Cum tratezi dependenta de alcool?
Ce este dependenta de alcool?
Adictia sau dependenta de alcool provoaca placere pe moment, insa afecteaza functionarea profesionala si sociala a individului, dar si starea de sanatate.
Alcoolul este practic un drog din clasa inhibitorilor difuzi ai sistemului nervos central.
Utilizarea netemperata si/sau indelungata (abuzul) ajunge sa induca adictia sau dependenta de alcool, pe scurt boala numita alcoolism.
Adictia sau dependenta de alcool apare atunci cand organismul se adapteaza la prezenta lui, motiv pentru care acesta isi pierde efectul initial.
Acest fenomen se numeste „toleranta” si conduce la consumul unei cantitati crescute pentru a obtine acelasi efect. Atunci cand corpul este deprivat de alcool se produce sevrajul.
Noile studii arata ca aproximativ un numar de 3 adulti din 10 consuma alcool irational si au probleme din aceasta cauza.
Orice persoana care nu este capabila sa-si controleze apetitul excesiv pentru alcool, este posibil sa sufere de adictia sau dependenta de alcool.
In segmentul tanar al populatiei, primul contact cu alcoolul s-ar situa intre 10 si 12 ani.
In SUA, 65% dintre baieti si 63% dintre fete cu varste cuprinse intre 11 si 13 ani consuma alcool, iar o statistica efectuata la New York pe 10.000 de studenti a aratat ca 1 din 8 este un bautor de alcool cu probleme.
In clasamentul consumatorilor, Romania este pe locul 20 intre 35 de tari studiate, deci in a doua jumatate, dar ritmul de crestere (+136%) o situeaza printre primele tari din lume.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, este considerat un consum exagerat de alcool in urmatoarele cazuri:
- o femeie care consuma mai mult de 7 bauturi alcoolice pe saptamana sau mai mult de 3 bauturi alcoolice in decurs de 2 h;
- un barbat care consuma mai mult de 14 bauturi alcoolice pe saptamana sau mai mult de 4 bauturi alcoolice in decurs de 2 h.
Abuzul de alcool include orice consum de alcool care iti pune in pericol sanatatea sau siguranta sau poate cauza alte probleme.

Care sunt cauzele care declanseaza dependenta de alcool?
Factorii genetici, psihologici, sociali si de mediu pot influenta modul in care consumul de alcool iti poate afecta organismul si comportamentul.
Factorii de risc in adictia sau dependenta de alcool
Factorii de risc privind adictia sau dependenta de alcool includ:
Consumul constant de bauturi de-a lungul timpului.
Varsta. Persoanele care incep sa consume alcool de la o varsta frageda si mai ales daca se folosesc de moda “chefului de a bea”, prezinta un risc foarte mare de a deveni alcoolici.
Consumul de alcool poate incepe in adolescenta, insa alcoolismul apare mai frecvent la 20 sau 30 de ani.
Istoricul familiei. Riscul alcoolismului este mai mare la persoanele care au un parinte sau alta ruda apropiata dependent de alcool.
Depresia si alte probleme de sanatate mintala.
Factorii sociali si culturali. Avand prieteni sau un partener care bea cu regularitate, acest lucru poate creste riscul ca cineva sa devina alcoolic.
Care sunt Simptomele?
- dorinta nestapanita de a consuma alcool;
- aparitia simptomelor de sevraj la intreruperea consumului de alcool (greata, transpiratii, anxietate);
- necesitatea consumului unor cantitati tot mai mari de alcool pentru a obtine efectele „placute” ale acestuia;
- prezenta semnelor fizice de dependenta, precum pierderea constientei in cazul consumului excesiv de alcool;
- tendinta de a ascunde faptul ca exista o dependenta de alcool (fie ca persoana in cauza consuma alcool pe ascuns, fie nu recunoaste ca bea in cantitati excesive);
- neindeplinirea obligatiilor majore la locul de munca, scoala sau acasa din cauza consumului repetat de alcool;
- consumul de alcool in situatii in care nu ar trebui, ex: cand se conduce masina.
Adictia sau dependenta de alcool poate include perioade de intoxicatie cu alcool si crize de sevraj.
Intoxicatia cu alcool se produce atunci cand creste concentratia de alcool din sange.
Cu cat este mai mare concentratia de alcool din sange, cu atat te afecteaza mai mult.
Intoxicatia cu alcool cauzeaza probleme de comportament si probleme de ordin psihic, cum ar fi un comportament inadecvat, stari de spirit instabile, judecata defectuoasa.
De asemenea, poate genera tulburari de vorbire, afectare a atentiei si a memoriei si o slaba coordonare.
Poate aparea asa numita „pana de curent”, atunci cand nu-ti mai aduci aminte evenimentele. Nivelurile foarte ridicate de alcool din sange pot duce la coma sau chiar la moarte.
Sevrajul poate aparea atunci cand s-a consumat alcool mult pe o perioada indelungata, iar apoi este oprit sau redus foarte mult.
Acesta se poate declansa in cateva ore sau in 4-5 zile prin transpiratii, batai rapide ale inimii, tremur al mainii, probleme de somn, greata si varsaturi, halucinatii, neliniste si agitatie, anxietate.
Simptomele pot fi suficient de severe pentru a afecta capacitatea de a functiona normal la locul de munca sau in societate.
Ce complicatii pot aparea?
Complicatiile in adictia sau dependenta de alcool
Adictia sau dependenta de alcool poate cauza de-a lungul timpului mai multe probleme de sanatate, printre care:
Afectiuni hepatice: steatoza hepatica, inflamatia ficatului (hepatita alcoolica), si de-a lungul timpului, distrugeri ireversibile si cicatrici ale tesutului hepatic (ciroza).
Probleme digestive: gastrita, ulcere gastrice si esofagiene, pancreatita.
Probleme cardiace: hipertensiune arteriala, riscul de marire a volumului inimii, poate duce la insuficienta cardiaca sau la accident vascular cerebral.
Complicatii ale diabetului: Acest lucru este periculos daca cineva are diabet zaharat si ia deja insulina pentru a-i scadea nivelul zaharului din sange.
Probleme ale functiei sexuale si probleme menstruale. Consumul excesiv de alcool poate cauza disfunctii erectile la barbati. La femei, poate intrerupe ciclul menstrual.
Probleme oculare: miscari involuntare rapide ale ochilor (nistagmus), precum si o slabiciune si paralizie a muschilor oculari din cauza unui deficit de vitamina B1 (tiamina).
Defecte congenitale. Consumul de alcool in timpul sarcinii poate provoca avortul spontan.
De asemenea, poate provoca sindromul alcoolismului fetal, avand drept rezultat nasterea unui copil care are probleme fizice si de dezvoltare, care durează toata viata.
Afectarea oaselor: osteoporoza si riscul crescut de fracturi.
Complicatii neurologice. Abuzul de alcool poate afecta sistemul nervos, cauzand amorteala si dureri la nivelul mainilor si picioarelor, gandire dezordonata, dementa si pierderi de memorie pe termen scurt.
Slabirea sistemului imunitar. Consumul excesiv de alcool poate face ca organismal tau sa reziste mai greu la boli, crescand astfel riscul de imbolnavire, cum ar fi pneumonia.
Risc crescut de cancer. Dependenta de alcool pe termen lung a fost legata de un risc mai mare pentru mai multe tipuri de cancer, inclusiv gura, gat, ficat, cancerul de colon si de san.
Chiar si consumul moderat poate creste riscul de cancer de san.
Ce presupune tratamentul de dezalcoolizare?
Dezalcoolizarea implica de regula spitalizarea si reprezinta un set de intervenţii medicale (administrarea de medicamente) cu scopul de a controla efectele intoxicatiei acute si de a diminua simptomele de sevraj.
Alte modalitati de a obtine ajutor includ consilierea de catre un psihoterapeut, apelarea la un grup de sprijin, cum ar fi Alcoolicii Anonimi sau la un tip similar de grup de auto-ajutor.
Pentru ca negarea este comuna, s-ar putea sa nu simti ca ai o problema cu bautura. S-ar putea sa nu recunosti ca bei mult sau ca problemele din viata ta sunt legate de consumul de alcool.
Terapii utilizate frecvent in tratarea dependentei de alcool
Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Combinam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.
Tratarea dependentei de alcool se face prin:

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala
Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...
Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa
O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...
Mai multe detaliiExista mai multe multe metode de terapii pentru tratarea dependentelor, iar acestea se stabilesc in functie de cauzele afectiunii. Pe langa cele terapiile mentionate mai sus, psihoterapeutul poate alege sa recurga la
Psihoterapia prin Realitate Virtuala.
Discuta cu un specialist ID Therapy
Programeaza-te acum si scapa de dependente
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania