Video Video

Frica de caini sau cinofobia

Ce este cinofobia si cum o tratam?

Cinofobia provine din cuvintele grecesti care inseamna “caine” (cyno) si “frica” (phobia). O persoana care are cinofobie are o teama exagerata de caini, atat irationala, cat si persistenta. Este mai mult decat a nu va simti bine cand auziti latratul cainilor sau cand sunteti in prezenta acestora. Aceasta teama poate interfera cu viata de zi cu zi si poate declansa o serie de simptome, cum ar fi probleme de respiratie sau ameteli.

Fobiile specifice, cum ar fi de exemplu cinofobia, afecteaza aproximativ 7-9% din populatie. Cinofobia se incadreaza in spectrul “animal”. Aproximativ o treime dintre persoanele care cauta tratament pentru anumite fobii au o teama irationala de caini sau de pisici.

Frica de caini

Simptomele date de cinofobie

Cercetatorii estimeaza ca in Romania exista mai mult de 3.500.000 de caini cu stapan plus cei asa-zisi maidanezi. Asadar, sansele de a va intalni cu un caine sunt relativ mari. Daca suferiti de cinofobie, puteti avea simptome atunci cand sunteti in preajma cainilor sau chiar atunci cand doar va ganditi la ei.

Simptomele asociate cu fobiile specifice sunt diferite de la o persoana la alta. Doi oameni nu pot experimenta frica sau anumiti factori declansatori in acelasi mod. Simptomele pot fi fizice, emotionale sau ambele.

Simptomele fizice includ:

 • Probleme de respiratie
 • Ritm cardiac rapid
 • Durere sau senzatie de strangere in piept
 • Tremuraturi
 • Ameteala sau stare de confuzie
 • Probleme cu stomacul
 • Senzatii de caldura sau de frig
 • Transpiratie

Simptomele emotionale includ:

 • Atacuri de panica sau de anxietate
 • O nevoie intensa de a scapa de anumite situatii care declanseaza frica
 • Un sentiment de detasare de sine
 • Pierderea controlului
 • Sentimentul ca puteti lesina sau chiar muri
 • Simtiti ca nu puteti face nimic in legatura cu aceasta teama

Copiii au simptome specifice. Cand sunt expusi la lucrul sau la situatia de care le este frica, acestia pot:

 • Avea o criza de tantrum
 • Sa se agate de parinti sau de persoana care are grija de ei
 • Sa planga sau sa tipe

De exemplu, un copil poate refuza sa plece de langa parinti atunci cand un caine este in apropiere.

De ce apare cinofobia

Este posibil sa nu puteti preciza exact cand a inceput frica sau ceea ce a provocat-o prima data. Cinofobia poate aparea brusc din cauza unui atac al unui caine sau se poate dezvolta treptat de-a lungul timpului. Exista anumite situatii sau predispozitii, cum ar fi factorii genetici, care va pot supune unui risc mai mare de a dezvolta cinofobie.

Factorii de risc specifici pot include:

 • Experienta. Ati avut vreodata in trecut o experienta neplacuta cu un caine? Ati fost fugariti sau muscati? Situatiile traumatice va pot supune riscului de a dezvolta cinofobie
 • Varsta. Fobiile ii afecteaza atat pe copii, cat si pe adulti. In unele cazuri, anumite fobii pot aparea initial dupa varsta de 10 ani, dar pot aparea si mai tarziu in viata
 • Familia. Daca una dintre rudele apropiate are o fobie sau o anxietate, probabilitatea ca sa dezvoltati si voi o fobie este mai mare. Poate fi mostenita genetic sau devine un comportament invatat de-a lungul timpului
 • Starea de spirit. Este posibil sa aveti un risc mai mare de a dezvolta fobii daca aveti un temperament mai sensibil
 • Informatia. Este posibil sa dezvoltati cinofobie daca ati auzit lucruri negative despre a fi in preajma cainilor. De exemplu, daca cititi despre un atac al unui caine, ca raspuns, se poate declansa aceasta teama

Pentru a fi diagnosticati in mod oficial cu o fobie specifica, cum ar fi cinofobia, trebuie sa fi experimentat simptomele timp de sase luni sau mai mult. Daca ati observat ca frica de caini a inceput sa va influenteze viata de zi cu zi, este posibil sa doriti sa pastrati un jurnal personal pentru a-l impartasi medicului.

Terapii utilizate frecvent

Nu toate fobiile necesita tratament. Cand frica devine atat de intensa incat evitati parcurile sau alte situatii in care ati putea intalni caini, exista o varietate de optiuni disponibile. Tratamentul include psihoterapia sau tratamentul medicamentos.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapiea Cognitiv Comportamentala poate fi incredibil de eficienta in tratarea fobiilor specifice. Unii oameni raporteaza rezultate in doar 1 pana la 4 sesiuni. Totul despre aceasta forma de terapie aici.

Psihoterapia de Expunere la Realitatea Virtuala

Psihoterapia de Expunere la Realitate Virtuala este o forma de psihoterapie in care oamenii se confrunta cu temerile lor in mod direct. In timp ce unii oameni pot beneficia de psihoterapia de expunere in vivo sau in preajma cainilor in viata reala, altii pot obtine un beneficiu similar din ceea ce se numeste expunerea imaginara activa, unde isi imagineaza ca indeplinesc diverse sarcini alaturi de un caine.

Intr-un studiu din 2003, 82 de persoane cu cinofobie au trecut prin procese psihoterapeutice in vivo sau imaginare. Unii oameni au interactionat cu cainii, in timp ce altii au fost rugati sa-si imagineze pur si simplu ca fac diferite sarcini alaturi de acestia. Toti au prezentat o imbunatatire semnificativa dupa expunere, fie ea reala sau imaginara. Ratele de imbunatatire pentru psihoterapia virtuala si in vivo au fost de 73,1%, iar pentru psihoterapia prin expunere imaginara activa au fost de 62,1%.

Totul despre aceasta forma de terapie aici

 

Tratamentul medicamentos

Tratamentul medicamentos reprezinta o optiune care poate fi utilizata fie impreuna cu psihoterapia, fie pe termen scurt daca exista o situatie in care veti fi in preajma cainilor.

Tratamentul medicamentos poate include:

  • Beta-blocantele. Acestea sunt medicamente care blocheaza adrenalina, pentru a diminua simptome precum pulsul rapid, tensiunea arteriala crescuta sau agitatia
  • Sedativele. Aceste medicamente reduc anxietatea, astfel incat sa va puteti relaxa in situatiile in care va este teama
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Trateaza frica de caini prin realitate virtuala

Trateaza frica de caini prin realitate virtuala

Va este teama exagerata de caini, atat irationala, cat si persistenta? Care sunt cauzele si cum puteti sa scapati...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...

Mai multe detalii

Echipa ID Therapy

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom.
Echipa ID Therapy combina tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
 • Specializari
 • Certificari
  Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA
Evaluare rapida

Va este teama de caini?

Test Evaluare Frica de animale

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum la o sedinta de psihoterapie

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania