Ca adulti care incearca sa navigheze in lumea haotica a vietii moderne, gama de emotii pe care o traim intr-o zi se poate schimba dramatic, de la emotiile predominant pozitive catre emotiile negative si invers.
Rar ne oprim sa ne gandim si sa acordam o atentie deosebita asupra ceea ce simtim. Nu luam in calcul impactul pe care emotiile il au asupra starilor mintale si fiziologice sau implicatiile pe termen lung asupra acestora, care ar putea fi de multe ori daunatoare pentru noi.
Care este neurostiinta din spatele emotiilor?
Emotiile sunt considerate raspunsuri de nivel inferior. Acestea apar mai intai in zonele subcorticale ale creierului, cum ar fi amigdala si cortexul prefrontal ventromedial. Aceste zone sunt responsabile pentru producerea de reactii biochimice care au un impact direct asupra starii fizice.
Emotiile sunt codificate in ADN-ul nostru si pare ca s-au dezvoltat ca o modalitate de a ne ajuta sa raspundem repede la diferite amenintari din mediu, asa cum este raspunsul de “lupta sau fuga”. De asemenea, s-a demonstrat ca amigdala joaca un rol in eliberarea neurotransmitatorilor ce sunt esentiali pentru memorie, motiv pentru care amintirile emotionale sunt adesea mai puternice si mai usor de retinut.
Iata care este clasificarea emotiilor conform literaturii de specialitate:
Psihologul Eckman a identificat initial 6 emotii de baza:
- Furia
- Dezgustul
- Frica
- Fericirea
- Tristetea
- Uimirea
Una dintre cele mai populare teorii psihologice a emotiilor este roata emotiilor a lui Robert Plutchik. Plutchik a declarat ca exista opt emotii de baza: bucurie, incredere, frica, uimire, tristete, anticipare, furie si dezgust. Plutchik a mers mai departe prin imperecherea emotiilor cu opusele lor si apoi prin crearea unei roti de emotii, care serveste la elaborarea complexa si interactiva a emotiilor noastre.
Astfel, el spunea ca opusul bucuriei este tristetea, opusul increderii este dezgustul, opusul anticiparii este uimirea, iar opusul furiei este frica.
Ce sunt emotiile negative?
Pam, in 2013, defineste emotia negativa ca fiind o emotie neplacuta sau nefericita care este evocata de indivizi pentru a exprima un efect negativ asupra unui eveniment sau asupra unei persoane.
Este important sa recunoastem ca toate emotiile sunt complet normale si cu totii le traim. Ele sunt o parte a ADN-ului nostru, insa intelegerea situatiilor generatoare de emotii negative si recunoasterea emotiilor negative este importanta pentru dezvoltarea unor strategii de abordare si de gestionare a lor.
Cele mai frecvente emotii negative sunt frica, anxietatea, tristetea, vinovatia, apatia, furia.
Iata ce cauzeaza emotiile negative si de ce le avem:
Spre exemplu:
Anxietatea poate fi simtita in jurul participarii la un interviu pentru un nou loc de munca
Mania poate aparea atunci cand suntem prinsi in trafic
Tristetea apare la confruntarea cu o despartire
Emotiile negative sunt o sursa de informatie valoroasa care ne ajuta sa intelegem ce se intampla in jurul nostru. Acestea ne pot ajuta sa recunoastem amenintarile si sa ne simtim pregatiti pentru a face fata potentialului pericol.
Multe experiente diferite din viata noastra vor provoca reactii emotionale diferite, la grade diferite de intensitate. Astfel, vom trai o intreaga gama de emotii pe tot parcursul vietii, ca raspuns la situatiile in plina schimbare.
Este sanatos sa depasim emotiile negative in totalitate?
Este normal sa ne dorim sa ne indepartam de emotiile care ne fac sa ne simtim rau. Ca un raspuns evolutiv, emotiile negative din lumea moderna nu reprezinta intr-adevar o amenintare severa la adresa vietii noastre, insa depasirea si oprirea lor cu totul ar fi foarte daunatoare.
Emotiile negative sunt o parte incredibil de normala, sanatoasa si utila a vietii. Este foarte important sa intelegem ca aceste emotii nu sunt un semn de slabiciune sau inteligenta emotionala scazuta.
Incercarea de a ne ascunde de emotiile negative poate duce la dureri emotionale suplimentare. Ceea ce ajuta la dezvoltarea inteligentei emotionale este recunoasterea acestor emotii, acceptarea lor si apoi cautarea unor strategii de gestionare a lor.
Cele 5 beneficii dovedite ale emotiilor negative
Atunci cand sunt bine gestionate, emotiile negative pot avea beneficii dovedite pentru bunastarea noastra.
Iata care sunt principalele beneficii identificate in literatura de specialitate:
- Tristetea va poate ajuta sa acordati mai multa atentie detaliilor
In cazul in care emotiile pozitive semnaleaza ca totul este bine in mediul nostru imediat, emotiile negative ne avertizeaza ca exista provocari sau noi stimuli care necesita atentia noastra mai concentrata. Tristetea ne trimite avertizarea ca ceva nu este in regula si ne cere sa ne indreptam atentia asupra motivului, asupra cauzelor si asupra strategiilor de remediere a situatiei.
- Furia poate fi un motivator puternic pentru a cauta medierea
Furia este urmata de agresiune in doar aproximativ zece procente din situatii. Furia s-a dovedit a incuraja cautarea comportamentelor active pentru a aborda situatii sau persoane pe care le-am gasit problematice, dar nu inseamna neaparat prin confruntare sau acte fizice violente. Furia este o alerta puternica care ne incurajeaza sa reflectam asupra motivului pentru care cineva s-ar comporta intr-un anumit mod si ce putem face pentru a restabili pacea.
- Anxietatea incurajeaza noi modalitati de abordare a problemelor si provocarilor
Cand ne simtim nelinistiti, vom incerca sa facem tot ce putem pentru a nu ne mai simti in acest fel. Anxietatea este strans legata de raspunsul nostru “lupta sau fuga”, care permite corpului sa creeze rapid energie pentru a fi gata de actiune. Atunci cand ne confruntam cu situatii periculoase, anxietatea va prelua controlul si ne va incuraja sa cautam rapid solutii pentru a scapa de pericol.
- Vina ne ajuta sa ne schimbam comportamentul negativ
Vina poate fi o emotie deosebit de utila. Este, in esenta, compasul nostru moral si atunci cand aceasta se activeaza, este un bun indiciu ca ne-am comportat inadecvat sau am spus ceva rau. Este ca un sistem intern ce ne atentioneaza atunci cand facem ceva gresit. Specialistii afirma ca oamenii predispusi sa aiba sentimente de vinovatie sunt mai putin predispusi sa fure, sa consume substante, sa recurga la violenta sau sa consume alcool la volan.
- Gelozia ne motiveaza sa muncim mai mult
Gelozia nu este intotdeauna rau intentionata. De cele mai multe ori este ceea ce psihologii numesc “invidie benigna”. Se pare ca invidia benigna ii incurajeaza pe elevi sa aiba performante mai ridicate la scoala, atunci cand vad ca un alt elev dobandeste o nota mai buna.
Ti-a fost frica vreodata sau te-ai infuriat macar o data in viata? Specialistii ID Therapy te pot invata ce sa faci cand te incearca frica, furia, dezamagirea, descurajarea si cum sa-ti gestionezi mai bine emotiile.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.