Ce este arahnofobia?
Gândul unui paianjen te îngrozește? Simți că inima îți pulsează când vezi paianjeni în jurul tău, sau orice fel de gândaci mici?
Ei bine, atunci s-ar putea să te confrunți cu arahnofobia. Aceasta frică de paianjeni debilitantă afectează în general mai multe femei decât bărbați, însă poate apărea la oricine.
Detalii despre arahnofobie
Arachnophobia, termen provenit din cuvintele grecești „arachne” (paianjen) și „phobos” (teamă), reprezintă o frică extremă de paianjeni și alte creaturi arahnide cu opt picioare, cum sunt, de exemplu, scorpionii. Această teamă poate avea o legătură cu evoluția umană, deoarece paianjenii, în special cei veninoși, au fost mult timp asociați cu boli, infecții sau chiar moartea.
Deși reprezintă o frică, arahnofobia se mai manifestă și ca un simț profund de dezgust cu privire la aceste creaturi. Însă persoanele care se confruntă cu situații mai agravate de arahnofobie pot chiar să evite anumite locuri (poduri, pivnițe, alei întunecate) deoarece acolo s-ar putea să dea peste un paianjen. Aceștia preferă mai degrabă să evite situația întru totul decât să se confrunte cu ea.
Arahnofobia, la fel ca orice altă fobie, poate să impacteze viața persoanelor și reacțiile acestora sunt iraționale. Este, așadar, nevoie de anumite intervenții sau tehnici de cooperare cu această frică.
Cum se manifestă arahnofobia?
Cu toate că frica de paianjeni apare mai des în copilărie, aceasta poate să afecteze și adulții. Câteva dintre simptomele pe care o persoană cu frică de paianjeni le arată ar fi acestea:
- Senzația că pierde controlul
- Transpirații
- Tremurături
- Ritm cardiac intensificat
- Senzația de plâns
- Senzația de sufocare
- Strigăte
- Greață
Ce poți face ca să depășești arahnofobia?
În mod obișnuit, pentru a reduce sau elimina simptomele legate de arahnofobie, se utilizează o combinație între psihoterapie și medicamentație. Tehnicile de relaxare, precum meditația și respirația controlată, pot fi benefice în tratarea acestei fobii.
La fel ca în cazul altor fobii, arahnofobia poate fi tratată prin utilizarea terapiei de expunere la realitatea virtuală și terapiei cognitive comportamentale.
Terapia de expunere la realitatea virtuală
Prin urmare, există opțiunea de a se trata de arahnofobie prin intermediul terapiei de expunere la realitatea virtuală, în care persoana se confruntă cu obiectul fobiei într-o lume virtuală care simulează cu precizie situația generatoare de anxietate. Studiile arată că această abordare poate fi la fel de eficientă ca și tehnica mai tradițională de expunere treptată la paianjeni reali.
Terapia cognitiv-comportamentală
În cadrul terapiei cognitive-comportamentale, psihoterapeutul se străduiește să înlocuiască gândurile automate negative legate de paianjeni cu gânduri mai raționale.
Pentru a aborda această teamă, un psihoterapeut poate utiliza tehnica desensibilizării sistematice. Aceasta constă în învățarea tehnicilor de relaxare și apoi implică expunerea graduală la frică, începând cu situațiile cel mai puțin temute și avansând spre cele mai înfricoșătoare.
Prin restructurarea cognitivă, o persoană poate învăța să modifice modul în care privește un paianjen, astfel încât să nu-l mai perceapă ca fiind dezgustător și periculos. În cele din urmă, o persoană își poate schimba reacția fizică la vederea unui paianjen.
În unele situații, se poate prescrie un medicament antidepresiv sau un anxiolitic ca o metodă de a combate arahnofobia.
Depășește-ți teama de păianjeni
Informează-te. Citește despre păianjeni. Vei învăța că aceștia atacă mai mult dacă se simt amenințați. Ocazional, o mușcătură de păianjen poate provoca o reacție alergică. Dar, în timp ce mușcăturile anumitor păianjeni, ca văduva neagră și păianjenul pustnic maro, pot fi periculoase, majoritatea mușcăturilor de păianjen sunt inofensive.
Ține minte că, în general, păianjenii mușcă doar pentru a se apăra atunci când sunt prinși între piele și un alt obiect. De asemenea, ar trebui să știi că, în timp ce există peste 63.000 de specii de păianjeni în lume, doar 2% dintre acestea sunt periculoase.
Evită păianjenii. Depozitează afară lemnele de foc pentru a evita aducerea acestora în casă. Fixează bine plasele anti-insecte pe ușile și ferestrele tale și astupă orice fisură în care ar putea intra păianjenii. Asigură-te că podul și garajul sunt lipsite de pânzele de păianjen.
Discută cu persoanele apropiate despre teama ta de păianjeni și spune-le că urmezi un tratament pentru a te vindeca de această fobie. Adresează-te medicului tău pentru a-ți recomanda un specialist care te poate ajuta să scapi de arahnofobie.
Discută cu un specialist ID Therapy
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut și trainer din România specializat în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții.
Dr. Nadia Gorduza reprezintă în România Virtually Better Inc. USA.
Programează-te acum la o ședință de psihoterapie
Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania