Se dezvolta multe mituri comune despre fobii, deoarece ori de cate ori oamenii aparent rationali dezvolta obiceiuri complet irationale, ceilalti pot pune la indoiala sanatatea lor.
La extrema opusa, prietenii si cei dragi pot minimiza si descalifica tulburarea psihologica diagnosticabila ca fiind pur si simplu nervi.
Iata informatiile de care ai nevoie pentru a separa faptele de mituri!
Sa clarificam cateva dintre conceptiile gresite comune despre fobii.

Esti „nebun” daca ai fobie
„Nebun” este un termen incarcat, aruncat uneori cu neglijenta de catre publicul larg pentru a descrie persoanele care au o mare varietate de provocari ce tin de sanatatea mintala, de cele mai multe ori ireversibile. Cuvantul evoca imagini cu tulburari psihologice incurabile pe termen lung, precum si aziluri de nebuni si comportamente potential periculoase.
De fapt, toate tipurile de fobii sunt foarte tratabile sireversibile cu indrumarea unui terapeut si exista o varietate de abordari de succes. Tratamentul fobiei specifice poate fi extrem de scurt chiar de la trei pana la zece sesiuni.
Fobiile sunt doar frici supraevaluate
Cat de des li se spune persoanelor cu fobii sa „faca fata” sau „sa treaca peste ea”? Cei care nu au suferit niciodata de o fobie ar putea sa inteleaga cu dificultate teroarea de profunzime pe care o poate provoca o fobie.
Diferenta dintre frica si fobie este ca aceasta din urma este excesiva sau persista dincolo de perioadele adecvate dezvoltarii.
Fobia poate afecta:
- Relatii personale
- Abilitatea de a-ti indeplini munca sau de a merge la scoala
- Abilitatea de a efectua sarcini zilnice esentiale, inclusiv de a face dus sau de a merge la un magazin alimentar
Simpla confruntare cu o frica obisnuita poate fi utila, insa confruntarea cu succes a unei fobii necesita, de obicei, ajutorul unui profesionist din domeniul sanatatii mintale.
Fobiile sunt trasaturi de personalitate adanc inradacinate

Cei care cred acest mit in mod eronat cred ca nu poti depasi fobiile si „asa este ea (persoana)”. Aceasta poate fi o reactie obisnuita la frica din partea prietenilor si a familiei.
Desi unele fobii sunt mai dificil de tratat decat altele, exista putine dovezi care sa sustina aceasta teorie a trasaturilor de personalitate. Rata de succes atat a tratamentului de fobie pe termen scurt, cat si pe termen lung este foarte mare!
Fobiile sunt genetice
Este posibil sa existe un adevar in acest mit, desi cercetarile sunt departe de a fi concludente. Potrivit cercetatorilor, rudele de gradul intai ale celor cu fobii sunt mai predispuse sa dezvolte o fobie. Acest lucru a fost valabil mai ales la studiile pe gemeni.
Copiii dezvolta automat fobii parentale
Desi exista unele dovezi, copiii sunt mai predispusi sa dezvolte fobii daca parintii le au, insa avand unul sau ambii parinti diagnosticati cu fobie este doar unul dintre factorii de risc. De asemenea, putem dezvolta o fobie doar prin simpla asistare a cuiva care are o experienta proasta, cum ar fi caderea pe o scara sau daca vedem un eveniment nefericit intamplandu-se cuiva intr-un film.
Deoarece atat natura, cat si experientele pot juca roluri esentiale in dezvoltarea fobiilor, nu este surprinzator faptul ca dezvoltarea si aparitia lor depinde mult de influenta adultilor din viata copilului, de personalitatea individuala a copilului si de modul in care parintii isi prezinta fobia in casa.
Miturile despre fobii si alte tulburari de sanatate mintala sunt raspandite, iar informatiile culese de la familie sau prieteni pot fi inexacte.
Daca te confrunti cu o teama care iti afecteaza viata, ia in considerare suportul unui psihoterapeut! Cu un tratament adecvat sau unul revolutionar cum este terapia de expunere la realitatea virtuala, poti depasi cu succes majoritatea fobiilor precum si fobiile specifice!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Emetofobia: despre teama de varsaturi si tratamentul acesteia
Cum am facut 38 de zboruri in primul an dupa terapia cu Realitate Virtuala la Id Therapy? (marturie ...
Tulburarea de panica cu agorafobie – cum ii puteti face fata
Mi-am vindecat frica de zbor prin terapie virtuala la ID Therapy Bespoke Treatment Center (marturie ...
Acvafobia – despre gestionarea fricii de apa
Teama de zbor cu avionul? Interviu cu o persoana care s-a tratat prin Terapie Virtuala
Cinofobia – ce este si cum puteti scapa de ea
Frica de avion se trateaza prin Terapie Virtuala (marturie pacient)
Depaseste-ti fobia de a vorbi in public cu ajutorul terapiei de expunere la realitatea virtuala