Terapia prin regresie este o abordare care se concentreaza pe rezolvarea unor evenimente anterioare semnificative despre care se speculeaza in literatura de specialitate ca interfereaza cu starea mintala si emotionala prezenta a unei persoane.
Terapeutii care practica aceasta abordare cred ca persoanele care cauta tratament pentru fobii, depresie, probleme de intimitate si o serie de alte preocupari, pot vedea imbunatatirea starii lor de spirit prin revizuirea si retrairea experientelor timpurii care au influentat dezvoltarea acestor probleme.
Cu toate acestea, abordarea este oarecum controversata, datorita cercetarilor limitate care sustin metoda si potentialitatii amintirilor false.
Care este teoria din spate?
Pe masura ce lucrarile psihanalizei si hipnoterapiei s-au reunit pentru a dezvolta terapia de regresie, constiinta a devenit o componenta centrala a activitatii terapeutilor de regresie, iar viziunea psihanalitica a constiintei avand trei niveluri, a fost adoptata in terapia de regresie.
Cele trei niveluri de constiinta recunoscute in terapia de regresie includ:
• Mintea constienta, care reprezinta gandurile pe care o persoana le constientizeaza.
• Mintea subconstienta, care reprezinta emotiile, obiceiurile si instinctele pe care o persoana nu le constientizeaza cu usurinta
• Mintea supraconstienta, cunoscuta si sub numele de spirit, suflet sau element superior al unei persoane, poate oferi un model pentru modul in care persoana respectiva doreste sa gandeasca sau sa actioneze in lume
Terapia de regresie sustine ca, pe masura ce o persoana se misca prin viata, colecteaza amintiri care sunt apoi stocate in minte. Unele dintre aceste amintiri sunt accesibile mintii constiente, dar alte amintiri pot ramane in subconstient, iar o persoana este, in general, incapabila sa aduca detalii despre aceste amintiri constientizarii, fara ajutor. Chiar daca amintirile subconstiente nu pot fi accesate, terapia de regresie considera ca pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii si capacitatii unei persoane de a functiona in viata de zi cu zi.
Cum functioneaza terapia de regresie?
Terapia de regresie se concentreaza pe zone de conflict si alte aspecte potential negative din viata unei persoane, cu scopul de a izola cauzele emotiilor negative si de a determina cauza acestora pentru a le aborda mai bine.
Terapia de regresie hipnotica apare adesea in cinci faze:
• Pregatirea
• Conducerea tehnicilor de regresie
• Exprimarea si eliberarea emotiilor reprimate anterior
• Reinvatarea / reprogramarea subconstientului
• Concluzia sesiunii
Pentru a pregati clientul, psihoterapeutul de regresie ajuta persoana sa intre intr-o stare relaxata cu ajutorul respiratiei profunde. Rolul terapeutului devine apoi acela de a facilita procesul de regresie pe masura ce persoana inchide ochii si vorbeste cu voce tare despre o experienta semnificativa din trecut, indemnand-o sa ofere o descriere cat mai detaliata posibil despre mediul inconjurator si despre orice sentimente senzoriale care apar in acest proces. Terapeutul poate ruga, de asemenea, individul, daca este necesar, sa vorbeasca despre orice emotii care apar pe masura ce retrairea evenimentului este re-experimentata. Se crede ca, prin acest proces, o persoana isi poate accesa mintea subconstienta si poate izola emotiile asociate evenimentului trecut.
Odata ce aceste emotii sunt izolate si aduse in mintea constienta, terapeutul si persoana pot incepe sa identifice posibile moduri in care acestea pot avea un impact daunator asupra vietii de zi cu zi. In faza de reinvatare / reprogramare, terapeutul si persoana lucreaza impreuna pentru a dezvolta modalitati alternative de descriere a evenimentului din trecut care promoveaza un sentiment de rezistenta emotionala si incurajeaza punctele forte de adaptare ale persoanei respective.
Terapia de regresie poate fi practicata printr-o abordare orientata catre terapeut sau centrata pe persoana. Munca in transa dirijata de terapeuti necesita mai putina pregatire in hipnoza, deoarece terapeutii folosesc adesea un script pentru a se potrivi preocuparii prezentate a persoanei care cauta ajutor. Aceste scripturi pot fi utile in unele cazuri, dar pot, de asemenea, sa lase anumite probleme nerezolvate. Multi practicanti considera ca aceasta este o metoda mai putin eficienta decat terapia de regresie hipnotica centrata pe persoana, in care terapeutul foloseste hipnoza pentru a permite persoanei in tratament posibilitatea de a obtine raspunsuri pentru ea insasi.
Terapia de regresie a fost utilizata cu succes la persoane cu varste si medii diferite. Un domeniu in care unii considera ca terapia de regresie este deosebit de utila este tratamentul traumelor semnificative. Sustinatorii terapiei de regresie considera ca un eveniment traumatic poate avea adesea un impact continuu asupra capacitatii unei persoane de a-si exprima emotia si de a interactiona cu alte persoane, desi este posibil ca individul sa nu-si aminteasca cu usurinta detaliile traumei. Terapia de regresie poate fi, atunci, utila, deoarece poate ajuta o persoana sa revina la o trauma pentru a intelege impactul pe care trauma il poate avea asupra comportamentelor si alegerilor sale.
Sustinatorii abordarii considera ca regresia poate fi extrem de eficienta atunci cand persoanele experimenteaza una sau mai multe dintre urmatoarele:
• Frici sau fobii care nu au o cauza recunoscuta
• Probleme de intimitate
• Probleme generale de relatie
• Sentimente de vinovatie si rusine care par sa nu aiba explicatii.
Terapia de regresie este o abordare mai scurta: unii oameni pot vedea rezultate dupa doar una sau doua sedinte.
Cercetarile stiintifice care sustin eficacitatea terapiei de regresie sunt limitate, iar aceasta abordare este oarecum controversata. Cercetarile indica faptul ca hipnoza este un factor semnificativ in dezvoltarea amintirilor false si au existat o serie de cazuri studiate in care indivizii „au descoperit”, prin terapie de regresie, amintiri de abuz sau alte traume care s-au dovedit ulterior false.
In general, se recomanda ca terapeutii sa practice terapia de regresie in asa fel incat sa ghideze persoana prin procesul de reexperimentare cu intrebari deschise, precum „Ce vedeti, auziti sau simtiti?”, Mai degraba decat sa conduceti persoana prin a pune intrebari care pot fi sugestive sau pot genera „amintiri” ale unui eveniment care nu a avut loc.
Terapia de regresie a vietii trecute, o alta abordare in care persoana care solicita ajutor este incurajata sa ia in considerare posibilitatea unei „vieti trecute”, s-a dovedit a avea un anumit beneficiu psihologic in cazurile in care persoana crede in posibilitatea vietilor trecute . Cu toate acestea, aceasta metoda este, de asemenea, considerata controversata.
Surse:
Baker, R. A. (1982). The effect of suggestion on past-lives regression. American Journal of Clinical Hypnosis, 25(1), 71-76.
Davis, R. (n.d.). International board for regression therapy. Retrieved from http://www.ibrt.org
Hunter, C. R., & Eimer, B. (2012). The art of hypnotic regression therapy: A clinical guide. Bethel, CT: Crown House Publishing.
Lacey, H. (1994, January 15). The dangers of memory: Can ‘regression therapy’ by hypnosis produce false recollections of sexual abuse? Hester Lacey reports. Inependent. Retrieved from http://www.independent.co.uk/life-style/the-dangers-of-memory-can-regression-therapy-by-hypnosis-produce-false-recollections-of-sexual-abuse-5431250.html
Past life therapy process and history. (2014). Retrieved from http://www.pastlifetherapycenter.com/Subconscious.html
Recognized training programs & recognized trainers. (n.d.). Retrieved from http://www.earth-association.org/recognized-training-programs-recognized-trainers
What is regression therapy? (n.d.). Retrieved from http://www.earth-association.org/what-is-regression-therapy
Woods, K., & Baruss, I. (2004). Experimental test of possible psychological benefits of past-life regression. Journal of Scientific Exploration, 18(4), 597-608.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania