Video Video

Tulburarile de comportament alimentar

Tulburarile de comportament alimentar:

Bulimia, Anorexia si Mancatul compulsiv

Greutatea si forma corpului ne preocupa aproape pe toti. Unii dintre noi o fac din motive legate de sanatate, altii din motive estetice, sau ambele. Oamenii reactioneaza diferit atunci cand se tem de luarea in greutate: unii gasesc singuri solutii potrivite pentru a o controla, altii apeleaza la specialisti (nutritionist, psiholog, antrenor), iar altii pot dezvolta o tulburare psihica din categoria tulburarilor de comportament alimentar.

Bulimia, Mancatul excesiv de tip compulsiv si Anorexia (abtinerea de la mancare pentru satisfacerea dorintei de a fi slab) sunt cele mai frecvente tulburari de comportament alimentar si sunt considerate tulburari emotionale.

Tulburari de apetit

Ce este bulimia si cum se manifesta?

Bulimia este o tulburare de comportament alimentar.

Inainte de aparitia propriu-zisa a simptomelor bulimiei, deseori persoana incepe prin a tine cure de slabire drastice, prin a-si numara caloriile si mai ales printr-o preocupare excesiva fata de forma si greutatea corporala.
Acestea sunt insotite de frica intensa de ingrasare sau de a fi grasa.

Bulimia se manifesta prin:

  • episoade de mancat compulsiv, in timpul carora persoana poate consuma o cantitate mare de alimente si simte ca isi pierde controlul cu privire la ce/cat mananca
  • comportamente de compensare, care pot fi: varsaturi autoprovocate, sport practicat in exces, laxative, ceaiuri pentru slabit, diuretice, clisme, post negru, etc.

Mai multe informatii despre bulimie aici.

Ce este anorexia nervoasa si cum se manifesta?

Cand o persoana este permanent speriata ca s-ar putea ingrasa (desi mananca mult mai putin decat are nevoie), cand face tot posibilul sa slabeasca (prin exercitii fizice intense si exagerat de dese, sau provocandu-si voma) si, mai ales, cand crede cu tarie (dar nerealist) ca este supraponderala sau obeza, putem banui ca sufera de anorexie nervoasa.

Anorexia debuteaza, de obicei, in adolescenta sau in tinerete. Este mai des intalnita la femei, dar pot fi afectati si barbatii.

Persoanele anorexice isi pot limita drastic cantitatea de alimente pe care o consuma sau isi pot provoca singure voma dupa mese.

Persoanele anorexice:

  • feliaza alimentele in bucatele mici si nu le consuma; ele mai mult se joaca cu mancarea din farfurie in timpul mesei
  • practica in exces exercitii fizice, indiferent daca vremea e nefavorabila, sunt raniti, se simt rau sau au un program supraincarcat
  • consuma laxative, diuretice sau medicamente care inhiba pofta de mancare.

Alte posibile simptome aparente, corelate de obicei cu anorexia:

  • ten uscat, galbui sau cu bubite, acoperit cu un par fin si pufos
  • gandire confuza sau lenta, asociata cu o memorie slaba;
  • depresie;
  • uscaciunea gurii;
  • sensibilitate excesiva la frig;
  • fragilitatea oaselor;
  • pierderea masei musculare etc

Ce este Mancatul Excesiv de tip Compulsiv?

Mancatul compulsiv este o tulburare alimentara grava, numita si tulburarea binge eating, ce ameninta viata celor afectati. Este cea mai comuna si raspandita tulburare alimentara, prezenta la toate genurile, la toate grupurile etnice si rasiale si adultii de toate varstele. Afecteaza 3.5% dintre femei si 2% dintre barbati. Poate aparea in adolescenta, dar de cele mai multe ori debutul este in jurul varstei de 18-20 de ani.

Cum se manifesta?
Persoana are episoade in care consuma necontrolat, (uneori pe ascuns), intr-o perioada scurta de timp (2 ore), o cantitate mare de alimente, pentru ca, apoi, sa resimta o vinovatie intensa, rusine, dezgust si stare deprimata. Persoana mananca chiar daca simte ca s-a saturat, sau ca i se poate face rau. Aceasta tulburare scade calitatea vietii, e insotita de stres puternic, de alte tulburari psihice si de simptome specifice sindromului metabolic. Majoritatea celor care sufera de tulburarea mancatului cu pofta excesiva sunt supraponderali sau sufera de obezitate si sunt genul de persoane care tin frecvent diete fara sa piarda in greutate. Spre deosebire de o persoana care sufera de bulimie, dupa un episod in care a mancat foarte mult, o persoana care sufera de tulburarea mancatului cu pofta excesiva nu compenseaza caloriile in exces provocandu-si voma, luand laxative sau facand sport in mod exagerat.

Terapia Scurta Strategica trateaza anorexia, bulimia si mancatul excesiv de tip compulsiv

Exista solutii psihoterapeutice inovatoare pentru cei care doresc sa fie ajutati in controlul bulimiei.
O solutie inovatoare si extrem de eficienta a fost numita Dieta Paradoxala, definita in cadrul Terapiei Scurte Strategice.

Esenta acestei terapii consta in a bate bulimia cu propriile arme, prin orientarea constructiva si constieta a fanteziilor fata de placerea de a manca.
Cu alte cuvinte, sa ne imaginam in mod voluntar alimentele ce ne plac cel mai mult si cum le vom manca in cea mai placuta ambianta si in cel mai relaxat mod.

Practic, cautarea senzatiilor date de alimentele cele mai iubite, evocandu-le gusturile, mirosurile si efectul vizual, lasandu-ne purtati de senzatiile autoinduse, pentru ca apoi sa alegem efectiv ce anume sa mancam in acea zi.

Prin intermediul acestei sugestii autoinduse, tentatiile alimentare periculoase devin o posibila alegere voluntara si nu mai sunt deloc o pierdere a autocontrolului; un inamic de temut se transforma intr-un amic de respectat.

Aceasta inseamna sa se treaca de la frica de a pierde controlul la planificarea modului realizarii voluntare a placerii de a manca ceea ce se doreste, ceea ce semnifica asumarea controlului asupra a ce ne-ar putea face sa cedam.

Astfel, o persoana pana atunci victima a bulimiei, va descoperi ca nu mai este coplesita de dorintele de neoprit si chiar alimentele care inainte erau cele mai ravnite, interzise fiind, raman dorite, dar nu mai sunt coplesitoare.

Ca urmare, devine posibil sa selectionam intr-un mod controlat si echilibrat dieta noastra zilnica compusa din alimentele care ne plac cel mai mult.

Una din terapiile de succes in tratamentul anorexiei este terapia scurta strategica, care a dat rezultate in peste 90% din cazuri

Anorexia, fiind o tulburare alimentara de natura psihica, nu se rezolva la un dietetician, ci alaturi de un psihoterapeut care poate intelege cauzele profunde si personale, poate niciodata investigate, ale unei asemenea distorsiuni in imaginea de sine, adica exact terenul psihic pe care se dezvolta anorexia.

Pentru tulburarea alimentara-mancatului excesiv de tip compulsiv se aplica o tehnica extrem de eficienta respectiv prescrierea simptomului cu rezultate extraordinare pentru persoanele cu tulburari compulsive chiar si alimentare.

CBT-e,Terapia cogntiv comportamentala imbunatatita

Pe langa terapia cognitiv-comportamentala clasica si cea interpersonala, care si-au dovedit eficacitatea in tratarea tulburarilor alimentare, CBT-e (in traducere aproximativa „Terapia cogntiv comportamentala imbunatatita (enhanced)”, apare ca o alternativa promitatoare.

Recent, pentru interventia psihologica asupra tulburarilor alimentare s-a realizat o forma de tratament bazata pe un model general, util tuturor acestor tulburari: CBT-e.

CBT-e modifica obiceiurile alimentare, comportamentul prin care persoana isi controleaza greutatea si obsesiile pentru mancat, silueta si ingrasare. Tratamentul se aplica intensiv (in 40 de sedinte pentru cei cu indice de masa corporala intre 15.0 si 17.5) sau clasic (in 20 de sedinte pentru cei cu indice de masa corporala peste 17.5) si este urmat de o perioada de urmarire de 60 de saptamani.

Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii

Echipa ID Therapy

Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Dependente, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
  • Specializari
    • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
    • Psihologie clinica
  • Certificari
    • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
    • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
    • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
    • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
    • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum la o sedinta de terapie

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania