Video Video

Frica de paianjeni sau arahnofobia

Frica de paianjeni

Ce este arahnofobia si cum se trateaza?

Sunteti speriati de insecte si in special de paianjeni? S-ar putea sa existe o explicatie legata de evolutia umana. Aflati in continuare mai multe despre cauzele fricii care va stapaneste, precum si despre cum sa scapati de arahnofobie.

Aproximativ 5 din 100 de persoane au una sau mai multe fobii, iar femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa le dezvolte pe parcursul vietii. Una dintre cele mai frecvente fobii este arahnofobia, o frica debilitanta fata de paianjeni.

Despre arahnofobie

Arachnophobia provine din cuvintele grecesti „arachne” (paianjen) si „phobos” (teama). Aceasta teama extrema de paianjeni si alti arahniti cu opt picioare (cum ar fi scorpionii) poate fi de fapt un raspuns legat de evolutia umana: paianjenii, in mod special cei veninosi, au fost mult timp legati de boli si infectii.

Stim ca multe specii de paianjeni musca si sunt otravitoare. Prin urmare, cand vedem un paianjen langa noi, raspunsul natural este sa simtim frica si sa-l evitam.

La multe persoane, teama de paianjeni provoaca un „raspuns de dezgust”. Persoanele cu arahnofobie severa insa au o aversiune asa de mare fata de paianjeni, incat le-ar putea fi frica sa intre in subsol sau in garaj, deoarece acolo poate exista un paianjen. Daca dau peste un paianjen, ei pot iesi din casa, mai degraba decat sa se descurce cu situatia aparuta.

Atunci cand frica de paianjeni ne provoaca o asemenea anxietate incat ne impiedica sa participam la activitatile pe care ni le dorim sau pe care trebuie sa le facem, sau se manifesta in asa fel incat sa fie debilitanta din punct de vedere fizic si mental, stim ca aceasta a devenit irationala.

Care sunt cauzele arahnofobiei?

Ca si in cazul altor fobii, arahnofobia se poate dezvolta la o persoana deoarece aceasta vede reactia altor persoane la paianjeni. Pentru ea, este un raspuns invatat – ii produce o puternica impresie cand vede un membru al familiei strigand de spaima si iesind din casa din cauza unui paianjen.

Unii experti considera ca teama de paianjeni este influentata de fundalul cultural. De exemplu, in anumite zone ale Africii, oamenii se tem de paianjenii mari, dar in Africa de Sud, unde acestia sunt consumati frecvent, oamenii nu se tem de ei.

Daca ati avut o experienta traumatizanta in care a fost implicat un paianjen, o muscatura de exemplu, este posibil sa fiti mai predispusi sa dezvoltati arahnofobie.

Care sunt simptomele?

Simptomele legate de arahnofobie pot aparea la inceput in timpul copilariei sau adolescentei. Dar se pot manifesta si la adulti.

Simptomele tipice includ:

  • Confuzie
  • Tremuraturi si transpiratie
  • Sentimentul ca va pierdeti controlul
  • Ritm cardiac rapid
  • Senzatii de caldura sau frisoane
  • Dureri in piept
  • Senzatia de sufocare
  • Greata sau alte tulburari gastrointestinale

Cum puteti trata arahnofobia?

Cel mai des, o combinatie intre psihoterapie si medicatie poate fi utilizata pentru a diminua sau stopa simptomele legate de arahnofobie. Tehnicile de relaxare, cum ar fi meditatia si respiratia controlata, pot fi utile in tratamentul acestei fobii.

Ca si in cazul altor fobii, puteti scapa de arahnofobie prin Psihoterapie de Expunere la Realitatea Virtuala si Psihoterapie Cognitiv Comportamentala.

 

Asadar va puteti trata de arahnofobie prin terapia de expunere la realitatea virtuala, unde va veti intalniti cu obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza cat se poate de real situatia generatoare de anxietate. Cercetarile arata ca acest lucru poate fi la fel de eficient ca tehnica mai veche de expunere treptata a persoanei la paianjeni adevarati.

Trateaza frica de paianjeni prin Realitate Virtuala

Trateaza frica de paianjeni prin Realitate Virtuala

Sunteti speriati de insecte si in special de paianjeni? Care sunt cauzele si cum puteti sa scapati de arahnofobie...

Mai multe detalii

 

In Psihoterapia Cognitiv-Comportamentala, psihoterapeutul incearca sa inlocuiasca gandurile automate negative asociate paianjenilor cu ganduri mai rationale.

Pentru a trata aceasta teama, un psihoterapeut poate folosi desensibilizarea sistematica. Aceasta este o metoda prin care se invata tehnicile de relaxare si apoi se recurge la confruntarea graduala cu teama, de la ce va temeti cel mai putin la ce va temeti cel mai mult.

Prin restructurarea cognitiva, o persoana poate invata sa-si schimbe modul in care se uita la un paianjen, astfel incat sa nu-l mai perceapa ca fiind dezgustator si periculos. In cele din urma, o persoana isi poate schimba reactia fizica la vederea unui paianjen.

In unele cazuri, poate fi prescris un medicament antidepresiv sau un anxiolitic, ca o modalitate de combatere a arahnofobiei.

Depasiti-va teama de paianjeni

Informati-va. Cititi despre paianjeni. Veti invata ca acestia ataca mai mult daca se simt amenintati. Ocazional, o muscatura de paianjen poate provoca o reactie alergica. Dar, in timp ce muscaturile anumitor paianjeni, ca vaduva neagra si paianjenul pustnic maro, pot fi periculoase, majoritatea muscaturilor de paianjen sunt inofensive.

Tineti minte ca, in general, paianjenii musca doar pentru a se apara atunci cand sunt prinsi intre piele si un alt obiect. De asemenea, ar trebui sa stiti ca in timp ce exista peste 63.000 de specii de paianjeni in lume, doar 2% dintre acestea sunt periculoase.

Evitati paianjenii: depozitati afara lemnul de foc pentru a evita aducerea acestora in casa. Fixati-va bine plasele anti-insecte pe usile si ferestrele voastre si astupati orice fisura in care ar putea intra paianjenii. Asigurati-va ca podul si garajul sunt lipsite de panzele de paianjen.

Discutati cu persoanele apropiate despre teama voastra de paianjeni si spuneti-le ca urmati un tratament pentru a va vindeca de aceasta fobie. Adresati-va medicului vostru pentru a va recomanda un specialist care va poate ajuta sa scapati de arahnofobie.

Discutati cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.

Evaluare rapida

Va este teama de insecte?

Test Evaluare Frica de Insecte

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania