Sprijinirea well-being-ului la locul de munca este o strategie vitala pentru progresul unei afaceri. Cel mai important element al afacerii este personalul sau si, daca echipa nu functioneaza la potential maxim, angajatii ar putea sa nu munceasca cu o productivitate optima, avand de suferit atat compania, cat si angajatii pe plan personal.
O buna strategie de promovare a well-being-ului la locul de munca ar trebui sa acopere toate aspectele legate de sanatate, luand in considerare atat sanatatea mintala, cat si cea fizica, dar si modul in care conditiile de munca pot fi adesea interconectate pentru a spori promovarea well-being-ului.
Spre exemplu, sanatatea fizica poate fi promovata prin elementele biofile, cum ar fi accesul la lumina naturala si controlul temperaturii – in esenta, lucruri care au un impact direct asupra corpului. La fel de important este sprijinul starii de bine mintale, prin asigurarea unor spatii adecvate de relaxare sau prin promovarea relaxarii informale a echipei.
De ce sa investim in well-being-ului angajatilor?
Pentru a spori satisfactia personalului
Pentru a creste moralul personalului
Pentru a atrage personal
Pentru a creste productivitatea
Pentru a reduce absenteismul
Pentru a promova relatii mai bune intre personal si management
Pentru a dezvolta comunicarea eficienta in organizatie
Pentru a reduce costurile
Pentru a avea forta de munca durabila
Pentru a evita burn-out-ul
Promovarea well-being-ului este o chestiune care se intinde pe intreaga organizatie, astfel incat pentru a implementa cu succes un plan de dezvoltare a sanatatii mintale si fizice, va trebui sa implicati toate departamentele, de la manager, la resurse umane, marketing, finante, facilitati, IT etc.
Daca aveti in plan introducerea unor strategii de promovare a well-being-ului, trebuie sa tineti cont de faptul ca schimbarea este dificila chiar si pentru persoanele cele mai adaptabile, iar echilibrarea cu noul mediu si cu noile modalitati de lucru poate dura mult timp. Unii ar putea sa se adapteze instantaneu la schimbare, in timp ce altora le va lua ceva timp sa se acomodeze.
Nu puteti prezice intotdeauna cu exactitate comportamentul uman, motiv pentru care dezvoltarea unei stari de bine a angajatilor este un proces continuu. Este important sa va revizuiti constant strategiile si sa va adaptati initiativele de well-being pentru a se potrivi cel mai bine personalului dumneavoastra, asigurandu-va ca profita din plin de oferta dumneavoastra.
Cateva strategii ce v-ar putea ajuta in promovarea well-being-ului in companie
Nu exista o definitie clara a unui program de dezvoltare a well-being-ului la locul de munca. Realizarea lui depinde complet de cultura organizationala si de obiectivele companiei.
Este important sa nu fortati angajatii sa se inroleze in initiativa dumneavoastra de crestere a starii de bine la locul de munca, ci incercati sa va adaptati corespunzator in functie de nevoile acestora, in urma unei evaluari a personalului inainte de a pune in practica strategiile personalizate.
De asemenea, este important sa aveti o abordare holistica. Sa actionati atat la nivelul sanatatii fizice a angajatilor, cat si la nivelul sanatatii mintale a acestora, rezultatul find unul durabil si echilibrat.
Promovarea activitatii fizice
Mersul pe jos sau cu bicicleta la locul de munca – Puteti organiza competitii de mers pe jos sau cu bicicleta la locul de munca. Un mic stimulent le va activa motivatia acestora si se vor angaja in competitie. Chiar daca, de obicei, majoritatea prefera sa conduca pana la munca din cauza distantelor, le puteti sugera sa parcheze mai departe de sediu pentru a se plimba tot restul drumului.
Cursuri de yoga pentru ameliorarea stresului – Puteti sa organizati in cadrul companiei cursuri de yoga. Beneficiile pot fi incredibile atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mintala.
Sedinte in aer liber – in loc sa adunati colegii in sala de consiliu, o alternativa excelenta si sanatoasa este sa organizati sedinta sau intalnirile in afara biroului, sa faceti o plimbare cu acestia sau sa va strangeti intr-un loc linistit in aer liber. Exercitiul ar putea incuraja o perspectiva noua.
