Video Video

Fobiile

Ce sunt fobiile si cum le tratam?

Ce sunt fobiile?

Cu totii avem lucruri care ne inspaimanta sau ne ingrijoreaza. Locuri noi, insecte, conducerea masinii peste poduri inalte sau ascensoare care scartaie.

Si, desi uneori incercam sa evitam lucruri care ne incomodeaza, reusim, in general, sa ne controlam temerile si sa ne continuam activitatile zilnice.

Cu toate acestea, unii oameni au reactii puternice, irationale si involuntare de frica, care ii determina sa evite locurile, situatiile sau obiectele obisnuite de zi cu zi, chiar daca stiu ca logic nu există niciun pericol. Frica nu are niciun sens, dar se pare ca nimic nu o poate opri.

Cand se confrunta cu situatia care le provoaca teama, oamenii pot avea chiar un atac de panica, un debut spontan de frica intensa, care ii face sa se simta ca si cum ar putea sa li se opreasca respiratia si sa lesine, sa sufere un atac de cord sau sa-si piarda controlul si sa moara.

Persoanele care se confrunta cu aceste temeri, aparent in afara controlului, au o fobie.

Tipuri de fobii

Exista trei tipuri de fobii – agorafobia, fobia socială (cunoscuta si ca tulburare de anxietate sociala) si fobii specifice.

Ce este o fobie specifica?

Persoanele cu o fobie specifica au o teama excesiva și nejustificata in prezenta sau in anticiparea unui anumit obiect, loc sau situatii. Frica este indeajuns de mare pentru ca persoana care o simte sa vrea sa evite situatia care ii provoaca aceste sentimente negative.
Fobiile specifice comune includ animale, insecte, inaltimi, tunet, zboruri, conducerea masinii, transport public, proceduri dentare sau medicale si lifturi.
O persoana cu o fobie isi da seama ca frica este irationala, dar chiar și gandul la ea poate provoca o anxietate extrema.

Cele mai raspandite fobii au fost catalogate, ajungandu-se astfel la un top 10 al lucrurilor care ii sperie cel mai frecvent pe oameni:
1. Arahnofobia – frica de paianjeni
2. Ophidiofobia – frica de serpi
3. Acrofobia – frica de inaltimi
4. Agorafobia – frica de spatii largi si/sau aglomerate
5. Cinofobia – frica de caini
6. Astrafobia – frica de tunet si furtuna
7. Claustrofobia – frica de spatii închise
8. Misofobia – frica de germeni si bacterii
9. Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)
10. Tripofobia – frica de gauri

Care sunt cauzele fobiilor?

Cauza fobiilor nu este cunoscuta. Daca cineva din familie are o fobie, riscul de a dezvolta o fobie este mai mare. Uneori o persoana ar putea avea o fobie deoarece:

 • I s-a intamplat ceva rau, cum ar fi de exemplu muscatura unui caine
 • A avut un atac de panica intr-o anumita situatie, ca de exemplu mersul cu liftul
 • A vazut ca altcuiva i s-a intamplat ceva rau, de exemplu ca cineva a cazut de pe o cladire
 • A vazut pe altcineva care era foarte speriat de ceva, cum ar fi sa stai intr-un avion langa o persoana care se teme puternic de zbor
 • A invatat despre ceva rau, cum ar fi un accident de avion

 

In general, fobiile incep cand o persoana este copil sau adolescent. Copiii au mai multe fobii legate de animale, fobii din mediul natural si fobii legate de sange-injectie-ranire decat adolescenții sau adultii. Fobiile situationale incep, de obicei, cand o persoana este adulta.

Oamenii de stiinta cred ca fobiile pot fi determinate de o combinatie de tendinte genetice, de chimia creierului si de alti factori biologici, psihologici si de mediu.

Care sunt simptomele?

Principalul simptom al unei fobii este ca persoana se teme puternic, mult mai mult decat majoritatea oamenilor, de a fi in jurul unui obiect, de a fi intr-o situatie sau de a face o activitate.

Chiar si gandul la aceste lucruri poate provoca stres. Copiii isi arata stresul prin plans, avand crize de furie, inghetand sau lipindu-se de altcineva. Adultii cu fobii stiu ca intensitatea fricii si a ingrijorarii pe care o simt este mai mare decat pericolul de a fi ranit de obiect, situatie sau activitate. Copiii insa nu inteleg acest lucru despre fobiile lor.

Multi oameni cu fobii se tem mai mult de a fi raniti de obiect sau situație, decat de obiectul sau de situatia in sine. De exemplu, unei persoane i-ar putea fi frica sa calatoreasca cu avionul deoarece este ingrijorata ca acesta se va prabusi.

