Depresia postnatala (Post Partum) | Cauze, Simptome si Tratament
Îți vine să plângi mai ușor, te apasă griji noi, ai fluctuații ale dispoziției? Te irită multe lucruri și nu dormi bine? Nu te speria. Această stare vizează cam 80% dintre proaspetele mămici și se instalează din primele ore de după naștere, putând persistă până la 2 săptămâni. De când ai rămas însărcinată auzi tot mai des despre depresia postnatală și nu cunoșți foarte multe informații cu privire la această afecțiune.
În acest articol, vom explora mai detaliat ce este depresia postnatala, când apare, cum se manifestă și ce opțiuni de tratament sunt disponibile.
Când discutăm despre depresia postnatala? Cat dureaza aceasta?
În perioada postnatală, în primele 3-4 zile după naștere se întâmplă multe schimbări hormonale care vin la pachet cu tulburări de somn datorate noului ritm de viață al bebelușului, la care mama trebuie să se racordeze.
Te poți simți tristă, nu te poți concentra, ai apetitul scăzut și nu te poți odihni deloc. Nu te speria, va trece. Ai ceea ce se numește „tristețea de după naștere” sau „baby blues”. Tristețea de după naștere este o etapă normală și va dispărea în 10 zile. Poți să îți ameliorezi starea printr-o alimentație sănătoasă, odihnă și suport moral din partea celor dragi.
În primele 48 de ore după naștere, nivelul estrogenului, al progesteronului și al cortizonului scad dramatic iar riscul de a avea o depresie postnatala e direct proporțională cu sensibilitatea personală la aceste fluctuații hormonale.
Totuși, dacă această stare depășește cu mult două săptămâni sau simptomele sunt foarte perturbatoare, lucrurile sunt puțin mai îngrijorătoare, pentru că abia acum se poate vorbi în adevăratul sens al cuvântului despre depresia postnatală și este indicat să soliciți ajutorul unui medic. Apariția afecțiunii diferă la fiecare femeie – la unele apare încă din primele zile, dar în alte cazuri poate apărea și după câteva săptămâni sau luni de la naștere.
Ce este depresia postnatala sau post partum?
Depresia post partum nu este ceva neobișnuit și nu trebuie să fie înfruntată singur. Această afecțiune poate apărea în primele săptămâni sau luni după nașterea unui copil și poate afecta atât mamele, cât și tații. Este important să recunoaștem că depresia postnatala nu este o slăbiciune sau o vină personală, ci o problemă medicală reală care necesită tratament și sprijin adecvat.
Depresia postnatala la barbati
Deși se vorbește mai puțin despre această, depresia postnatala apare și la barbati. Aproximativ 8% dintre bărbaţi suferă de depresie post partum, experimentand sentimente de tristețe, anxietate și stres după nașterea copilului. Este important să se înțeleagă că depresia postnatala nu este exclusiv o afecțiune a mamelor și că tații pot, de asemenea, să aibă nevoie de ajutor și sprijin pentru a face față acestor emoții.
Ca şi în cazul depresiei mamei, şi trauma pe care o resimte tatăl poate avea un impact semnificativ pe termen lung asupra copiilor. De cele mai multe ori, dacă soţia suferă de depresie antenatală sau depresie post partum, atunci exista un risc considerabil ca şi bărbaţii să sufere de depresie postnatala moderată sau severă.
Depresia postnatala intarziata
Depresia postnatala intarziataă este un tip de depresie care apare după nașterea unui copil, însă simptomele ei debutează mai târziu decât în cazul depresiei postnatale clasice, care, de obicei, începe în primele săptămâni sau luni după naștere. În cazul depresiei postnatale întârziate, simptomele pot să nu apară până la câteva luni sau chiar un an după nașterea copilului.
Simptomele pot include tristețe profundă, sentimente de disperare, lipsa energiei, dificultăți de concentrare, schimbări în apetit sau greutate, probleme de somn (dormind prea mult sau prea puțin), pierderea interesului pentru activitățile care înainte ofereau plăcere, retragere socială, sentimente de vinovăție sau nevaloare, dificultăți în a lega o relație emoțională cu bebelușul sau gânduri de auto-vătămare sau de vătămare a copilului.
Depresia postnatala intarziata poate fi declanșată de o varietate de factori, inclusiv schimbările hormonale asociate cu nașterea și alăptarea, stresul legat de îngrijirea unui nou-născut, lipsa somnului, schimbări în dinamica relațiilor, probleme de identitate și imagine de sine, precum și vulnerabilitatea personală sau istoricul familial de depresie sau alte tulburări psihice.
Simptome depresie postnatala – cum se manifestă aceasta?
Simptomele depresiei postnatale apar cam la 15-20% dintre femei, variază de la persoană la persoană, dar pot include sentimente puternice de tristețe, oboseală excesivă, pierderea interesului pentru activitățile obișnuite, schimbări în apetit, dificultăți în concentrare și sentimente de vinovăție sau inutilitate.
Este bine să consulți un psihoterapeut dacă ai mai multe dintre simptomele de mai jos:
• ți-ai pierdut interesul pentru activitățile obișnuite sau acestea nu-ți mai fac plăcere
• ai probleme cu somnul și cu apetitul
• derută cognitivă (de exemplu, dificultăți de concentrare sau în a lua decizii)
• ai un nivel scăzut al energiei
• te simți obosită în mod constant
• plângi ușor și frecvent
• ești agitată sau / și anxioasă (adică te apasă și te nelinistese ceva, fără să îți fie clar ce anume)
• îți scade interesul pentru sex
• ai sentimentul inutilității sau al vinovăției
• ai sentimentul inadecvarii că și părinte
• poți avea chiar gânduri recurente cu privire la moarte
Uneori, aceste simptome pot fi însoțite de gânduri de auto-vătămare sau de vătămare a copilului.
Care sunt cauzele depresiei postnatale?
Depresia postnatala poate avea cauze complexe și variate. Schimbările hormonale care au loc în timpul sarcinii și după naștere pot juca un rol important. De asemenea, stresul, izolarea socială, lipsa somnului și presiunea de a fi un părinte perfect pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni. Factorii genetici și istoricul personal de tulburări psihice pot, de asemenea, să joace un rol în predispoziția unei persoane la depresia postnatală.
Apoi, mai există o serie de evenimente negative de viață care pot conduce la instalarea unei depresii post natale: dificultățile financiare, insatisfacția maritală, lipsa unui loc de muncă sau lipsa vieții sociale.
Foarte expuse sunt femeile care pierd sarcina, mai ales dacă au deja alți copii și cele care sunt nefericite că au rămas gravide.
Un grad ridicat de risc în ceea ce privește depresia postnatala îl au și femeile care consumă acool sau droguri, sau care au cazuri de afecțiuni mentale în familie.
Cele mai multe șanse de a dezvoltă depresie postnatala le au femeile cu antecedente depresive, care creează o predispoziție la depresia post partum.
Depresia postnatala – tratament
Din fericire există, și vorbim de soluții psihoterapeutice extrem de eficiente și personalizate pe acest tip de depresie postnatală, care este una specifică, ce are loc și se dezvoltă în contexte de viață speciale.
Ce tipuri de terapie sunt eficiente în tratamentul depresiei postnatale?
Când vine vorba de abordarea depresiei postnatale, mamele au la dispoziție mai multe opțiuni terapeutice. Una dintre cele mai eficiente metode este psihoterapia cognitiv-comportamentală sau interpersonala, fie în grup, fie individual. Aceasta se recomandă pentru o perioadă de 12-16 săptămâni și este adesea preferată datorită faptului că nu expune sugarii la efectele secundare ale medicamentelor antidepresive.
În unele cazuri, medicamentele pot fi recomandate pentru a ajută la gestionarea simptomelor. Despre medicamente, vorbim aici în principal despre inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, care se prescriu cu grijă și doar la recomandarea medicului psihiatru. Asta pentru că anumiți metaboliti activi din aceste medicamente pot ajunge în laptele matern și afecta sugarul, cauzând probleme precum tulburări de somn, colici, pierdere în greutate, inapetență, iritabilitate și chiar întârzieri ușoare în dezvoltarea copilului.
Dacă prima linie de medicamente nu funcționează, o altă opțiune este administrarea inhibitorilor recaptării de serotonina și noradrenalina. Însă, în alegerea unui antidepresiv pentru managementul farmacologic al depresiei postpartum, este crucială informarea corectă și completă a mamei despre posibilele reacții adverse, evaluarea atentă a riscurilor și beneficiilor, începerea tratamentului doar dacă beneficiile psihoterapiei nu sunt suficiente și monitorizarea atentă a mamei și a copilului pe durata tratamentului.
Ce efecte are depresia postnatala asupra copilului?
Depresia postnatală poate avea un impact semnificativ asupra relației părinte-copil. Copiii pot resimți stresul și instabilitatea emoțională a părinților lor și pot avea un dezvoltare mai dificilă din cauza acestui fapt. Este important ca părinții care suferă de depresie postnatală să caute tratament și să primească sprijin pentru a asigura un mediu stabil și iubitor pentru copilul lor.
Cum afectează depresia postnatala viață de cuplu?
Depresia postnatală afectează nu doar mama ci și calitatea vieții de cuplu și viață bebelușului în egală măsură.
Cercetările spun că aproximativ 70% dintre cupluri declara că satisfacția în cuplu este afectată de apariția unui nou născut. De aceea ea devine un “inside job” de care trebuie că intreagă familie să aibă grijă. Rolul tatălui este foarte mare în gestionarea depresiei post natale în cuplu.
Integrarea noului nascut in viata de cuplu – Programul Bringing Baby Home®
Există si alte soluții eficiente pentru depresia postnatală, și una dintre ele este programul Bringing Baby Home®, disponibil în clinică noastră Id Therapy. Institutul Gottman a dezvoltat programul Bringing Baby Home®, care pregătește cuplurile pentru viața de părinți. Acest program ajută în mod semnificativ în gestionarea depresiei postnatale, care nu se limitează doar la mama. Prin intermediul acestui program, într-un mediu relaxat și de încredere, cuplurile învață să-și întărească relația și să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copilului, chiar și în momentele cele mai dificile. Ei învață să construiască ceea ce Dr. Gottman a definit că fiind cel mai important predictor al fericirii în cuplu după sosirea copilului: calitatea prieteniei dintre părinți în cadrul relației lor.
În cadrul acestui training, părinții învață să se pregătească pentru viața de părinte, să-și mențină satisfacția în viața de cuplu și după ce copilul sosește pe lume, să interacționeze pozitiv cu noul născut, să încurajeze participarea ambilor părinți în creșterea copilului, să se ajute reciproc în gestionarea frustrărilor și să reducă incidența și intensitatea depresiei postnatale.
Nadia Gorduza
Medic Psihoterapeut & Fondator ID THERAPY
probleme de cuplu, fobii, anxietate, atacuri de panica
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.