Pentru cresterea productivitatii:
Incurajati creativitatea prin proiectarea unor spatii relaxante si deschise – proiectati o zona a biroului cu scaune si mese, unde colegii se pot aduna, pot discuta idei intr-un mediu relaxant si creativ. Utilizati culori vii in design-ul acestei zone si cautati piese de mobilier confortabile.
Ore flexibile de lucru – fiecare are cerinte diferite in afara locului de munca, de la cerintele familiale, la cele ce tin de sanatate, astfel incat, daca este posibil, puteti dezvolta satisfactia si loialitatea angajatilor prin a le oferi un mediu de lucru flexibil. Astfel, acestia pot sa foloseasca intr-un mod util perioada in care se simt cel mai productivi si vor duce la finalizare sarcinile la potential ridicat.
Munca de la distanta o zi pe saptamana – exista multe motive pentru care munca de la distanta este benefica atat pentru personalul dumneavoastra, cat si pentru companie. Costurile de mentenanta vor fi reduse in companie, angajatii vor fi mai relaxati realizand munca intr-un mediu personal, poate de acasa si va creste productivitatea, dar si calitatea muncii prestate.
Oferiti cursuri de dezvoltare personala – acestea vor imbunatati aptitudinile angajatilor, dar si sentimentul lor de crestere si afirmare personala. Este castig de ambele parti.
Pentru promovarea nutritiei
In zilele de astazi, locul de munca este adesea un teren de reproducere a obiceiurilor alimentare nesanatoase. Angajatii sunt prea ocupati sa-si paraseasca birourile in cautarea unor alimente sanatoase si sfarsesc cu gustari nesanatoase si multa cofeina pentru a face fata zilei de munca. Crearea unui spatiu destinat depozitarii unor alimente sanatoase sau in care angajatii se pot strange pentru a lua mesele impreuna ar putea fi o solutie.
Oferiti gustari sanatoase la birou – Ati putea avea cosuri cu fructe proaspete si automate pentru gustari sanatoase.
Sarbatoarea lunara sanatoasa -Fiecare persoana poate sa gateasca sau sa cumpere o optiune de masa sanatoasa, iar apoi alimentele aduse la birou pot fi impartite si cu ceilalti colegi, rezultatul fiind o masa de pranz diversificata, ce nu este doar hranitoare, ci ofera angajatilor si posibilitatea de a interactiona.
Nutritie si tehnologie– Puteti sa creati un grup online in care sa impartasiti idei de retete sanatoase sau imagini cu preparatele ce le aduceti in ziua urmatoare la birou. Spiritul de grup ii va motiva pe toti angajatii sa se alature promovarii mancatului sanatos.
Comandati pranzul printr-o firma de catering– Daca aveti posibilitatea, o alta strategie ce este si confortabila, este sa comandati pentru intreg departamentul cel putin o masa sanatoasa pe zi. Puteti stabili un meniu la inceputul fiecarei saptamani cu firma de catering cu care colaborati si puteti apela chiar si la un nutritionist ce poate sa creeze un meniu sanatos pentru fiecare zi a saptamanii.
Pentru promovarea sanatatii mintale si pentru detensionare
Modul in care angajatii se simt din punct de vedere emotional are un impact direct asupra companiei, de la productivitate la comunicare. Promovarea sanatatii mintale ar putea fi unul dintre cei mai importanti pasi pentru imbunatatirea unei organizatii.
Citat inspirat al zilei – acest lucru va promova o perspectiva pozitiva asupra zilei de munca.
Voluntariatul – studiile arata ca prin a-i ajuta pe ceilalti scad sansele de depresie si exista chiar si unele dovezi care sugereaza ca ajuta si la scaderea tensiunii arteriale. Puteti realiza seri tematice cu donatii pentru diferite fundatii.
Reorganizarea spatiului de munca – se pare ca un spatiu amenajat in functie de nevoile angajatilor, un spatiu confortabil, luminos si aerisit creste productivitatea si ajuta la mentinerea focusului.
Training-uri – Organizarea unor training-uri sau workshop-uri de constientizare a importantei sanatatii mintale, dar si de time-management sau pentru dezvoltarea inteligentei emotionale si de gestionare a stresului ajuta angajatii sa evite burn-out-ul, sa fie productivi si sa aiba grija de sanatatea lor mintala pentru a putea sa ofere munca calitativa si interactiuni sanatoase cu colegii.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.