07 mai 2019

Au emotiile negative si parti pozitive? Iata ce spun specialistii!

Ca adulti care incearca sa navigheze in lumea haotica a vietii moderne, gama de emotii pe care o traim intr-o zi se poate schimba dramatic, de la emotiile predominant pozitive catre emotiile negative si invers.

Rar ne oprim sa ne gandim si sa acordam o atentie deosebita asupra ceea ce simtim. Nu luam in calcul impactul pe care emotiile il au asupra starilor mintale si fiziologice sau implicatiile pe termen lung asupra acestora, care ar putea fi de multe ori daunatoare pentru noi.

Care este neurostiinta din spatele emotiilor?

Emotiile sunt considerate raspunsuri de nivel inferior. Acestea apar mai intai in zonele subcorticale ale creierului, cum ar fi amigdala si cortexul prefrontal ventromedial. Aceste zone sunt responsabile pentru producerea de reactii biochimice care au un impact direct asupra starii fizice.

Emotiile sunt codificate in ADN-ul nostru si pare ca s-au dezvoltat ca o modalitate de a ne ajuta sa raspundem repede la diferite amenintari din mediu, asa cum este raspunsul de "lupta sau fuga". De asemenea, s-a demonstrat ca amigdala joaca un rol in eliberarea neurotransmitatorilor ce sunt esentiali pentru memorie, motiv pentru care amintirile emotionale sunt adesea mai puternice si mai usor de retinut.

Iata care este clasificarea emotiilor conform literaturii de specialitate:

Psihologul Eckman a identificat initial 6 emotii de baza:

  1. Furia
  2. Dezgustul
  3. Frica
  4. Fericirea
  5. Tristetea
  6. Uimirea

Una dintre cele mai populare teorii psihologice a emotiilor este roata emotiilor a lui Robert Plutchik. Plutchik a declarat ca exista opt emotii de baza: bucurie, incredere, frica, uimire, tristete, anticipare, furie si dezgust. Plutchik a mers mai departe prin imperecherea emotiilor cu opusele lor si apoi prin crearea unei roti de emotii, care serveste la elaborarea  complexa si interactiva a emotiilor noastre.

Astfel, el spunea ca opusul bucuriei este tristetea, opusul increderii este dezgustul, opusul anticiparii este uimirea, iar opusul furiei este frica.

Ce sunt emotiile negative?

Pam, in 2013, defineste emotia negativa ca fiind o emotie neplacuta sau nefericita care este evocata de indivizi pentru a exprima un efect negativ asupra unui eveniment sau asupra unei persoane.

Este important sa recunoastem ca toate emotiile sunt complet normale si cu totii le traim. Ele sunt o parte a ADN-ului nostru, insa intelegerea situatiilor generatoare de emotii negative si recunoasterea emotiilor negative este importanta pentru dezvoltarea unor strategii de abordare si de gestionare a lor.

Cele mai frecvente emotii negative sunt frica, anxietatea, tristetea, vinovatia, apatia, furia.

Iata ce cauzeaza emotiile negative si de ce le avem:

Spre exemplu:

Anxietatea poate fi simtita in jurul participarii la un interviu pentru un nou loc de munca

Mania poate aparea atunci cand suntem prinsi in trafic

Tristetea apare la confruntarea cu o despartire

Emotiile negative sunt o sursa de informatie valoroasa care ne ajuta sa intelegem ce se intampla in jurul nostru. Acestea ne pot ajuta sa recunoastem amenintarile si sa ne simtim pregatiti pentru a face fata potentialului pericol.

Multe experiente diferite din viata noastra vor provoca reactii emotionale diferite, la grade diferite de intensitate. Astfel, vom trai o intreaga gama de emotii pe tot parcursul vietii, ca raspuns la situatiile in plina schimbare.

Este sanatos sa depasim emotiile negative in totalitate?

Este normal sa ne dorim sa ne indepartam de emotiile care ...

Articolul integral poate fi vizualizat doar de abonatii la newsletter.

Esti deja abonat? Introdu adresa de email in campul de mai jos pentru verificare.


Nu esti deja abonat?

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *