Frica de abandon este ingrijorarea excesiva ca cei din jur te vor parasi, te vor lasa si vor pleca de langa tine.
Oricine poate dezvolta frica de abandon. Aceasta frica poate fi foarte adanc inradacinata in copilarie, datorita unei experiente traumatice pe care ai avut-o sau poate surveni in urma unei relatii nesanatoase avute la varsta adulta.
Daca ai frica de abandon, iti poate fi aproape imposibil sa formezi relatii sanatoase. Aceasta frica imensa te poate paraliza si te poate determina sa te ascunzi in spatele unui perete, pentru a nu-i lasa pe cei din jur sa te raneasca si sa te paraseasca. Pe de alta parte, din cauza fricii de abandon, uneori poti chiar sa te auto-sabotezi si sa iti formezi niste dinamici nesanatoase in relatiile pe care le ai.
Primul pas pe care il poti face in depasirea fricii de abandon este sa iti dai seama de ce te simti asa. Sa sapi adanc in interiorul tau si sa descoperi sursa, evenimentul care ar putea sa fie cauza fricii tale. Trebuie tinut cont de faptul ca frica de abandon excesiva poate fi si semnul unei tulburari de personalitate, mai exact, tulburarea de personalitate dependenta.
In continuare, vreau sa iti prezint tipurile fricii de abandon, pentru ca da, aceasta frica se poate manifesta sub mai multe forme:
Frica de abandon emotional
Aceasta frica poate fi mai putin evidenta decat frica de abandon fizica, insa poate avea repercusiuni mult mai adanci.
Cu totii avem nevoi emotionale. Cand acele nevoi nu sunt indeplinite, ne putem simti neapreciati, neiubiti si deconectati de la cei din jurul nostru. Ne putem simti foarte singuri din cauza fricii de abandon emotionale, chiar daca ne aflam intr-o relatie cu cineva care este prezent fizic alaturi de noi.
Daca ai experimentat abandonul emotional in trecut, in special in copilarie, poti trai acum cu continua ingrijorare ca se poate intampla din nou.
Frica de abandon la copii
Este absolut normal pentru copii si bebelusi sa treaca prin etapa anxietatii de separare. Acestia pot sa planga, sa tipe sau sa refuze sa se calmeze in momentul in care parintii pleaca de langa ei. Copiilor mici le este greu in aceasta perioada sa inteleaga ca mama si tata se vor intoarce, chiar daca au treaba o perioada de timp.
Atunci cand incep sa inteleaga ca cei dragi lor se intorc la ei, incepe sa dispara anxietatea de separare, iar acest lucru are loc in jurul varstei de 3 ani. Cu toate acestea, o anxietate de separare gestionata intr-un mod nesanatos de catre parinti, detasarea emotionala a parintilor fata de copii si abandonarea emotionala a acestora, poate cauza pe termen lung frica de abandon la copilul adult.
Anxietatea de abandon in relatii
Uneori, este posibil sa nu te simti confortabil sa iti arati vulnerabilitatile intr-o relatie. Ai putea avea probleme cu increderea sau te poti ingrijora excesiv in ceea ce priveste relatia ta. Aceste ingrijorari te pot determina sa fii suspicios in legatura cu partenerul tau de viata. Cu timpul, ingrijorarile excesive ar putea cauza indepartarea partenerului, perpetuand mereu acest ciclu vicios.
Care sunt simptomele fricii de abandon?
Daca crezi ca ai frica de abandon, urmatoarele semne ar putea sa ti se aplice:
Esti extrem de sensibil la critica
Iti este greu sa ai incredere in cei din jur
Iti este dificil sa iti faci prieteni pana cand esti sigur ca acestia chiar te plac
Iei masuri extreme pentru a evita respingerea sau separarea
Observi un pattern de relatii nesanatoase
Te atasezi de oameni destul de rapid, apoi nu mai simti nimic la fel de rapid
Iti este dificil sa te angajezi intr-o relatie
Lucrezi foarte mult pentru a-i face pe plac celeilalte persoane
Te invinovatesti atunci cand lucrurile scapa de sub control
Ramai intr-o relatie chiar daca simti ca nu este sanatos pentru tine
Care poti fi cauzele concrete ale fricii de abandon?
Daca ai avut parte de abandon emotional sau fizic in trecut, este posibil sa fi dezvoltat frica de abandon. Iata niste exemple:
In copilarie ai experimentat decesul sau plecarea unui parinte
In copilarie ai fost tratat cu indiferenta de catre parinti
Ai fost respins de catre prieteni/colegi
Ai trecut printr-o boala prelungita a unui apropiat foarte drag
Un partener romantic te-a parasit dintr-o data sau ti-a fost infidel
Care sunt efectele pe termen lung ale fricii de abandon?
Relatii dificile cu prietenii si partenerii romantici
Stima de sine scazuta
Probleme cu increderea
Probleme cu furia
Schimbari dispozitionale bruste
Codependenta
Frica de intimitate
Tulburari de anxietate
Tulburare de panica
Depresie
Iata cateva exemple pentru a-ti da seama cum arata mai exact frica de abandon:
Frica ta este atat de excesiva incat nu iti dai voie sa te apropii de cineva. Poti avea ganduri precum: “nu ma atasez”, “voi fi foarte detasat”, “nu vreau sa fiu abandonat”.
Te ingrijorezi excesiv in ceea ce priveste greselile percepute si te gandesti foarte des la ce vor crede ceilalti despre tine.
Esti persoana care intotdeauna vrea sa le faca pe plac celor din jur. Nu vrei sub nicio forma ca celorlalti sa nu le placa de tine si sa nu mai stea in preajma ta, asa ca depui foarte mult efort pentru a-i impaca pe toti din jurul tau.
Esti devestat atunci cand cineva iti ofera putin criticism sau cand se supara pe tine in orice maniera.
Te simti inadecvat si neatragator.
Simti ca ceilalti nu si-ar dori sa fie in preajma ta.
Te desparti primul de partenerul tau ca nu cumva el sa fie cel care o va face prima data.
Esti morocanos atunci cand partenerul iti cere putin spatiu
Esti adesea gelos, suspicios sau critic cu partenerul tau.
Ce poti face daca cineva din jurul tau se confrunta cu frica de abandon?
Daca o persoana draga tie se confrunta cu frica de abandon, poti aplica cateva strategii pentru a o ajuta:
Incearca sa incepi o conversatie despre acest lucru. Incurajeaza persoana respectiva sa vorbeasca despre aceasta frica, dar nu o presa.
Chiar daca face sens pentru tine sau nu, intelege ca frica aceasta este reala pentru acea persoana.
Asigura persoana de langa tine ca nu o vei abandona si ca vei fi acolo pentru ea.
Intreaba ce ai putea face pentru a ajuta.
Sugereaza sa apeleze la un psihoterapeut, dar nu forta nota. Daca isi exprima dorinta sa rezolve problema, ofera-i ajutor in cautarea unui specialist.
Ce poti face daca tu te confrunti cu frica de abandon?
Nu te invinovati. Frica de abandon este involuntara. Nu tu ai cauzat-o, nu este ceva ce tu ai cautat.
Accepta frica atunci cand apare, incearca sa te vezi pe tine insuti cu compasiune si nu te considera o persoana “slaba”.
Invata sa identifici momentele cand frica de abandon apare. Atunci cand le-ai identificat iti va fi mult mai usor sa le opresti. De fiecare data cand sesizezi aparitia fricii, iti poti spune: “Aceasta este frica mea de abandon, stiu ca sunt in siguranta si ca nimeni nu ma va parasi”.
Accepta faptul ca meriti sa fii iubit. Asta nu inseamna ca toti trebuie sa te iubeasca, pentru ca este nerealist. Insa, cu siguranta exista persoane in jurul tau care tin la tine. Atunci cand nu te simti iubit, aminteste-ti de persoanele care sunt mereu langa tine.
Accepta ideea de a fi tu cu tine. Este foarte bine sa fii singur uneori. Nu ai nevoie de o alta persoana in viata ta ca sa te valideze.
Incearca sa nu mai cauti persoane indisponibile emotional. Unele persoane care au frica de abandon tind sa incerce in repetate randuri sa caute suport emotional din partea unor persoane care sunt indisponibile emotional. Sparge acest ciclu si cauta parteneri care sunt gata emotional sa te spirjine. Daca ai un pattern repetat de relatii nesanatoase, poate este momentul sa te indrepti catre psihoterapie.
Incearca sa identifici comportamentele cauzate de frica de abandon. Atunci cand te surprinzi incercand sa le faci pe plac tuturor celor din jur, in ciuda dorintei tale, aminteste-ti ca acest comportament nu este dorit de tine, ci de frica ta de abandon. Vorbeste cu frica ta si spune-i ca de acum tu esti persoana care va lua controlul asupra situatiei.
Daca frica de abandon iti cauzeaza neplaceri si simti ca nu poti sa o gestionezi, apeleaza la un specialist. Acesta te va ajuta sa gasesti strategii prin care poti depasi frica de abandon si te poate sustine in schimbarea pe care vrei sa o faci cu tine insuti.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.