Ce inseamna, de fapt, sa avem o gandire pozitiva?
Ai tendinta sa vezi jumatatea plina sau jumatatea goala a paharului?
Probabil ai auzit aceasta intrebare de foarte multe ori. Iar raspunsul tau este conectat direct cu subiectul gandirii pozitive si daca ai o perspectiva pozitiva sau negativa asupra vietii.
Gandirea pozitiva joaca un rol crucial in psihologia pozitiva, un domeniu al psihologiei care se ocupa cu fericirea oamenilor.
Cercetarile au demonstrat ca gandirea pozitiva joaca un rol esential in gestionarea stresului si in bunastarea psihologica.
Ce este gandirea pozitiva?
Poate te gandesti ca a avea o gandire pozitiva inseamna sa vezi lumea in trandafiri roz, ignorand acele aspecte negative ale vietii. Insa, gandirea pozitiva, de fapt, se refera la a aborda provocarile vietii cu o perspectiva pozitiva.
Gandirea pozitiva nu inseamna ignorarea lucrurilor rele din viata noastra, insa, implica extragerea unor lucruri si perspective pozitive din situatiile neplacute cu care ne confruntam. Inseamna sa ne vedem pe noi insine si pe cei din jurul nostru, precum si abilitatile noastre, intr-o lumina pozitiva.
Anumiti cercetatori, incluzand-ul pe Martin Seligman, considera gandirea pozitiva intr-un stil explicativ. Stilul explicativ al fiecaruia dintre noi este modalitatea prin care explicam evenimentele si situatiile in care suntem implicati. Oamenii cu un stil explicativ optimist tind sa isi acorde credit atunci cand li se intampla lucruri pozitive, dar tind sa blameze forte externe pentru lucrurile rele care li se intampla. Totodata, aceste persoane tind sa vada evenimentele negative ca fiind trecatoare si temporare.
Pe de alta parte, persoanele cu un stil explicativ pesimist se blameaza pentru lucrurile rele care li se intampla si nu isi acorda niciodata credit pentru lucrurile bune care au loc in viata lor. De asemenea, aceste persoane tind sa vada evenimentele negative ca fiind persistente si considera ca acestea pot avea un impact negativ in viata lor. Dupa cum iti poti imagina, daca te invinovatesti constant pentru evenimentele care nu sunt in propriul control si daca vezi aceste evenimente ca facand parte constanta din viata ta, ai putea avea multe dezavantaje la nivelul sanatatii tale mintale.
Ganditorii pozitivi vor utiliza mult mai des un stil explicativ optimist, insa modalitatea in care persoanele atribuie anumite evenimente depinde foarte mult de context. Spre exemplu, o persoana care este pozitiva in general ar putea sa utilizeze un stil explicativ pesimist intr-o situatie provocatoare specifica, precum la scoala sau la locul de munca.
Care sunt beneficiile pentru sanatate ale gandirii pozitive?
In ultimii ani, puterea gandirii pozitive a atras tot mai multe priviri si dezbateri. In timp ce psihologia de masa ii atribuie gandirii pozitive un atribut extraordinar, considerand-o panaceu universal, studiile empirice au descoperit ca exista beneficii psihologice reale si importante in anumite arii ale vietii unei persoane.
Conform unui studiu, gandirea pozitiva este legata de beneficii pentru sanatate in urmatoarele arii ale vietii:
- Prelungeste speranta vietii
- Nivel de stres mai scazut
- Creste rezistenta la raceli comune
- Gestionare mai buna a stresului si dezvoltarea unor mecanisme de adaptare sanatoase
- Risc scazut al problemelor cardiovasculare
- Un nivel crescut al bunastarii fizice si psihologice
- O mai buna sanatate emotionala
Intr-adevar, beneficiile gandirii pozitive sunt de necontestat, insa, care este procesul prin care gandirea pozitiva aduce aceste beneficii asupra sanatatii noastre?
O teorie este ca oamenii atunci cand gandesc pozitiv tind sa fie mai putin afectati de stres. O alta posibilitate este ca oamenii care gandesc pozitiv traiesc o viata mai sanatoasa in general, exerseaza mai mult, urmeaza o dieta nutritionala adecvata si evita comportamentele nesanatoase.
Care este diferenta dintre “gandire pozitiva” si “psihologia pozitiva”?
Desi, de cele mai multe ori, oamenii utilizeaza cei doi termeni intersanjabil, este important sa intelegem diferenta dintre cele doua concepte si sa intelegem faptul ca nu reprezinta exact acelasi lucru.
In primul rand, gandirea pozitiva este despre a privi lucrurile dintr-un punct de vedere pozitiv. Psihologia pozitiva tinde sa se focalizeze pe optimism, dar totodata ia in considerare faptul ca, desi are foarte multe beneficii asupra sanatatii mintale, uneori exista momente cand o gandire realista este mult mai avantajoasa.
Spre exemplu, in anumite situatii, gandirea negativa poate sa duca la decizii mult mai avantajoase si mult mai potrivite situatiei. Totodata, studiile au descoperit ca in anumite cazuri, gandirea optimista poate sa imbunatateasca sanatatea fizica a participantilor.
Chiar daca nu esti un optimist innascut, sunt anumite lucuri pe care le poti face pentru a invata cum sa gandesti pozitiv si sa devi un ganditor pozitiv. Primul pas este sa te focalizezi pe monologul interior si sa acorzi multa atentie discursului pe care il ai cu tine insuti.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania