Ce este trauma psihologica?
Traumele psihologice sunt leziuni ale mintii si psihicului care apar ca urmare a unui eveniment stresant. Trauma este adesea rezultatul unei cantitati coplesitoare de stres care depaseste capacitatea persoanei de a face fata sau integra emotiile implicate in acea experienta si cauzeaza sentimente de neajutorare, senzatie de „non self” si abilitatii de a simti o serie de emotii si experiente. Trauma poate fi rezultatul unei singure experiente in suferinta sau rezultatul unui cumul de evenimente recurente coplesitoare de-a lungul unor saptamani, ani sau chiar zeci de ani, in care persoana se lupta sa faca fata circumstantelor imediate, ducand in cele din urma la consecinte negative grave, pe termen lung.
Un sondaj mondial de sanatate mintala realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a constatat ca cel putin o treime din cele peste 125.000 de persoane chestionate in 26 de tari diferite au avut traume. Acest numar a crescut la 70% cand grupul s-a limitat la persoanele care se confrunta cu tulburari de baza, asa cum este definit de DSM-IV). Dar aceste numere sunt doar pentru cazurile care au fost raportate; numarul real este probabil mult, mult mai mare.
Desi nu exista criterii obiective care sa evalueze care evenimente vor provoca simptome post-trauma, circumstantele implica, de obicei, pierderea controlului, tradare, abuz de putere, neputinta, durere, confuzie si / sau pierdere.
Situatiile traumatice care provoaca simptome posttraumatice variaza destul de dramatic de la persoana la persoana. Intr-adevar, este foarte subiectiv si este important sa retineti ca este definit mai mult prin raspunsul sau decat prin declansatorul sau.
Care sunt simptomele de baza?
Raspunsul la un eveniment traumatic variaza semnificativ in randul oamenilor, dar exista unele simptome de baza, comune.
Semnele emotionale includ:
- tristete
- furie
- negare
- frica
- rusine
Acestea pot duce la:
- cosmaruri
- insomnie
- dificultate în relatii
- izbucniri emotionale
Simptome fizice comune:
- greata
- ameteli
- modificari ale somnului
- modificari ale apetitului
- dureri de cap
- probleme gastrointestinale
Tulburarile psihologice pot include:
- afectiune de stres post-traumatic (PTSD)
- depresie
- anxietate
- tulburari disociative
- probleme de abuz de substante
Cand simptomele dureaza mai mult de o luna si afecteaza serios capacitatea de functionare a persoanei, aceasta poate suferi de afectiune de stres post traumatic (PTSD). Unele persoane cu afectiune de stres post traumatic (PTSD) nu manifesta simptome luni dupa eveniment. Si unii oameni se confrunta cu simptomele afectiunii de stres post traumatic (PTSD) ale unei experiente traumatice pentru tot restul vietii. Simptomele PTSD-ului pot escalada la atacuri de panică, depresie, ganduri si sentimente de sinucidere, abuz de droguri, sentimentul de a fi izolati si de a nu fi capabili să finalizeze sarcinile zilnice.

Cum se trateaza trauma?
Exista o gama larga de terapii eficiente, iar accesul la ele este larg raspandit. Supravietuitorii traumei sunt cel mai bine deserviti lucrand cu un psihoterapeut sau psihoterapie care este focalizata pe traume. Cei mai multi psihoterapeuti vor folosi o combinatie de terhnici terapeutice.
Alternativele de psihoterapie includ terapii de expunere, cum ar fi Terapia prin Realitate Virtuala, care sa ajute la desensibilizare.
In combinatie cu terapia prin realitate virtuala se foloseste si Pshihoterapia Cognitiv Comportamentala care ajuta la schimbarea gandirii si a comportamentului.
Si nu in ultimul rand, multe persoane folosesc medicatia, in special antidepresive si anxiolitice care sa le atenueze simptomatologia si sa ii ajute sa isi gestioneze mult mai bine viata. Cand ne adresam medicului psihiatru?

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala
Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...
Mai multe detalii
Tratament psihiatric
Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...
Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica
Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...
Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa
O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...
Mai multe detaliiEchipa ID Therapy
Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Aplicam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.
Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania