Video Video

Schizofrenia

Ce este schizofrenia?

Schizofrenia este o tulburare mintala cronica si severa, o psihoza caracteristizata prin deteriorarea proceselor de gandire, prin raspunsuri emotionale inadecvate si prin dezagre­garea personalitatii si pierderea contactului vital cu realitatea. Afecteaza de cele mai multe ori adoles­centul sau adultul inaintea varstei de 40—45 de ani, cu o prevalenta globala de-a lungul vietii in jur de 0,3–0,7%.

La barbati poate debuta in jurul varstei de 20 de ani, la femei in jurul varstei de 30 de ani, iar la copil si adult peste 45 de ani este foarte rar intalnit debutul.

Este caracterizata printr-o disociere mintala insotita de o invazie haotica a imaginarului care duce la apariția unor manifestări psihopatologice majore, cum sunt halucinațiile, deliruri, tulburari formale de gandire, tulburari afective, tulburari de comportament, dezorganizarea personalitatii.

Schizofrenia este una din cele mai severe afectiuni psihiatrice, cu repercusiuni grave atat pentru bolnav, cat si pentru apartinatori, mai ales ca nu se poate prevedea niciodata care va fi evolutia bolii, in pofida tratamentelor moderne care au modificat radical prognoza privind incadrarea sociala a bolnavilor.
Exista mai multe forme de schizofrenie:

 • schizofrenia simpla (inhibitie, bizarerie, nonconformism);
 • schizofrenia paranoida (delir neprecizat, temeri neobisnuite organizate pe anumite teme – teama de a efectua anumite gesturi, teama de anumite culori, bolnavul avand, de altfel impresia că gandurile ii sunt manipulate din exterior);
 • hebefrenia si hebefrenocatatonia (catatonie, gesturi si actiuni puerile, repetarea nemotivata si automată a cuvintelor, gesturilor sau a atitudinilor, pseudodeficit intelectual).
Schizofrenia

Care sunt cauzele schizofreniei?

Exista mai multe cauze care pot determina aparitia acestei boli. Mentionam printre acestea:

 • Mostenirea genetica
 • Consumul de substante psihoactive
 • Stresul cronic
 • Malnutritia si virusi in timpul vietii intrauterine

Cum o diagnosticam?

Evaluarea clinica

 • Teste psihologice pentru diagnosticarea schizofreniei
 • Testele psihologice folosite pentru diagosticarea schizofreniei sunt teste de personalitate, dar si teste care sunt menite sa depisteze functiile afectate de boala precum gandirea sau atentia.
 • Scalele PANSS, CDSS si BBRS pentru evaluarea schizofreniei
  In diagnosticarea schizofreniei se folosesc si scalele PANSS (Scala Sindromului pozitiv si Negativ), Scala CDSS (Scala Calgary de evaluare a Depresiei in Schizofrenie) si scala BPRS (Scala scurta de evaluare Psihiatrica).

Care sunt simptomele?

 • Delirul-credinte false care nu se bazeaza pe realitate
 • Halucinatii- aude sau vede lucruri care nu exista
 • Gandirea dezorganizata(vorbirea), discursul incoerent
 • Comportament motor anormal-postura bizara, miscare inutila excesiva
Schizofrenia

Cum se trateaza schizofrenia?

Tratament psihiatric

Schizofrenia necesita tratament medicamentos antipsihotic (clorpromazina, flufenazina, haloperidol, olanzapina, risperidona,etc..) si terapie psihosociala toata viata.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala are dovezi stiintifice dovedite in suportul pacientului diagnosticat cu schizofrenie, in a-l ajuta pentru normalizarea tiparelor de gandire. Pacientul este invatat mecanisme prin care sa isi reduca stresul dar si cum sa recunoasca singur semnele unei crize schizofrenice si sa apeleleze imediat la ajutor.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala

Modul prin care interpretam sau ne gandim la o anumita situatie determina emotia pe care o avem despre acea...

Mai multe detalii
Tratament psihiatric

Tratament psihiatric

Combinatia intre psihoterapie si terapie medicamentoasa este uneori solutia ideala in abordarea unor afectiuni precum depresia, anxietatea, atac de...

Mai multe detalii

Echipa ID Therapy

Pentru tratarea schizofreniei este necesara o echipa multidisciplinara formata de un medic psihiatru, un psiholog cu competente in terapia psihozelor si asistent social. Suportul familiei este vital pentru pacientul diagnosticat cu schizofrenia, astfel incat bolnavul sa simta iubirea si sustinerea neconditionata.

Evaluare rapida

Suferi de schizofrenie?

Test Scrrening Psihoze

Mai multe detalii

Evaluare rapida

Depresie Anxietate Stres

Testul DASS21

Mai multe detalii

Tehnici de relaxare

Elibereaza-te de Stres si Anxietate

Exercitii de respiratie

Mai multe detalii

Programeaza-te si scapa de frica de a vorbi in public

Telefon: +40 751 202 272

Adresa: Strada Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1,
Sector 1, Bucuresti, Romania