Video Video

Fobiile

Ce Sunt Fobiile și Cum Le Tratăm?

Fobiile reprezintă reacții intense de frică irațională, manifestate în fața anumitor obiecte, locuri sau situații. Deși toți avem temeri, fobiile devin o problemă atunci când frica devine extremă și determină persoana să evite cu orice preț ceea ce provoacă acele sentimente negative. Cu toate că unele temeri pot fi gestionate, fobiile se manifestă ca reacții necontrolabile.

Tipuri de Fobii

Există trei categorii majore de fobii – agorafobia, fobia socială (cunoscută și sub numele de tulburare de anxietate socială) și fobiile specifice.

Fobiile Specifice

O fobie specifică constă în teama excesivă și nefondată în prezența sau anticiparea unui anumit obiect, loc sau situație. Frica este suficient de puternică încât persoana să evite în totalitate astfel de situații.

Fobiile specifice pot cuprinde frica de animale, insecte, înălțimi, zboruri, conducerea mașinii, transportul public, procedurile medicale, procedurile stomatologice și lifturile. Chiar dacă persoana înțelege că frica este irațională, gândul la obiectul sau situația respectivă poate genera anxietate extremă.

Cauzele Fobiilor

Cauza fobiilor nu este pe deplin cunoscută. Există însă factori de risc precum antecedentele familiale sau experiențele traumătice. Fobiile pot fi declanșate și de evenimente neplăcute din trecut sau de observarea altor persoane experimentând frică. În general, fobiile apar în copilărie sau adolescență și sunt influențate de tendințe genetice, chimie cerebrală și factori de mediu.

Simptomele Fobiilor

Simptomul principal al fobiilor este frica intensă față de obiectul, situația sau activitatea asociată. Gândul la aceste aspecte poate declanșa stres.

Copiii pot reacționa prin plâns, crize de furie sau înghețare, în timp ce adulții pot experimenta atacuri de panică sau stres fizic.

Frica resimțită depășește adesea pericolul real al obiectului sau situației respective.

Cum diagnosticăm fobiile?

Diagnosticul presupune evaluarea simptomelor și antecedentelor medicale. Pentru tratament, se utilizează terapia cognitiv-comportamentală, care abordează modul în care persoana interpretează gândurile și reacțiile la fobiile sale. Psihoterapia scurtă strategică și terapia medicamentoasă pot fi, de asemenea, opțiuni eficiente.

Pentru a fi diagnosticat cu o fobie, probabil că veți avea cele mai multe dintre următoarele simptome:

 • Vă este mai frică decât majorității oamenilor de un anumit obiect, situație sau activitate
 • Vă simțiți stresați sau aveți un atac de panică atunci când vă aflați în apropierea obiectului sau a situației
 • Dacă sunteți adolescent sau adult, înțelegeți că intensitatea fricii pe care o aveți nu este rezonabilă
 • Evitați obiectul, situația sau activitatea de care vă este frică
 • Frica și stresul pe care le simțiți îngreunează desfășurarea activităților normale, cum ar fi să lucrați în fiecare zi sau să faceți cumpărături

Cum tratam fobiile?

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Aplicam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia...

Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa

Psihoterapia Integrativa

O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...

Mai multe detalii

O alta metodă pentru tratarea Fobiilor specifice sunt terapia de expunere la realitatea virtuală la obiectul cauzator fobic.
Psihoterapia prin Realitate Virtuală pentru tratarea fobiilor.

Terapiile virtuale ID Therapy

Psihoterapia prin Realitate Virtuala pentru tratarea fobiilor

Una dintre cele mai inovatoare solutii terapeutice in tratamentul fobiilor este Psihoterapia prin Expunere la Realitatea Virtuala. Terapiile Virtuale asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality.

Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Discută cu un specialist ID Therapy

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
 • Specializari
 • Certificari
  Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
 • Specializari
  • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
  • Psihologie clinica
 • Certificari
  • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
  • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
  • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
  • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
  • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Evaluare rapida

Suferi de
Fobii?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum si scapa de fobii

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania