?

Desi cauzele care declanseaza un atac de panica sunt necunoscute sau neclare, e posibil sa te confrunti si tu cu o astfel de tulburare daca exista in familie persoane care au trait aceasta experienta.

De asemenea, exista o legatura intre atacul de panica si schimbarile majore din viata ta, cum ar fi terminarea studiilor si intrarea pe piata muncii, casatoria sau asteptarea primului copil.

Stresul intens cauzat de moartea unei persoane dragi sau pierderea locului de munca poate sa declanseze un atac de panica.

Dupa primul atac de panica trait, ai tendinta de a deveni extrem de atent la orice schimbare a corpului tau si a lucrurilor care se intampla in jurul tau, iar asta creeaza premisele pentru aparitia unor noi episoade.

Cum tratam atacurile de panica?

Daca te confrunti cu atacuri de panica frecvente, vei avea impresia ca te afli intr-o situatie din care nu stii daca vei iesi vreodata. Insa atacurile pot fi tratate daca apelezi la un specialist in psihoterapie.
In cazul atacurilor de panica, tratamentul oferit de un specialist psihoterapeut face diferenta.
Fie ca e vorba despre tine, fie ca te gandesti la o persoana draga tie, atacul de panica nu e un motiv de rusine si, mai ales, lupta cu aceasta tulburare nu trebuie dusa de unul singur.

Invata tehnici de relaxare!

In momentele premergatoare atacului de panica 
invata sa accepti ceea ce ti se intampla, spunandu-ti: „Stiu ca am un atac de
 panica, dar totul va trece, nu este nimic grav!”.
Cand simti ca senzatiile de teama se accentueaza, trage puternic aer in piept si, apoi, in clipele in care expiri, lasa-le sa „plece”.
Respira rar si adanc! Prin relaxare, creierul nu mai primeste informatii ca se intampla ceva grav, iar corpul nu mai reactioneaza ca in starea de panica.

Daca te confrunti des cu aceasta afectiune, cere ajutorul si lasa-i pe ceilalti sa te ajute pentru ca viata ta sa revina la normal, regasind echilibrul si scapand de fricile pe care le ai.

Atacul de Panica - 5 Remedii Terapeutice

Terapii pentru tratarea atacurilor de panica

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Aplicam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa

Psihoterapia Integrativa

O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Centrata pe Resurse si Solutii este un demers de terapie colaborativa cu participarea directa a pacientului si...

Mai multe detalii

Exista mai multe multe tipuri de terapii pentru tratarea atacurilor de panica, iar acestea se stabilesc in functie de cauzele afectiunii.
Psihoterapia prin Realitate Virtuala este o metoda inovativa si una dintre cele mai bune optiuni pe care terapeutul o poate alege pentru a va invata cum sa va gestionati fiziologia prin tehnici de relaxare in Realitate Virtuala.

Psihoterapia prin Realitate Virtuala - solutia inovatoare

Una dintre cele mai inovatoare solutii terapeutice in terapia atacurilor de panica create de un stimul specific este Psihoterapia de Expunere la Realitatea Virtuala.

Este o forma de terapie extrem de eficienta, cu rezultate in termen scurt, care presupune expunerea la senzatii de panica intr-un mediu controlat prin intermediul realitatii virtuale.

De asemeneea poti invata multiple tehnici de relaxare prin expunere la realitate virtuala, care te vor ajuta sa iti gestionezi excitarea fiziologica si sa te autolinistesti.

Terapiile prin Realitate Virtuala asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality. Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Echipa ID Therapy

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
  • Specializari
  • Certificari
    Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
  • Specializari
    • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
    • Psihologie clinica
  • Certificari
    • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
    • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
    • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
    • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
    • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Bogdan Pirtoaca
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Insomnie, Stres, Trauma Psihologica
Psiholog Clinician Principal si Psihoterapeut
acreditat in psihoterapii cognitive si comportamentale
Depresie, Anxietate, Atac de panica, Management furie
  • Specializari
    • Specializari
  • Certificari
    • Programul masteral „Tehnici Psihologice de Control al Comportamentului si Dezvoltarea Potentialului Uman”, Universitatea Babes-Boliay, Cluj
Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de atacurile de panica

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania