Te simti obosit? Toata lumea trece prin perioade de energie scazuta ocazionala si stare de somnolenta. Dar daca nu gasesti rezolvare la astfel de stari prin somn sau odihna, este timpul sa abordezi motivul pentru care te confrunti cu oboseala excesiva.
Poate fi legat de o problema medicala sau de o afectiune mintala precum depresia.
Oboseala, somnolenta si senzatia de oboseala tot timpul sunt frecvente atunci cand ne confruntam cu depresia.
Depresia in sine poate provoca oboseala, apatie si lipsa de energie din cauza naturii bolii.
Semnele depresiei legate de oboseala includ:
Probleme in a adormi
Dificultati in a ramane adormit
Dificultate la trezire dimineata
Hipersomnie
Lentoare si lipsa de motivatie pe parcursul zilei
Daca zilele si noptile tale au mai multe perioade de neliniste si somnolenta decat accese de energie, este timpul sa faci cateva mici schimbari.
Aceste noua strategii te pot ajuta sa iti stimulezi energia, astfel incat sa te simti mai bine.
Consulta un specialist in sanatate mintala
Daca oboseala extrema iti impiedica realizarea rutinei zilnice, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa consulti medicul de familie. Acesta poate exclude afectiuni legate de sanatate, cum ar fi anemia, hipotiroidismul, apneea in somn, bolile de inima, diabetul, sindromul de oboseala cronica sau anumite medicamente care pot provoca somnolenta excesiva. De asemenea, el poate discuta cu tine despre o trimitere la un profesionist in sanatate mintala.
Lucruri care pot cauza oboseala
Propune-ti sa faci exercitii fizice si mindfulness in fiecare zi
Asumarea unui obiectiv prea complex sau care necesita prea multi pasi poate fi coplesitor, mai ales cand te simti obosit. Pentru a te ajuta cu pasi mici, programeaza in fiecare zi un exercitiu fizic realizabil si un obiectiv de mindfulness. Asta pentru ca programarea in avans si crearea de rutine transforma comportamentele sanatoase in obiceiuri pozitive.
Acest exercitiu fizic si/sau exercitiu de mindfulness poate fi facut ca o plimbare de 15-20 minute zilnica prin care sa le combini pe ambele. Plimba-te si analizeaza sunetul care te inconjoara, simte mirosul din jurul tau si analizeaza culorile care te inconjoara.
Scrie intr-un jurnal toate activitatile zilnice pe care le-ai intreprins!
La sfarsitul zilei, este recomandata inregistrarea intr-un jurnal a succeselor din timpul zilei si revizuirea acestora frecvent pentru a ajuta la obtinerea unei motivatii suplimentare pentru restul saptamanii. Fiecare succes elibereaza substante neurochimice precum dopamina, care intaresc pozitiv comportamentul sanatos.
De exemplu, daca ai un obiectiv pentru ziua respectiva de a te plimba timp de 20 de minute si il bifezi cand este finalizat, acest lucru va elibera anumite substante neurochimice pozitive. A doua zi, daca demotivarea loveste, este util sa ne gandim la succesul din ziua anterioara si sa incercam sa-l repetam din nou.
Responsabilitate
Pentru cei care se lupta cu automotivarea, asa cum facem cu totii din cand in cand, asumarea responsabilitatii este esentiala. Adica, poate ar fi de ajutor sa stabilesti cu un prieten o ora de exercitii fizice, plimbari sau yoga pe saptamana. Odata ce ti-ai asumat in fata acestui prieten responsabilitatea ca veti merge impreuna si veti faceti putin antrenament, va fi mai greu sa renunti si sa fii demotivat.
Practicati meditatia si relaxarea Mindfulness acasa in fiecare zi
Meditatia, relaxarea si exercitiile de respiratie pot ajuta la calmarea mintii si a corpului, ceea ce ne poate permite sa ne simtim mai energici. In plus, dureaza doar cateva minute in fiecare zi pentru a simti o diferenta. Foloseste acest timp pentru a fi constient de ceea ce se intampla in mintea si corpul tau, la momentul prezent.
Incepe cu cinci minute pe zi si incearca sa ajungi la mai multe momente de constientizare de cateva ori pe zi. Poti incepe prin a asculta o anumita muzica de meditatie sau prin a asculta un exercitiu de respiratie. Incepe astazi cu 5 minute si creste momentele de mindfulness pe zi pe parcursul saptamanii. Iti propuneme cateva exemple de exercitii de respiratie, aici., care te vor ajuta sa te relaxezi ori de cate ori te simti foarte stresat, anxios sau obosit.
Aer proaspat si multa lumina
Iluminarea mediului ambiant cu lumina naturala poate face minuni pentru starea ta de spirit si energie. Deschide toate jaluzelele din casa. Iesi in aer liber si fa o plimbare. Daca vremea nu e prietenoasa sau nu poti sa iesi din casa, stai langa o fereastra in timp ce citesti sau lucrezi la sarcina pe care o ai de realizat pentru birou.
De asemenea, poti lua in considerare achizitionarea unei lampi luminoase terapeutice. Exista multe variante pe internet din care poti alege! Aceasta este una dintre modalitatile de tratament pentru tulburarea afectiva sezoniera (TAS).
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.