Ce este durerea?
Durerea este o experienta senzoriala si emotionala de disconfort, asociata cu afectarea sau iritarea unui tesut real sau amenintat.
Toata lumea experimenteaza durerea la toate varstele, insa unele dureri pot deveni cronice, precum durerile din artrita, migrenele sau cele din cazul cancerului.
Senzatiile de durere pe care le avem sunt variate si au diverse caracteristici. Pe unele le descriem ca fiind mai “ascutite”, pe altele le simtim mai “surde”, pe unele le putem descrie ca pe o “injunghiere”, iar pe altele mai “intepatoare”. Unele dureri pot fi sub forma unei senzatii de “ardere”, altele sub forma unor “crampe”, unele pot fi localizate si constante, in timp ce altele pot fi sub forma unor “impulsuri”.
De ce este importanta experienta pe care o avem cu durerea?
Experienta pe care o avem cu durerea este importanta din mai multe motive.
In primul rand, este cea mai frecventa cauza a vizitelor la medic: se pare ca 80% din consultatiile la medic se datoreaza durerii. De asemenea, tratamentul prescris de medic este urmat mult mai frecvent atunci cand durerea este la mijloc.
Din punct de vedere psihologic, durerea severa si prelungita ne poate domina viata, fiind implicata in deteriorarea functionarii generale, in abilitatea de a munci, in relatiile sociale si in reglarea emotionala.
Pe de alta parte, durerea poate avea efecte si la nivelul societatii din punct de vedere economic: se pare ca absenteismul la locul de munca se datoreaza in mare parte durerilor de spate. De asemenea, oamenii cheltuie in fiecare an zeci de milioane de lei pe tratamente contra durerii si pe cumparaturi asociate acesteia.
Durerea organica versus durerea psihogena
Durerea organica este aceea care are legatura exacta cu un tesut afectat al organismului. Spre exemplu, putem simti durere atunci cand ne ardem la mana.
Durerea psihogena nu are o baza organica. Se pare ca disconfortul implicat in aceste dureri este de natura psihologica.
Desi in trecut specialistii nu considerau durerea psihogena a fi insotita de senzatii “reale”, in momentul de fata se considera ca toate tipurile de dureri reprezinta o corelatie intre factorii fiziologici si psihologici. Diferitele experiente de durere implica diferite combinatii ale factorilor organici si psihologici.
Acest lucru este demonstrat de studiile care arata ca unele persoane ce au un anumit organ afectat simt foarte putina durere sau deloc, iar alte persoane, fara sa aiba raportat vreun tesut afectat, prezinta dureri severe. Acelasi studiu arata ca rolul factorilor psihologici in durere devine si mai important, cu cat durerea este de lunga durata. Atunci cand experimentati durere severa de lunga durata fara vreo baza organica existenta, specialistii o numesc tulburare somatoforma.
Durerea acuta si durerea cronica
Desi majoritatea durerilor pe care le experimentam in viata de zi cu zi sunt temporare si dispar in cateva ore sau minute, exista anumite dureri ce au persistenta mai mare si determina disconfort crescut.
Durerea acuta se refera la disconfortul pe care oamenii il experimenteaza din cauza afectiunilor dureroase temporare.
Care sunt efectele? – Acestea dureaza mai putin de cateva luni, insa persoanele in cauza pot avea nivele ridicate de anxietate atat timp cat durerea persista, iar stresul datorat afectiunii se diminueaza cu cat problema este spre vindecare.
Spunem ca este durere cronica, atunci cand disconfortul experimentat dureaza mai mult de cateva luni si nu urmeaza cursul preconizat.
Care sunt efectele? – Persoanele care experimenteaza durere cronica au nivele inalte de anxietate si pot dezvolta sentimente de neajutorare si isi pot pierde speranta in vindecare din cauza multitudinii de tratamente ce nu au dat rezultate. In acest caz, durerea poate interfera cu functionarea zilnica sociala, cu somnul si cu obiectivele propuse.
In ceea ce priveste somnul, desi durerea in sine este cea care contribuie la lipsa somnului, se pare ca abundenta gandurilor negative si a grijilor contribuie la fel de profund la lipsa acestuia. Pe de alta parte, deprivarea de somn pe termen lung poate sa creasca afectele negative si sensibilitatea la durere, fiind experimentata durere mult mai accentuata in viitor. In cazul durerii cronice, multe persoane renunta la locul de munca din cauze emotionale si fizice, ceea ce va cauza un stres psihologic mult mai amplificat.
Cum percepem durerea?
Perceperea durerii implica intotdeauna o componenta emotionala puternica, fiind conceputa in mare parte din interactiunea proceselor psihologice si fiziologice.
- Despre teoria “Controlul portii”:
Una dintre cele mai impunatoare teorii despre perceperea durerii se numeste “Controlul portii”, ce descrie un mecanism fiziologic prin care factorii psihologici afecteaza perceptia durerii. Ideea de baza a teoriei este ca exista o “poarta” neurala ce poate fi inchisa sau deschisa in grade diferite, moduland astfel semnalele de durere, inainte ca acestea sa ajunga la creier. Se pare ca acest mecanism este localizat in maduva spinarii.
Teoria sugereaza ca sunt anumite conditii ca poarta sa fie deschisa si astfel, semnalele durerii sa fie transmise la creier: fizice (vatamari, activitate inadecvata), emotionale (anxietate si grija, depresie, tensiune psihica) si mentale (focusarea pe durere, plictiseala si lipsa activitatii fizice).
De asemenea, exista si anumite conditii pentru a fi inchisa poarta: medicamente, emotii pozitive, relaxare, odihna, concentrare intensa sau distragere, implicarea in activitati.
Cu cat poarta este mai inchisa sau mai deschisa, cu atat perceptia durerii difera in intensitate.
Diferente de gen in experimentarea durerii
Studiile au aratat ca exista diferente intre femei si barbati in experimentarea durerii. Se pare ca femeile raporteaza nivele mai inalte ale durerii fata de barbati, iar printre principalele probleme ce cauzeaza durere femeilor sunt artritele si migrenele, iar barbatii sufera de dureri ale spatelui si dureri cardiace. Femeile raporteaza mult mai multe dureri ce intervin in activitatile zilnice fata de barbati.
Durerea, emotia si procesarea cognitiva
Durerea si emotiile pe care le avem sunt conectate, iar in aceasta relatie intervine interpretarea cognitiva pe care noi o dam situatiei.
Majoritatea persoanelor cu durere cronica experimenteaza nivele inalte de depresie, anxietate si furie, insa probabil va intrebati daca emotia influenteaza durerea?
Studiile au aratat ca migrenele si durerile de cap au tendinta sa apara dupa perioade indelungate de stres persistent, insa nu se cunoaste inca in ce grad. Studiile arata ca stresul si dispozitia negativa se pare ca duc la durere cronica la persoanele cu dureri de spate, dar pot si rezulta din aceasta, iar dispozitiile pozitive tind sa reduca aceste dureri.
Mecanismele de coping la durere
Durerea este foarte stresanta si multe persoane acuza disconfortul creat de aceasta ca fiind cel mai proeminent stresor din viata lor, iar specialistii deseori incearca sa descopere care sunt mecanismele de adaptare ale persoanelor la durere.
Se pare ca cea mai mare parte a stresului experimentat de catre pacientii cu durere cronica se datoreaza unei asumptii comune generale: nu au prea mult control asupra durerii, in afara de evitarea activitatiilor ce considera ca ar putea declansa durerea. De asemenea, studiile pe persoanele cu durere cronica au aratat ca simptomele depresive apar din cauza catastrofarii situatiei in care se afla si din cauza gandurilor negative irationale.
Studiile arata ca cele mai comune metode de coping la durere sunt: speranta, rugaciunea, distragerea atentiei prin numarat sau fredonatul unei melodii in cap, insa nu sunt si foarte eficiente pe termen lung.
Acceptarea durerii – mecanism sanatos de coping
Se pare ca o caracteristica comuna a persoanelor ce se adapteaza bine la durere este acceptarea durerii, ceea ce determina implicarea persoanelor in activitati dincolo de durere, fara a avea tendinta de a o controla sau a o evita. Persoanele cu nivele inalte de acceptare a durerii acorda mai putina atentie durerii, sunt mai eficiente in realizarea sarcinilor zilnice. De asemenea, functioneaza mai bine si folosesc mai putine medicamente fata de cei cu acceptare scazuta a durerii.
Cum puteti gestiona mai bine durerea?
- Practicati meditatia si exercitiile de relaxare
- Acceptati durerea
- Implicati-va in activitati zilnice diverse
- Apelati la specialist pentru a lucra cu gandurile si credintele irationale ce pot aparea in contextul durerii. Psihoterapia cognitiv-comportamentala a avut rezultate excelente la pacientii cu dureri cronice.
Daca doriti sa va gestionati mai bine durerea, puteti cere ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.