Oamenii cu fobii ar putea fi ingrijorati de urmatoarele lucruri care se intampla atunci cand se afla in jurul obiectului sau situatiei de care se tem:

 • Sa isi piarda controlul
 • Sa se panicheze
 • Sa aiba o senzatie de stres fizic sau frica, inclusiv cu batai cardiace mai rapide sau cu respiratie dificila
 • Sa lesine. De exemplu, o persoana ar putea sa lesine atunci cand trebuie sa faca o injectie

Intensitatea ingrijorarii sau a fricii unei persoane depinde de cat de aproape este fata de obiectul, situatia sau activitatea de care se teme. De exemplu, unei persone ii este mai frica de un paianjen care se afla pe masa in fata sa, decat de un paianjen care se afla afara pe o fereastra.

Cum diagnosticam fobiile?

Pentru a afla daca aveti o fobie, medicul/psihoterapeutul specializat in tratamentul fobiilor va va pune intrebari despre simptome, inclusiv de cat timp le aveti.

Acesta va efectua, de asemenea, un examen fizic si va va pune intrebari despre istoricul medical si despre medicamentele pe care le luati. Aceste informatii il vor ajuta pe medic/psihoterapeut sa afle daca aveti si o alta problema.

Pentru a fi diagnosticat cu o fobie, probabil ca veti avea cele mai multe dintre urmatoarele simptome:

 • Va este mai frica decat majoritatii oamenilor de un anumit obiect, situatie sau activitate
 • Va simtiti stresati sau aveti un atac de panica atunci cand va aflati in apropierea obiectului sau a situatiei
 • Daca sunteti adolescent sau adult, intelegeti ca intensitatea fricii pe care o aveti nu este rezonabila
 • Evitati obiectul, situația sau activitatea de care va este frica
 • Frica si stresul pe care le simtiti ingreuneaza desfasurarea activitatilor normale, cum ar fi sa lucrati in fiecare zi sau sa faceti cumparaturi

Cum tratam fobiile?

Combinam solutii psihoterapeutice diferite pentru a cartografia exact sursa si modalitatea de manifestare a fiecarui simptom. Aplicam tipurile de terapie intr-o maniera inovativa, pentru a scurta calea catre solutie si pentru a diagnostica direct in context.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o...

Mai multe detalii
Psihoterapia Scurta Strategica

Psihoterapia Scurta Strategica

Exista terapii personale care dureaza ani si terapii care isi fac treaba in maxim 10 sedinte. Psihoterapia Scurta Strategica...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia...

Mai multe detalii
Psihoterapia Integrativa

Psihoterapia Integrativa

O abordare mai flexibila si mai complexa fata de psihoterapiile traditionale. o forma progresiva de psihoterapie, personalizata pe nevoia...

Mai multe detalii

O alta metoda pentru tratarea Fobiilor specifice sunt terapia de expunere la realitatea virtuala la obiectul cauzator fobic.
Psihoterapia prin Realitate Virtuala pentru tratarea fobiilor.

Terapiile virtuale ID Therapy

Psihoterapia prin Realitate Virtuala pentru tratarea fobiilor

Una dintre cele mai inovatoare solutii terapeutice in tratamentul fobiilor este Psihoterapia prin Expunere la Realitatea Virtuala. Terapiile Virtuale asigura vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite boli, prin intermediul tehnologiilor inovative bazate pe virtual reality.

Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.

Discuta cu un specialist ID Therapy

 

Nadia Gorduza
Anxietate, Atacuri de panica, Depresie, Fobii, Frica de avion, Frica de a vorbi in public, Insomnie, Probleme de cuplu, Stres, Trauma Psihologica
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Virginia Neacsu
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Fobii, Insomnie, Schizofrenie, Stres, Tulburare bipolara, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psiholog Clinician, Psihoterapeut Cognitiv Comportamental
depresie, anxietate, trauma adulti si adolescenti
Raina Saguna
Anxietate, Atacuri de panica, Dependente, Dependenta de alcool, Dependenta de fumat, Depresie, Insomnie, Stres, Tulburari comportament alimentar, Tulburari de personalitate
Psihoterapeut Integrativ, Psiholog clinician
adictii, anxietate, trauma, depresie, insomnie, stres, tulburari de personalitate
 • Specializari
  • Psihoterapie integrativa individuala si de grup pt adulti, adolescenti, cuplu si familie
  • Psihologie clinica
 • Certificari
  • Psihoterapeut Integrativ Specialist- membru al Institutului Roman de Psihoterapie Integrativa-IRPI si al Federatiei Romane de Psihoterapie-FRP
  • Master Psihologie Clinica, Hipnoza Clinica Eriksoniana, Interventii psihoterapeutice de scurta durata
  • Certificare Hipnoza Ericksoniana Metropolis
  • Master Programare Neuro Lingvistica- certificat ITANLP
  • Life & Business Coach- certificat International Coaching Federation- ICF
Evaluare rapida

Suferi de
Fobii?

Test Evaluare Fobii Specifice

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Testeaza-ti starea de bine

Testul Ryff

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te acum si scapa de fobii

Telefon: +40751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania