-
Ortorexia este o obsesie nesanatoasa pentru alimentatia „sanatoasa”.
Ortorexia este o obsesie nesanatoasa pentru alimentatia „sanatoasa”.
Iata cum arata un tip mai putin obisnuit de tulburare de comportament alimentar!
Cand ne gandim la o alimentatie sanatoasa, probabil ca avem idei de diete echilibrate, fructe si legume proaspete, cereale integrale, alimente prelucrate limitat si alegeri benefice ale stilului de viata, cum ar fi sa alegem sa mancam alimente ecologice, sa evitam aditivii chimici si sa sustinem agricultura, ori de cate ori posibil.
Ce se intampla daca ti-as spune ca pentru unii oameni – cei care duc ideea unei alimentatii sanatoase la extrem – un astfel de stil de viata poate duce la o forma de tulburare de comportament alimentar?
Cand alimentatia sanatoasa devine o problema
Ortorexia nervoasa, un termen creat de medicul american Steven Bratman, MD in 1977, este caracterizata prin o obsesie nesanatoasa pentru calitatea alimentelor in dieta zilnica. Din greaca, termenul de ortorexie nervoasa inseamna literalmente „dieta corecta”.
Ortorexia nervoasa poate trece cu usurinta neobservata, deoarece nu pare neobisnuit sa fii „obsedat” de alimentatia sanatoasa intr-o perioada in care cercetatorii, profesionistii din domeniul sanatatii, producatorii de produse alimentare si mass-media par sa schimbe in mod constant definitia unei diete sanatoase. Ortorexia nervoasa difera, de asemenea, de tulburarile de comportament alimentar mai cunoscute si mai recunoscute, cum ar fi bulimia nervoasa si anorexia nervoasa, care se caracterizeaza mai mult printr-un consum nesanatos al cantitatii de alimente, precum si printr-o perceptie nesanatoasa a greutatii si imaginii corporale, decat starea sau sursa alimentelor consumate. Dar cercetatorii au descoperit ca cei care sufera de ortorexie impartasesc multe din aceleasi trasaturi psihologice si de comportament cu cei care sufera de alte tulburari de comportament alimentar.
Simptomele ortorexiei
Cei care sufera de ortorexie nervoasa sunt alimentati de dorinta de a consuma alimente pure si sanatoase, obsedati fiind sa mentina o dieta perfecta si nu neaparat o greutate ideala. Cei cu ortorexie pot refuza sa manance orice aliment care contine orice considera nesanatos sau impur, cum ar fi arome artificiale, culori sau conservanti, grasimi, zahar sau sare, pesticide, organisme modificate genetic, animale sau produse lactate. In timp ce aceasta poate fi o abordare normala pentru unii oameni, daca suferi de ortorexie, atitudinea si comportamentul fata de a manca o dieta ”curata” este obsesiv si exagerat.
Iata care sunt manifestarile pe care le poti avea atunci cand suferi de ortorexie nervoasa:
Poti:
Avea ganduri obsesive asupra efectelor alimentelor pe care le mananci in ceea ce priveste afectiunile medicale, cum ar fi astmul, anxietatea, alergiile sau tulburarile digestive si inclusiv afectiunile care nu au fost diagnosticate.
Limita sever tipurile de alimente pe care le mananci, deoarece consideri atat de multe alimente inacceptabile pentru dieta ta.
Folosi cantitati semnificative de probiotice, remedii naturiste si alte suplimente despre care se crede ca ar avea efecte sanatoase asupra organismului.
Avea preocupari irationale cu privire la prepararea alimentelor, la tehnicile de spalare a alimentelor si la sterilizarea ustensilelor.
Experimenta reactii emotionale puternice la alimente, cum ar fi:
Sentimente de satisfactie si fericire din alimentatia sanatoasa, pura
Sentimente de vinovatie atunci cand consumi alimente care nu sunt considerate sanatoase si pure
Timp excesiv petrecut gandindu-te la alimente si consumul alimentelor
Planificarea regulata avansata a meselor, sentimente de vinovatie si nemultumire atunci cand mesele nu sunt planificate in avans
Ganduri de critica la adresa altora care nu urmeaza planuri alimentare sanatoase si pure
Evita sa mananci mancare departe de casa sau mancare care nu e pregatita in bucataria de acasa, deoarece nu vei putea respecta cu usurinta planul de alimentatie sanatoasa
Evitarea alimentelor cumparate sau preparate de altii
Distantarea de prieteni si familie care nu impartasesc aceleasi credinte pe care le ai despre mancare
Depresie, Anxietate, Modificari ale dispozitiei, Sentimente de rusine, Dezgustul, Izolare sociala
Atunci cand comportamentele compulsive si preocuparile mintale pentru alimentatia sanatoasa incep sa-ti afecteze calitatea vietii, poti ajunge sa suferi de pierderi in greutate severe, de malnutritie sau de un alt tip de afectiune medicala bazata pe restrictii severe de alimentatie.
Optiuni de tratament
Psihoterapia te poate ajuta sa iti schimbi modelele de gandire obsesive despre alimente si, in acelasi timp, sa tratezi orice conditii de sanatate mintala coexistente, cum ar fi depresia, tulburarile de panica si tulburarile de stres si anxietate.
Sedintele periodice cu psihoterapeutul vor permite evaluarile si modificarile planului de tratament, dupa caz. -
Castigatorii concursului #healthymind #healtylife
In urma extragerii la sorti efectuata si publicata pe 4.11.2020, castigatorii celor 3 premii sunt:
Premiul 1 - Dl Anton Gergeli
O sedinta de coaching cu Dr. Nadia Gorduza
Premiul 2 - girl_with_thoughtzz
Test de Evaluare Clinica de Cuplu Gottman – Online.
Premiul 3 - Nicoleta Costianu
Exercitiu video de relaxare pentru Managementul Anxietatii
Castigatorii vor fi contactati individual pentru a intra in posesia premiului.
Va multumim,
Echipa ID Therapy -
Să Învingem Depresia – o campanie de conștientizare despre depresie și tulburare depresivă majoră
Depresia și tulburarea depresivă majoră sunt subiectele unei campanii de conștientizare realizate cu ajutorul unor povești reale, transpuse în obiecte ceramice prin arta japoneză kintsugi.
Campania ”Să Învingem Depresia”, este lansată de Janssen România alături de Coaliția Organizațiilor Persoanelor cu Afecțiuni Cronice (COPAC) și își propune să crească nivelul de informare și înțelegere despre provocările și stigma prin care trec cei care suferă de tulburări de sănătate mintală.
FOLOSIREA ARTEI KINTSUGI PENTRU TRANSPUNEREA EFECTELOR DEPRESIEI
Campania „Să învingem depresia” prezintă în România cinci obiecte de artă create prin metoda Kintsugi, inspirate de poveștile a cinci oameni care au suferit de depresie. Cinci oameni care ne inspiră, cinci opere de artă, cinci povești reale.
Kintsugi este arta japoneză antică de reparare a obiectelor ceramice sparte prin lipirea lor cu un lac cu pulbere de aur. Evidențierea crăpăturilor și imperfecțiunilor conferă nu doar unicitate unei piese, ci demonstrează și că obiectul a avut o viață proprie și o poveste de spus.
Pentru a da viață fiecărei povești, artistul vizual Lidia Alina Nicolae a discutat cu cele cinci persoane și a gândit câte un obiect pentru fiecare.
„Știu că depresia nu este ceva din care poți pur și simplu să te desprinzi, ci este o călătorie lungă”, spune Lidia Alina Nicolae. „Filosofia din spatele kintsugi este că nu ar trebui să ascundem experiențele noastre negative. Din încercările grele ar trebui să ieșim mai puternici, mai valoroși, să ne reconstruim bucată cu bucată." -
Sfat de Sănătate - De ce cuplurile aleg concubinajul în detrimentul căsătoriei?
În zilele noastre din ce în ce mai multe cupluri aleg concubinajul în detrimentul căsătoriei.
Majoritatea cuplurilor vor să se căsătorească și se uită după acel act așa cum orice persoană atunci când vrea să se angajaze, caută un contract de muncă. Acel act este de fapt o foaie de hârtie, nu îți dă nimic altceva, îți dă siguranța, senzația că o dată ce ai semnat ceva este ca și cum partenerul se angajează să facă acea relație să meargă. Ai siguranța că omul respectiv va sta lângă tine.
După căsătorie oamenii se liniștesc, nu mai sunt atât de multe crize de gelozie, atât de multe certuri. Pe de altă parte unii oameni nu mai investesc atât de mult în relație, ceea ce poate duce la foarte multe probleme în cuplu.
De ce se ajunge la divorț imediat după căsătorie
Multe dintre așteptări sunt ca după căsătorie, defectele partenerului să dispară, ceea ce este imposibil. Nu se poate să schimbi un om, în momentul în care te căsătorești trebuie să accepți și defectele partenerului.
Majoritatea bărbaților suferă de frica de angajament, ideea că vor trebui să investească în relație toată viața, să se trezească lângă aceiași femeie toată viața, să își arate conturile bancare, lucruri care nu îi fac absolut deloc să se simtă comfortabil.
Cum putem avea o relație funcțională după căsătorie?
Esențială este acceptarea influenței. Căsniciile care reușesc, reușesc pentru că bărbatul acceptă influența femeii. Problema este de fapt că 85% dintre bărbați nu acceptă, mai ales în România unde avem o cultură foarte tradiționala. -
Take the CHALLENGE and we will spoil you with a GIVEAWAY!
In fiecare an, pe 10 octombrie, sarbatorim Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale, prilej prin care ne mobilizam fortele si eforturile pentru a sprijini sanatatea mintala!
Cu aceasta ocazie, noi vrem sa te provocam la un challenge timp de o saptamana!
Vrem sa ni te alaturi in calatoria #healthymind #healthylife!
Ce ai spune daca ai dedica, in fiecare zi, timp de o saptamana, putin timp pentru tine, pentru a crea o versiune a ta mai buna, mai sanatoasa si mai fericita? Zilnic, timp de o saptamana, noi iti propunem cele mai actuale subiecte legate de sanatatea mintala si te vom invata cum sa le gestionezi eficient, pentru a avea #healthymind si #healthylife!
La finalul calatoriei, noi punem la bataie 3 premii!
Premiul 1: O sedinta de coaching cu Dr. Nadia Gorduza
Premiul 2: Test de Evaluare Clinica de Cuplu Gottman – Online.
Premiul 3: Exercitiu video de relaxare pentru Managementul Anxietatii
Concursul se va desfasura atat pe pagina noastra de Facebook, cat si pe pagina de Instagram.
Pentru a te inscrie in concurs:
– da un LIKE paginilor noastre de Facebook sau Instagram,
–TAG un prieten (sau mai multi), pentru care #mentalhealth conteaza, la minim o postare din CHALLANGE
– lasa un comentariu pe Facebook sau(si) pe Instagram sa ne spui ce ai facut in ziua respectiva pentru a-ti imbunatati sanatatea mintala.Comentariul poate fi de tip text sau imagine.
Ce spui? Accepti provocarea?
Regulament:
Te poti inscrie in concurs pe ambele platforme, astfel iti cresc sansele de castig.
Este necesar sa comentezi la minim o postare din cele 8 pe care le vom avea in cadrul concursului, sa TAG un prieten si sa LIKE una din paginile de concurs.
Vom alege prin tragere la sorti trei castigatori dintre cei care se inscriu in concurs pe platformele Facebook si Instagram.
Castigatorii vor fi anuntati pe blog si pe cele 2 pagini de concurs. -
Te confrunti cu dependenta de Marijuana?
Cercetarile noi au aratat ca persoanele care au consumat #THC erau mai susceptibile sa dezvolte #amintiri false decat cele care nu au facut-o, raporteaza Inverse. Constatarea este tulburatoare, si nu doar din furia existentiala de a recunoaste ca amintirile cuiva nu sunt perfecte. Expertii au declarat pentru Inverse ca fenomenul ar putea duce la condamnari criminale gresite, rezultate din marturii sau confesiuni inexacte ale martorilor oculari.
Daca si tu te confrunti cu dependenta de substante, noi suntem alaturi de tine!
Programeaza-te acum la o consultatie online!
#addiction #thc #marijuana #dependenta #therapy #onlinetherapy #terapie #terapieonline -
La Neatza cu Razvan si Dani, despre tratamentul fricii de zbor prin #VR
#Fricadeavion?
In Romania, tara numarul 1 in Europa in 2018 cu accidente de masina mortale? No more!
Terapia prin #realitatevirtuala este singura solutie care a dovedit rezultate pe termen lung si vindecarii fricii de zbor la peste 70% din persoanele tratate.
Afla mai multe din acest video.
www.idtherapy.ro
[email protected]
+4 0751 202 272 -
Anxietatea a crescut cu 50% in pandemie! Afla mai multe despre acest subiect de la Dr. Nadia Gorduza
Anxietatea a crescut cu 50% in pandemie, iar consumul de alcool cu 30%. "Frica nu ne ajuta", afirma Dr. Nadia Gorduza!
Vine vara si nu stim daca si cum ne facem concediul. Medicul psihoterapeut Nadia Gorduza ne spune la ”Sfat de Sanatate cu Andreea Cigolea" cat ne afecteaza sanatatea mintala nesiguranta, faptul ca nu stim ce se va intampla in urmatoarele luni.
Afla mai multe din acest video!
www.idtherapy.ro
Email: [email protected]
Tel: +40 751 202 272
#anxiety #depression #therapy #onlinetherapy #coronavirus #covid19 #anxietate #depresie #terapie #terapieonline -
Dr. Nadia Gorduza la Emisiunea Provocarile vietii - Speranta TV
Dr Nadia Gorduza, Medic, Psihoterapeut si Fondator ID Therapy, invitata la emisiunea Provocarile Vietii - Speranta TV discuta despre anxietatea colectiva generata in Pandemie cu o frecventa de raspandire mai mare decat Covid 19, despre anxietate existentiala si ce putem face in acest context social, in care sentimentele de ingrijorare fata de alegerile, scopul, intelesul si libertatea vietii au crescut alarmant in aceste 3 luni.
Aflati totul din acest video!
www.idtherapy.ro
Email: [email protected]
Tel: +40 751 202 272 -
Pe tine ce te motiveaza?
Iti este imposibil sa-ti gasesti sursa de motivatie pentru a continua o sarcina?
Te ajutam sa te concentrezi pe placerile care se nasc din actul de a face ceva in comparatie cu dorinta de a atinge un obiectiv.
Oamenilor le este greu de multe ori sa isi gaseasca motivatia pentru a continua o activitate. Aceasta problema este des intalnita, deci nu iti face griji, nu esti singurul!
Stiai ca una dintre cele mai frecvente surse de motivatie este motivatia intrinseca?
Motivatia intrinseca se refera la comportamentul condus de dorintele interioare (vrem sa facem ceva pentru binele nostru).
La ID Therapy suntem alaturi de tine pe drumul cunoasterii si al descoperirii motivatiei tale interne!
Programeaza-te la o consultatie online!
www.idtherapy.ro
Email: [email protected]
Tel: +40 751 202 272 -
Impactul psihologic al Covid 19 asupra sanatatii
Dr. Nadia Gorduza, Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY prezinta ultimele studii legate de impactul psihologic al Pandemiei Covid 19 asupra sanatatii si despre solutiile online pe care le ofera ID Therapy pentru a oferi cel mai bun suport pacientilor. -
Dr. Nadia Gorduza ne spune cum sa ne salvam relatia dupa izolare, la Sfat de Sanatate!
Pentru unele cupluri nu a fost deloc placut sa isi petreaca izolarea impreuna. Au aparut tensiuni si momente mai putin placute.
Dr. Nadia Gorduza, a mărturisit la ”Sfat de sanatate cu Andreea Cigolea” cum sa ne salvam relatia daca am avut clipe mai putin frumoase in izolare.
”Orice se poate reînnoda în condițiile în care dorim să depunem eforturi în direcția aceasta. Un studiu din martie 2020 arată că a crescut numărul de certuri și conflicte în cuplu și dorința de a se despărți cu 20% de cum era înainte.”, a spus Dr. Nadia Gorduza.
Afla mai multe din acest video!
www.idetherapy.ro
Email: [email protected]
Tel: +40 751 202 272