Video Video

Frica de a vorbi in public

Ce înseamnă frica de a vorbi în public?

Frica de a vorbi în public, cunoscută și sub denumirea de glosofobie, ocupă un loc fruntaș în topul fobiilor la nivel mondial.

Această fobie este strâns legată de anxietatea de scenă, denumită în mod obișnuit frica de scenă sau trac. Ea se manifestă prin teama de a fi judecat și este cea mai răspândită fobie socială, afectând aproape pe toată lumea. Cu toate acestea, intensitatea acestei frici variază de la persoană la persoană.

Este glosofobia o condiție serioasă?

Frica de a vorbi în public poate deveni o tulburare de anxietate foarte debilitantă, iar persoanele care se confruntă cu această fobie socială pot experimenta atacuri de panică. Aceste indivizi au tendința de a evita situațiile în care sunt nevoiți să vorbească în fața unui grup de oameni, ceea ce agravează problema. Acest comportament poate duce la o spirală negativă, deoarece evitarea hrănește și mai mult frica.

Fobia de a vorbi în public poate afecta negativ și cariera persoanelor, deoarece acestea evită îndeplinirea anumitor sarcini la locul de muncă care implică vorbitul în fața unei audiențe mari. Astfel, colegii care se simt confortabil în a ține discursuri au șanse mai mari de a fi promovați.

Studiile arată că 88% dintre indivizii cu anxietate socială suferă de frica de a vorbi în public. Dacă în trecut oratoria era o calitate importantă doar pentru câteva personalități de seamă, astăzi este necesar ca fiecare dintre noi să depășească această frică pentru a avea succes în viață.

Frica de a vorbi in public

Cauzele fricii de a vorbi în public

Cu toate că multe dintre fobii apar din senin, există șansa ca frica de a vorbi în public să apară pe baza unor experiențe anterioare.

Fiecare trăire din copilărie sau adolescență impactează individul. Printre altele, frica de respingere, de a nu fi luat în râs sau o tendință spre perfecțiune pot declanșa africa de a vorbi în public.

De asemenea, fricile pot apărea și pe fondul unor combinații de factori psihologici, biologici sau de mediu. Nu toate persoanele care au experiențe neplăcute cu vorbitul în oublic dezvoltă glosofobie, și nici toate persoanele care au această frică nu au avut în mod necesar vreo experiență neplăcută.

 Simptome

Câteva dintre simptomele care apar la declanșarea fricii de a vorbi în public sunt următoarele:

– Tensiune arterială crescută
– Transpirație sporită
– Gură uscată
– Tremuratul mâinilor
– Încordare musculară
– Greață și senzația de panică în fața publicului
– Gânduri anxioase anticipatorii referitoare la un discurs viitor în fața publicului

Frica de a Vorbi in Public

Ce opțiuni de tratament există?

Combinăm soluții psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa și modalitatea de manifestare a fiecărui simptom.

Anxietatea socială se tratează diferit de la o persoană la alta, iar de cele mai multe ori este nevoie de îmbinarea mai multor tipuri de terapie pentru a se obține cel mai bun rezultat.

Mixul ideal este îmbinarea între Terapia prin Realitate Virtuală și tehnici din Terapia Cognitiv-Comportamentală, Terapia Scurtă Strategică și Terapia Scurtă Colaborativă.

Invinge frica de a vorbi in public prin realitate virtuala

Invinge frica de a vorbi in public prin realitate virtuala

Frica de a vorbi in public are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in resursele sale de a...

Mai multe detalii
Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Colaborativa

Psihoterapia Scurta Centrata pe Resurse si Solutii este un demers de terapie colaborativa cu participarea directa a pacientului si...

Mai multe detalii

Discuta cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza

Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de a vorbi in public, Frica de avion, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Mai multe detalii

Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut și trainer din România specializat în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții.
Dr. Nadia Gorduza reprezintă în România Virtually Better Inc. USA.

Evaluare rapida

Suferi de glosofobie?

Test Frica de a vorbi in public

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de aceasta teama

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania