Odata cu evolutia tehnologica, sistemele de comunicare si interactiunile umane au primit o forma distincta. Indivizii utilizeaza telefoanele inteligente pentru a comunica unii cu altii sau pentru a se vedea unii pe altii, isi formeaza individualitati virtuale si incearca sa isi creasca zilnic pozitia sociala si puterea intr-o lume virtuala ce nu are reguli. In aceasta lume virtuala rapida, exista si unele amenintari, iar una dintre ele este fenomenul cyberbullying.
Ce este cyberbullying-ul?
Definit ca un act agresiv intentionat, realizat de un grup sau de o persoana, ce este repetat in timp, utilizand tehnologia moderna pentru a-i face rau unei persoane ce nu se poate apara singura, cyberbullying-ul poate fi transmis prin trimiterea unor mesaje amenintatoare, imagini umilitoare, prin furtul identitatii virtuale, excluderea cuiva din grupurile online, intimidarea cuiva sau imprastierea zvonurilor false despre cineva. Comportamentele de cyberbullying pot avea loc atat prin intermediul retelelor de socializare, aplicatiilor online, e-mail, cat si prin intermediul telefoanelor mobile sau a mesajelor text.
Studii recente argumenteaza nevoia de a vedea cyberbullying-ul dincolo de bullying-ul traditional, separand-ul de acesta atat din punct de vedere terminologic, cat si din punct de vedere conceptual, deoarece are caracteristici diferite si efecte mai profunde decat bullying-ul traditional, studiat deja de decenii in literatura de specialitate.
Cine se confrunta cu acesta?
Statisticile sugereaza ca unu din cinci adolescenti se confrunta cu cyberbullying-ul o data in viata, iar intre anul 2000 si anul 2010, episoadele de cyberbullying in ceea ce priveste adolescentii au crescut de la 6% la 11%. Conform literaturii de specialitate, prevalenta cyberbullying-ului la tinerii adulti este mai mare atunci cand acestia sunt inclusi in sisteme educationale si incepe sa descreasca pe piata muncii, insa nu dispare, climatul organizational avand un rol esential in perpetuarea fenomenului.
Care sunt efectele cyberbullying-ul asupra adultilor tineri?
Studiile existente in literatura de specialitate sugereaza ca cyberbullying-ul impacteaza sanatatea mintala a tinerilor adulti, insa victimele nu sunt afectate in acelasi mod, diferentele fiind datorate anumitor situatii caracteristice, precum suportul social, inteligenta emotionala, empatie, stiluri de coping sau agreabilitate.
Conform literaturii de specialitate, cele mai frecvente efecte ale cyberbullying-ului la tinerii adulti sunt simptomele depresive, stare de bine psihologica scazuta, scaderea productivitatii, consum de substante, stima de sine scazuta.
In ceea ce priveste populatia adulta din mediile organizationale, efectele cyberbullying-ului pe termen lung sunt asociate cu insatisfactia la locul de munca, stres, nivel scazut al wellbeing-ului, fiind necesara promovarea unei culturi organizationale pozitive.
Conform unei cercetari ce a inclus 34 de studii, majoritatea fiind din Statele Unite ale Americii (58.3%) si realizate pe esantioane formate din adolescenti, a demonstrat ca in zece studii incluse, cyberbullying-ul a fost asociat cu simptomele depresive.
Anumite studii arata faptul ca, atat victimele cyberbullying-ului, cat si agresorii au nivele similare in ceea ce priveste simptomele depresive.
Un alt studiu realizat pe un esantion format din adolescenti si tineri adulti a aratat ca relatia dintre simptomele depresive si cyberbullying a fost mai puternica la elevii de liceu fata de tinerii adulti.
Un studiu realizat pe un esantion format din studenti cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani a demonstrat ca exista corelatii intre cyberbullying si anxietate sociala pe populatia vizata.
Un alt studiu recent ce a investigat relatiile dintre cyberbullying si simptomele depresive si anxioase la adolescenti cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani, a aratat ca cyberbullying-ul are efect direct asupra simptomelor depresive si ale anxietatii, iar aceasta relatie este moderata de compasiunea de sine
Un alt studiu realizat pe un esantion ce a cuprins 92 de studenti universitari din Romania de la Universitatea din Bucuresti a surprins experienta acestora cu bullying-ul traditional si cu cyberbullying-ul, iar rezultatele au aratat o asociere semnificativa intre anxietate si ambele forme de bullying.
Cyberbullying-ul poate conduce si la un nivel crescut de stres pentru ca acest fenomen ii ameninta individului nevoile bazale, adica nevoia de apartenenta.
Conform literaturii, cyberbullying-ul poate induce raspunsuri de stres imediate, iar situatiile repetate de cyberbullying contribuie la persistenta acestor raspunsuri.
Conform unui studiu recent, victimele cyberbullying-ului si cei implicati cu dublu rol in episod (atat rol de victima, cat si de agresor), au raportat simptome de stres post traumatic, indicand ca grupul format din adolescenti ce erau atat victime, cat si agresori, au un risc crescut de a dezvolta simptome de stres post traumatic.
Ce factori sunt implicati in cyberbullying?
Unul dintre primii factori identificati este implicarea in interactiuni electronice riscante. Un alt factor de risc este reprezentat de utilizarea excesiva a mediului online, ce duce la oportunitati de utilizare riscanta.
Conform literaturii de specialitate, femeile experimenteaza stres crescut fata de barbati si sunt mai vulnerabile la anumite tipuri de cyberbullying si la victimizare, avand parte de mai multa agresiune in lumea virtuala.
Abilitatile sociale nedezvoltate si cele de comunicare, precum si imaginatia nedezvoltata au fost asociate cu un risc crescut de implicare in fenomenul cyberbullying.
In urma cercetarii pe care am realizat-o pe un esantion curpins din adulti emergenti (adulti care se afla la mijloc intre adolescenta si tineretea adulta), cu varste cuprinse intre 20 si 25 de ani, am observat ca un factor extrem de important ce intervine in relatia dintre cyberbullying si simptomele depresive, anxietate si stres este perceptia de sine.
Mai exact, cyberbullying-ul afecteaza perceptia de sine a tinerilor adulti intr-un mod negativ, acest lucru ducand la depresie, anxietate si stres.
Tinerii adulti ce sunt prinsi intr-un episod de cyberbullying si sunt victime ale fenomenului pot avea stima de sine scazuta si isi pot percepe intr-un mod negativ abilitatile in diverse domenii importante din viata lor. Pot sa simta ca nu sunt indeajuns de buni si ca nimeni nu ii accepta, motiv pentru care pot dezvolta simptome depresive, anxietate si un nivel de stres ridicat.
Daca te confrunti cu cyberbullying-ul, nu il lasa sa te controleze! Poti aplica solutii rapide si eficiente, iar specialistii nostri te pot ajuta!
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania