Depresia poate aparea in mai multe moduri diferite si poate avea semne la care, poate, nici nu te-ai gandit. Nu ignora aceste schimbari subtile cand vine vorba de sanatatea ta mintala!
Cu totii am auzit la un moment dat descrierea simplificata excesiv a unei persoane cu depresie ca fiind o persoana neclintita, amortita, trista si parca ar fi plansa, deznadejdea ei flagranta fiind expusa pentru ca toti sa fie martori si sa observe ce se petrece cu ea. Aceasta nu este realitatea de multe ori.
Adevarul este ca simptomele depresiei variaza foarte mult, motiv pentru care cineva poate posta selfie-uri non-stop pe Instagram si, simultan, poate fi in fruntea unui episod depresiv major, fara semne aparente de tristete vizibile. Intre timp, o alta persoana poate prezenta semne de depresie retragandu-se din activitati normale sau dormind mult prea mult, toate acestea in timp ce nu prezinta semne exterioare de tristete.
Pandemia de coronavirus a dus la probleme de sanatate mintala, inclusiv depresie, in randul mai multor persoane. Dar daca nu ati experimentat niciodata aceasta afectiune, ar putea fi greu de identificat daca credeti ca aceasta include intotdeauna doar sentimentul de tristete.
Iata cateva semne care ar putea sa te ajute sa identifici daca te confrunti cu depresia!
Manifestati comportamente care pot fi asociate cu „oboseala pandemica”
Cu COVID-19 care ne rastoarna complet viata de zi cu zi, poate fi usor sa respingem depresia ca efect secundar al gestionarii presiunilor pandemice. Ignorarea masurilor autoritatilor sau schimbarea obiceiurilor de munca sau a aspectului poate fi un indiciu al faptului ca esti deprimat si nu doar obosit din cauza restrictiilor pandemiei.
„Multi dintre noi suntem obositi de pandemie si deja simtim ca a trecut mult prea mult timp de cand a inceput”, a spus Zamira Castro. „Exista oboseala pandemica si apoi exista neglijenta sau neglijarea totala fata de bunastarea noastra. Ar putea fi o panta alunecoasa. Daca nu avem grija de bunastarea noastra si renuntam la orice restrictie impusa de autoritati, pentru ca nu ne mai pasa de bunastarea noastra, nu pentru ca am obosit, atunci e posibil sa fie o urma de simptom depresiv.”
Pofta de mancare se schimba drastic
Este posibil sa mancati mai mult decat de obicei sau, mai frecvent, sau sa nu aveti deloc pofta de mancare.
„Este un semn usor de trecut cu vederea, deoarece traim intr-o societate care apreciaza cultura dietei si apreciaza restrictia ca semn de control si disciplina”, a spus Castro.
Dar modificarile dietetice depind de la individ la individ. Cu toate acestea, daca pofta de mancare a scazut teribil sau, din contra, simtiti ca mancati pe fond de stres mai mult, acest lucru poate fi un semn de depresie.
Iritabilitate si agresivitate
Mania poate fi un simptom al depresiei, in special pentru barbati, dar de multe ori nu este vazuta ca una. Castro spune ca normele sociale si culturale joaca un rol imens in modul in care poate aparea depresia, in special atunci cand vine vorba de manifestari de agresivitate sau iritabilitate.
Obiceiurile sociale s-au schimbat intr-un mod subtil
Este posibil ca modificarile obiceiurilor sociale sa nu fie la fel de usor de observat – mai ales in pandemie cand nu ne vedem asa des cu prietenii sau nu vorbim adesea oamenilor asa cum eram obisnuiti atunci cand lucrurile erau „normale”.
„Daca sunteti o persoana care tinde sa isi sune prietenii in fiecare zi si dintr-o data nu mai aveti acest impuls si nu mai aveti chef, acesta poate fi un semn, deoarece acesta ar putea fi inceputul a ceea ce numim faza prodromala”, a adaugat Castro, care este perioada dintre debutul initial al simptomelor si dezvoltarea completa a afectiunii.
Experimentati modificari ale nivelului de energie care va afecteaza obiceiurile de ingrijire personala
Renunti mai des la rutina ta de ingrijire a pielii? Ti-ai pierdut interesul pentru serile saptamanale de jocuri video? Nu mai ai chef sa citesti cartea iubita?
“Depresia este o pierdere de vitalitate, energia ta scade, impulsurile tale se raresc”, spune Castro. „Daca esti de obicei foarte vioi si ai energie si verva, vei incepe sa ai mai putina si acesta este un semn de depresie. Semnele acestui lucru sunt modul in care iti pasa de tine, cum iti pasa de spatiul tau. Iti faci timp pentru tine? ”
Ore prelungite de munca
Exista o linie fina intre a fi un om muncitor si a folosi munca pentru a masca luptele de sanatate mintala.
„Traim, de asemenea, intr-o societate care pretuieste productivitatea, rezultatele si a avea cat mai multe realizari si, in esenta, a face cat mai mult”, a spus Castro. Totusi, cand orele de munca cresc semnificativ doar pentru a incerca sa eviti anumite confruntari cu propria persoana si anumite emotii negative, ar putea fi un semn ca fugi de realitate.
Crize de stres prelungit
“O anumita cantitate de stres este normala si poate duce la productivitate”, a spus Catherine Muyeba, psihiatru. „Cu toate acestea, presiunea mentala si emotionala omniprezenta poate duce la stres cronic care poate avea un impact negativ asupra vietii cuiva. Poate afecta concentrarea, perturba somnul, reduce capacitatea de a face fata provocarilor zilnice si poate avea un impact negativ asupra sanatatii, ducand la hipertensiune arteriala si chiar atacuri de cord. ”
Muyeba a mai remarcat ca exista o diferenta intre depresie si stres. „Stresul este adesea declansat de evenimente din viata si deseori se rezolva atunci cand evenimentele trec”, a explicat ea. „Depresia poate incepe fara un declansator evident sau o legatura evidenta cu evenimentele din trecut.” (Sau poate proveni din expunerea prelungita la un mediu daunator pentru sanatatea mintala. Ca, de exemplu, o pandemie.)
Libidoul este scazut
Este perfect normal ca dorinta fiecaruia sa fluctueze si nu este intotdeauna un semn de tulburare mintala. Dar daca libidoul a scazut cu adevarat in comparatie cu normalul, ar putea fi un indiciu ca aveti de-a face cu altceva decat o fluctuatie normala.
Potrivit expertilor de la Johns Hopkins Women’s Moods Disorders Center, scaderea libidoului este unul dintre simptomele cheie pe care medicii le cauta atunci cand diagnosticheaza episoade depresive majore.
Tiparele tale de somn s-au schimbat sau oboseala extrema
In absenta tristetii, tiparele de somn modificate ar putea indica, de asemenea, un dezechilibru al sanatatii mintale.
„Dificultatea de a adormi sau trezitul mult prea devreme dimineata” pot fi amandoua semne de depresie, a spus Muyeba.
Daca simtiti ca nu puteti adormi bine seara, aveti probleme cu mentinerea somnului pe timpul noptii sau daca va treziti mult prea devreme dimineata neodihiniti, atunci poate este necesar sa discutati cu un profesionist in sanatate mintala.
Sensibilitate la respingere
Daca va simtiti afectati de faptul ca nu ati fost alesi pentru un proiect la locul de munca sau ca ati lasat accidental un mesaj nedorit pe grupul de whatsapp , ar putea fi un exemplu de sensibilitate extrema la respingere. Muyeba a spus ca aceasta este una dintre mai multe „caracteristici atipice” sau „semne mai putin evidente de depresie”.
Printre alte caracteristici atipice se numara „slabiciunea sau greutatea bratelor sau picioarelor care au ca rezultat un impact semnificativ in functionarea sociala sau ocupationala” si „imbunatatirea temporara a dispozitiei ca raspuns la evenimente pozitive sau vesti bune”, a adaugat Muyeba.
In general, depresia arata diferit la toti cei pe care ii afecteaza. Daca credeti ca va confruntati cu depresia, luati in considerare o intalnire cu un terapeut.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.