Frica de respingere este o frica foarte puternica care are de multe ori un impact devastator in vietile noastre. Frica de respingere netratata poate sa devina mult mai puternica in timp, putand sa acapareze viata unei persoane care traieste cu ea.
Ce impact are frica de respingere?
Desi nu toate persoanele experimenteaza fiecare impact negativ al fricii de respingere, cei care o experimenteaza au de pierdut in ceea ce priveste capacitatea de a avea succes in multe domenii care tin atat de viata personala, cat si de cea profesionala.
Iata care sunt cele mai afectate domenii atunci cand vorbim de frica de respingere:
Interviu pentru un job
Te-ai simtit vreodata extrem de inconfortabil atunci cand asteptai sa fii sunat pentru un interviu? Palmele transpirate, respiratie ingreunata, pulsul crescut si probleme in ceea ce priveste capacitatea de exprimare sunt semne comune cand vine vorba de frica de respingere. Insa, aceste lucruri sunt si un motiv al angajatorului de a respinge persoana intervievata. Increderea in sine si un aer de autoritate sunt, de multe ori, critice atunci cand vine vorba de a obtine un job. Persoanele care sufera de frica de respingere pot sa exprime opusul increderii, precum nesiguranta si slabiciune. Totodata, daca ai frica de respingere poti sa ai probleme si atunci cand iti negociezi contractul.
Negocieri de afaceri
In multe pozitii, nevoia de a impresiona angajatorul nu se termina odata cu interviul. A negocia anumite contracte cu potentialii clienti ai companiei, a distra potentialii clienti, vanzarea unor produse si servicii si a atrage potentiali clienti, pot fi responabilitatile viitorului job. Toate aceste responsabilitati pot fi dificil de realizat pentru persoanele care sufera de frica de respingere. Uneori, chiar si un simplu raspuns la telefon poate cauza anxietate acestor persoane.
Intalniri romantice
Desi primele intalniri cu potentialii parteneri pot fi infricosatoare pentru majoritatea dintre noi, persoanele care sufera de frica de respingere sunt terifiate cand se gandesc ca exista posibilitatea sa nu fie placute de potentialul partener. Daca suferi de frica de rspingere, la prima intalnire in loc sa te focalizezi pe calitatile potentialului partener si in loc sa decizi daca iti doresti si o alta intalnire cu acesta, exista posibilitatea sa te ingrijorezi daca persoana respectiva te place sau nu. Vei avea probleme in conversatie, iti va fi imposibil sa mananci si vei parea vizibil stresat si emotionat.
Presiunea grupului
Nevoia de aparteneta este o conditie umana de baza. Cei care au frica de a fi respinsi de grupul de apartenenta tind sa se lase influentati mai mereu de grupul din care fac parte si sa le faca pe plac intotdeauna pentru a nu fi respinsi de catre acestia. De multe ori, aceasta frica de respingere duce la acte de bullying in ceea ce priveste adolescentii.
Iata 8 modalitati prin care poti sa depasesti frica de respingere!
Constientizeaza-ti trecutul.
Incearca sa iti amintesti cat poti de mult din copilaria ta. Daca esti genul de persoana careia ii place sa le faca pe plac tuturor, exista posibilitatea sa te agati de partenerul tau pentru a-i face mereu pe plac, pentru a-l “salva”. Incearca sa iti dai seama ce comportamente ale parintilor tai ar putea sa iti influenteze acum alegereile pe care le faci in ceea ce priveste partenerii actuali.
Accepta-ti partile in dinamica relatiilor pe care le ai.
Daca experimentezi neincredere, spre exemplu, incearca sa iti dai seama daca este o neincredere fondata sau daca sunt anumite pattern-uri comportamentale care au legatura cu frica ta de a fi respins.
Practica vulnerabilitatea atunci cand vorbim de relatiile romantice.
Exprima-i partenerului emotiile, gandurile si trairile tale. Spune-i acestuia dorintele tale intr-un mod respectuos. Uneori, vulnerabilitatea ne lasa sa ne apropiem de partenerul de viata mult mai mult si fara ascunzisuri. Vei vedea ca, prin acest mod, acesta iti va transmite siguranta si frica ta de respingere va fi mai diminuata.
Inceteaza sa fii victima si lucrurile pozitive vor aparea.
Cand te vezi ca pe o victima, actiunile tale vor confirma o modalitate negativa de a te percepe pe tine insuti. Incearca sa te focalizezi pe aspectele forte pe care le ai si pe mecanismele de coping sanatoase pe care le detii.
Inlocuieste pattern-ul de gandire.
Atunci cand frica de respingere isi face aparitia in pattern-ul tau de gandire, intreaba-te daca este o frica rationala, daca este fondata si apoi, inlocuieste-o cu un gand pozitiv. Poti sa faci acest lucru incercand sa scrii pe o foaie ori de cate ori simti ca un gand automat negativ apare, iar langa el sa il scrii pe cel pozitiv.
Utilizeaza sintagma “Voi supravietui”.
De fiecare data cand iti vine in minte un gand asociat fricii de respingere, contraatacal si raspunde-i ca vei supravietui. “Daca ma paraseste?”- “Voi supravietui”, “Daca ma respinge si nu ii place de mine?- “Voi supravietui”.
Redefineste respingerea
Daca vorbim de un interviu la un job, o strategie este sa iti redefinesti respingerea. Intreaba-te: Chiar este atat de grav ca nu am fost acceptat la acest job? Oare chiar nu sunt eu, ca persoana, buna pentru a avea un job sau poate ceea ce ei cauta nu se pliaza asupra ceea ce pot eu sa ofer? Incearca sa practici constient rationalizarea anumitor evenimente si aplica o perspectiva pozitiva. Ce oportunitati poti sa vezi, de fapt, in respingere? Ce ai invatat din experienta interviului pe care ai avut-o? Uneori, daca ii punem alte valente, respingerea poate sa fie un motor nou de cautare a posibilitatilor.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.