Starea dumneavoastra de spirit se schimba in functie de anotimp? Simtiti cum va incarcati de energie la primele raze de soare la inceput de primavara si asteptati cu nerabdare sa deveniti mai activi si mai optimisti?
Ne apropiem rapid de zilele calduroase si luminoase ale primaverii, ziua devine mai lunga, hainele groase dispar usor din garderoba, iar unii dintre noi devenim, poate, mai productivi si plini de viata.
Exista vreo explicatie stiintifica a starilor de dispozitie fluctuante in functie de anotimp?
Conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale, unii oameni pot experimenta o tulburare ce are legatura cu schimbarea anotimpurilor:
Tulburarea afectiva sezoniera este un tip particular de tulburare afectiva care isi face debutul la aparitia toamnei si iernii, iar persoanele afectate experimenteaza simptome asemanatoare depresiei: oboseala, tristete pervaziva, lipsa interesului fata de activitati, dificultati in ceea ce priveste somnul.
Acest lucru se datoreaza, in principiu, faptului ca ziua devine mai scurta, iar razele soarelui sunt tot mai putin prezente.
Simptomele depresive trebuie sa fie mai puternice in intensitate decat schimbarile frecvente de dispozitie pe care majoritatea persoanelor le au la venirea anotimpului rece. De asemenea, pentru a putea fi vorba de tulburare afectiva sezoniera, simptomele depresive intense trebuie sa aiba loc cel putin doi ani la rand, in aceeasi perioada calendaristica si sa nu fie influentate de alte evenimente din viata persoanei.
Aceasta tulburare persista pe perioada lunilor de iarna, iar odata cu aparitia primaverii, ea dispare, iar starea de bine psihologica reapare, motiv pentru care primavara este considerata un anotimp al sperantei.
Studiile arata ca serotonina si melatonina ar fi implicate si ele in schimbarile dispozitiilor sezoniere. Reducerea soarelui declanseaza depresia prin schimbarea nivelelor de serotonina, care pot afecta starea de spirit sau nivelele melatoninei, care joaca un rol in modelarea somnului si a starii de spirit.
Alte doua studii recente sugereaza ca ar putea fi implicat si un circuit al creierului care conecteaza celulele speciale de detectare a luminii din retina cu zone ale creierului care afecteaza starea de bine. Atunci cand aceste celule detecteaza zile mai scurte, se pare ca folosesc acest circuit pentru a trimite semnale catre creier care pot face o persoana sa se simta deprimata in zilele intunecoase.
Care sunt efectele psihologice ale primaverii?
In anii ‘80, un biolog evolutionist numit Edward O. Wilson a inventat termenul biophilia – afinitatea innascuta a omului pentru natura. Acesta credea ca am evoluat ca parte a peisajului inconjurator si nu ca ceva separat de el.
Efectele psihologice pozitive ale vremii bune si calduroase au fost bine documentate, astfel incat, atunci cand soarele este afara, cel mai bine este sa va luati timp in fiecare zi pentru a profita de el. Dar nu este doar lumina si caldura care ne fac sa ne simtim bine, sunt si pasarile, copacii, mirosul si tot ce presupune frumusetea naturii primavara.
Care sunt efectele documentate stiintific?
- Aparitia soarelui si marirea zilei vor afecta nivelele de serotonina si melatonina ceea ce va avea un impact major asupra sanatatii noastre mentale.
Nivelul crescut de serotonina va conduce la cresterea starii de bine, va imbunatati ciclul somnului, ajuta la memorie si la cresterea dorintelor sexuale. Melatonina este produsa in nivele mai mari atunci cand este intunecat afara si ne face sa dormim mai mult, ceea ce duce si la hibernarea din timpul iernii. Odata cu aparitia primaverii, nivelul de melatonina din corp este redus si devenim mult mai activi si productivi. Vitamina D pe care corpul o produce atunci cand intram in contact cu soarele sustine o viata sanatoasa si ne ajuta sa pastram oasele sanatoase.
- Vremea calduroasa participa si ea la echilibrul psihologic. In aceasta perioada, dupa ce sistemul nostru imunitar a fost intr-o continua lupta cu virozele din perioada iernii, se poate odihni, iar corpul nu mai depune atat de multa energie pentru a mentine sistemul imunitar alert ca in perioada rece.
De asemenea, studiile arata ca vremea calduroasa este legata si de cresterea creativitatii si de cautarea experientelor noi, largindu-ne, astfel, perspectivele.
- Speranta si optimism. Mult timp, venirea primaverii a fost legata de aparitia sperantei si de cresterea optimismului. Din vechi timpuri, oamenii vedeau primavara prin prisma faptului ca apar din nou florile, pamantul devine mai colorat si roditor, copacii inmuguresc si totul prinde din nou viata.
Studiile arata ca odata cu venirea primaverii reapare speranta esentiala intr-un proces terapeutic, oamenii sunt mai motivati pentru schimbare si devin mai optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cele doua concepte influenteaza puternic sanatatea mintala, ambele fiind atitudini de baza in depasirea simptomelor depresive si anxioase.
Ce putem face primavara pentru a fi mai fericiti?
- Practicarea exercitiilor in aer liber pentru eliberarea de stres.
Odata cu cresterea temperaturilor, primavara este anotimpul propice pentru exercitiile in aer liber. Acest lucru va poate ajuta in mentinerea unui echilibru psihologic, va ajuta sa va incarcati bateriile si sa evitati burnout-ul.
- Plimbarile in razele soarelui pentru un boost de energie.
Va puteti incarca cu energie, devenind mai activi, va puteti creste concentrarea si puteti profita de toate beneficiile pe care soarele vi le ofera.
- Puteti profita de zilele mai lungi pentru a va ocupa de hobby-uri.
Un stil de viata sanatos implica si practicarea hobby-urilor, iar primavara este anotimpul propice pentru a va reapuca de activitatile placute.
- Deconectarea de la birou.
Puteti cu usurinta sa luati o gura de aer proaspat de primavara atunci cand va simtiti epuizat. Puteti lua masa de pranz in parc sau pur si simplu va puteti plimba.
- Mai mult timp pentru socializare.
Majoritatea persoanelor devin mai active, frigul de afara dispare si intalnirile cu prietenii si familia devin mai frecvente.
- Timpul pentru gradinarit.
Ingrijirea plantelor si a florilor s-a dovedit a avea numeroase beneficii pentru sanatatea mentala. Puteti dezvolta o rutina relaxanta din gradinarit, ce va poate ajuta la eliminarea stresului cotidian si la dezvoltarea well-being-ului.
- Puteti face excursii cu prietenii si familia.
Primavara este anotimpul cand excursiile in aer liber sau vizitarea unui oras devin din ce in ce mai frecvente. Temperaturile sunt propice, iar efectele unei vacante dupa o perioada aglomerata la locul de munca sunt extrem de benefice pentru sanatatea mintala.
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.