Video Video

Frica de inaltime sau acrofobia

Ce este acrofobia?

Acrofobia este, în termeni simpli, frica de înălțime. Dacă te numeri printre persoanele care simt frică atunci când ești la altitudini mari, când urci pe o scară, pe un munte sau chiar și în avion, citește mai departe.

Vom prezenta frica de înălțimi, de ce apare, care sunt simptomele și cle mai important lucru: cum se poate depăși.

Persoanele care simt frica de înălțimi s-ar putea să evite excursiile în zone montane sau de deal, să evite urcatul pe scări sau pe alte obiecte, sau chiar și lifturile din sticlă.

Pe scurt, această fobie apare în multe situații din viața de zi cu zi și afectează calitatea vieții indivizilor.

Frica de inaltime

Simptomele fricii de înălțimi

Unii oameni folosesc cuvântul amețeală atunci când își descriu teama de înălțimi, dar vertijul sau senzația neplăcută de rotație este într-adevăr un simptom al acrofobiei.
Alte simptome pot include:

  • Nevoia de a merge „în 4 labe” sau în genunchi atunci când se află la mare distanță de sol
  • Tremurul
  • Transpirații
  • Înspăimântare sau paralizie de frică
  • Palpitații
  • Nevoia de descărcare emoțională prin plâns sau strigăte
  • Atac de panică complet cu dificultăți de respirație
  • Dureri de cap și amețeli care apar la o anumită înălțime față de sol.

De ce apare frica de înălțimi?

Unul dintre motivele pentru care apare frica de înălțimi este chiar anxietatea. Ba mai mult, sentimentul de nesiguranță și instinctul de supraviețuire pot să accentueze frica și să o ducă la extrem.

Un lucru curios de știut despre frica de înălimi este că aceasta apare de două ori mai des la femei decât la bărbați.

Deși este normal ca oamenii să resimtă o frică înainte de a urca la înălțimi care s-ar putea dovedi periculoase pentru viața lor, atunci când apare acrofobia se poate observa o exagerare a acestui sentiment.

Din dorința de a nu cădea și a ne răni, este chiar indicat să evităm locurile extrem de înalte. Însă atunci când această fobie împiedică activitățile individului din viața de zi cu zi și îl afectează atât mintal, cât și fizic, trebuie să fie luate niște măsuri.

Cum se tratează acrofobia?

Două dintre cele mai eficiente și frecvent tratamente sunt psihoterapia prin expunere și expunerea prin realitatea virtuală. Pe lângă acestea, tratamentele medicamentoase pot fi prescrise de către un medic expert.

Psihoterapie de expunere

Prin această formă de psihoterapie sunt folosite anumite tehnici comportamentale care expun individul la situația generatoare de frică – în acest caz, înălțimile.

Aceste tehnici de comportament pot fi utilizate fie treptat, fie rapid, iar pacientul este învățat cum să-și oprească reacția de panică și cum să-și redobândească controlul asupra propriilor emoții.

Psihoterapie prin expunere la realitatea virtuală

Această tehnică te expune la aceleași senzații oferite de terapie prin expunere, însă într-un loc sigur. Expunerea la realitatea virtuală economisește bani și timp, deși nu este disponibilă oriunde.

În România, puteți să vă învingeți frica de înălțimi cu ajutorul Realității Virtuale la ID Therapy Bespoke Treatment Center.

Trateaza frica de inaltime prin realitate virtuala

Trateaza frica de inaltime prin realitate virtuala

Va este frica de inaltimi? Simtiti panica atunci cand va dati seama ca sunteti la inaltime? Puteti sa scapati...

Mai multe detalii

Tratamente medicamentoase

În ceea ce privește medicamentele, uneori beta-inhibitorii sau sedativele pot fi utilizate pentru o ameliorare pe termen scurt, deoarece pot ameliora panică și anxietatea. De exemplu, medicamentul D-cicloserină a fost studiat începând cu anul 2008 legat de tulburarea de anxietate, iar unele cercetări arată că utilizarea D-cicloserinei împreună cu psihoterapia de expunere poate produce rezultate bune. Cu toate acestea, deoarece rezultatele unor studii au pus la îndoială utilitatea acestui medicament, se pare că sunt necesare mai multe cercetări.

Te confrunți cu această afecțiune?

Află tot ce poți despre acrofobie

Caută opțiuni de tratament care te pot ajuta să îți gestionezi frica de înălțimi. Acrofobia este diferită de alte fobii, deoarece dacă ai un atac de panică în timp ce te afli într-un loc înalt, poți face o mișcare nesigură care ar putea fi periculoasă. Deci, asigură-te că primești tratament pentru acrofobie.

Relaxează-te. Tehnicile de relaxare, inclusiv meditația, yoga, respirația profundă și relaxarea progresivă a mușchilor, te pot ajuta să faci față stresului și anxietății. Dacă faci exerciții fizice în mod regulat, poate fi util în tratarea acrofobiei.

Caută ajutor

Discută cu medicul despre ce tip de terapie medicamentoasă și psihoterapie te poate ajuta. În cazul în care acesta nu este familiarizat cu acrofobia, cere o trimitere la un specialist în sănătate mentală care te poate ajuta. Nu te rușina să le spui prietenilor și familiei despre frica de înălțimi și cere-le ajutor pe parcursul tratamentului. Ține minte, nu ești singur! Milioane de oameni suferă de acrofobie, dar aceasta se poate trata. Cu un ajutor specializat și cu sprijinul persoanelor apropiate, poți începe să îți gestionezi această fobie și să îți continui viața.

Discută cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de a vorbi in public, Frica de avion, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut și trainer din România specializat în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții.

Dr. Nadia Gorduza reprezintă în România Virtually Better Inc. USA.

Evaluare rapida

Iti este teama de inaltimi?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe dealii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania