Re-parenting este procesul prin care iti oferi ceea ce nu ai primit in copilarie!
In copilaria noastra se formeaza mintea subconstienta.
De asemenea, invatam cum sa procesam emotiile, cum arata relatiile, cum sa detinem limite si nenumarate alte obiceiuri si comportamente.
In mod ideal, parintii nostri sunt doi oameni auto-actualizati care permit copiilor lor sa fie vazuti si auziti ca individzi unici ce sunt. Realitatea este ca traim intr-o cultura care nu preda constientizarea asupra sinelui, asa ca majoritatea dintre noi suntem nascuti din parinti ”inconstienti” de ei insisi.
Parintii inconstienti repeta aceleasi obiceiuri si tipare pe care le-au invatat. Opereaza dintr-un spatiu ranit din cauza propriilor emotii neprocesate.
Este important sa intelegem ca parintii pot transmite mai departe numai din propriul nivel de constientizare.
Putem oferi altora doar ceea ce am exersat oferindu-ne noua insine!
Am lucrat cu diferite persoane de-a lungul timpului in cabinet. De-a lungul timpului am inteles ca majoritatea oamenilor cauta ajutor pentru „problemele de comunicare” in relatii, obiceiuri distructive (dependenta, autosabotaj), confuzie de identitate („Cine SUNT EU”) si sentimente generalizate de valoare scazuta.
Fiecare dintre aceste probleme se manifesta diferit, dar toate sunt legate de un singur lucru: un comportament conditionat practicat inca din copilarie.
Unii dintre voi care citesc acest lucru s-ar putea gandi „Copilaria mea s-a incheiat, nu exista niciun motiv sa ma intorc acolo”. Sau „Daca copilaria mea este locul in care am invatat cele mai multe dintre mecanismele mele de coping, sunt sabotat”.
Avem tendinta de a fi protectori si defensivi cu experientele noastre din copilarie, dar adevarul este ca avem o ocazie unica de a ne vindeca si de a alege in mod constient un comportament diferit ca adulti. Indiferent de ceea ce am experimentat in trecutul nostru.
Acest proces se numeste re-parenting.
Reparenting este actul de a-ti oferi ceea ce nu ai primit in copilarie.
Hai sa iti dau un exemplu al unei cliente din cabinet!
Copilaria ei a fost unica prin faptul ca a avut doi parinti prezenti (fizic), dar care au lipsit emotional cu desavarsire. Mama ei era casnica si statea acasa, iar tatal ei era acasa in fiecare zi pana la ora 17:30 pentru cina. Parintii ei aveau 40 de ani cand au facut-o si este o diferenta de 18 ani intre ea si fratele sau.
Mama ei se lupta cu dureri cronice severe, iar fratele ei (care avea propriile provocari de sanatate) trecuse printr-o serie de operatii de-a lungul copilariei si adolescentei. Moartea si boala au fost un accent constant in viata clientei mele.
A avut zero disciplina emotionala. A decis inca de la o varsta frageda la ce ora se va culca, ce va manca si la ce ora va veni acasa, de una singura. Mama sa a petrecut majoritatea timpului in pat, toata copilaria clientei mele. Boala ei a fost o provocare pentru toata lumea din casa.
A existat mult haos si co-dependenta in acea familie.
Acolo s-a declansat anxietatea clientei mele. S-a manifestat prin alimentatie dezorganizata si comportament obsesiv compulsiv de „realizare”.
Desigur, acest lucru nu a fost vazut ca un aspect negativ. A excelat atat in atletism, cat si in mediul academic. A castigat premii. I s-au oferit burse. S-a adaptat si si-a canalizat anxietatea. Multi oameni nu inteleg ca sub comportamentele de realizare exista multa durere si conditii nesanatoase.
Pe la 30 de ani, cand nu mai era la scoala sau nu mai facea sport, a avut o imagine mai clara a manifestarilor sale mai negative.
Nu s-a mai preocupat de ea insasi, cheltuielile au fost scapate de sub control, nu a inteles cum sa stabileasca (sau sa pastreze granitele) si, in general, nu s-a concentrat asupra sanatatii sale fizice si spirituale.
Descoperirea reparentingului a fost extrem de eliberatoare pentru ea.
Nu a fost vina parintilor sai in toate aceste lucruri. Nu insemna nimic despre cine erau ei ca oameni. Sau cat de mult au iubit-o. Ei faceau tot ce puteau cu nivelul lor de constientizare.
Acum, era timpul sa faca tot ce putea cu propriul sau nivel de constientizare.
Reparentingul este responsabilitatea noastra personala. Oricine poate incepe procesul de reparenting. Este nevoie de timp, angajament si rabdare. Nu exista o solutie rapida. Va cere sa va ocupati in fiecare zi. Dar va va permite sa va vindecati si sa iertati.
Cei 4 stalpi ai reparentingului sunt:
Disciplina, bucuria, reglarea emotionala si ingrijirea de sine.
In functie de experienta ta unica din copilarie, unele dintre acestea vor fi mai dificile decat altele. Pentru clienta mea, disciplina a fost partea cea mai dificila. Mintea sa a avut furtuni. Sinele din copilarie s-a razvratit. Nu a existat nici o parte din clienta mea care sa vrea sa se trezeasca devreme, sa mearga la sala sau sa faca cu adevarat ceva „planificat”. A fost un proces de durere pentru sinele sau trecut, precum si pentru compasiunea de sine, care i-a permis sa priveasca disciplina intr-un alt mod.
O alta lupta majora pentru clienta mea a fost gasirea bucuriei. Bucuria este o experienta emotionala. Este produsul spontaneitatii, jocului, creativitatii si prezentei pure. Nu este ceva ce a experimentat in casa.
O parte din descoperirea bucuriei este invatarea propriilor pasiuni si interese unice. La asta a trebuit sa petrec timp pentru a o invata pe clienta mea cum sa se conecteze. A trebuit sa o reinvat sa fie „ea”.
La cativa ani de la procesul de reparenting, clienta mea poate spune ca este cu adevarat o persoana diferita.
I-a adus mult mai multa incredere, empatie si energie creativa.
Iata 5 pasi pentru a incepe acest proces de reparenting!
1. Respira: Da, acesta este un pas. Este usor sa devii coplesit. Reparenting-ul este un proces. Nu se intampla peste noapte. Nu este ceva care se intampla in cateva luni. Daca incercati sa faceti prea mult din aceasta lucrare simultan, veti fi coplesiti si veti cadea din nou in vechile tipare. Urmati pasii, nu incercati sa faceti prea multe simultan.
2. Pastreaza-ti o mica promisiune in fiecare zi: acest pas ar trebui sa fie atat de mic incat sa para nesemnificativ. Trebuie sa alegeti ceva care va pune intr-o situatie in care veti reusi. De exemplu, prima promisiune fata de sine a clientei mele a fost sa se trezesca devreme. Daca aveti un program care nu permite acest lucru, aceasta nu este o alegere buna pentru dvs. Daca nu mergeti la sala in fiecare zi acum, nu promiteti ca veti merge la sala in fiecare zi. Cateva exemple bune sunt: meditati timp de 2 minute, mergeti la o plimbare de 5 minute in jurul blocului in fiecare dimineata, gatiti o masa acasa in fiecare zi, scrieti in jurnalul de sine in fiecare noapte inainte de culcare. Timpul este important aici: nu alegeti nicio promisiune care dureaza mai mult de 10 minute in total.
3. Spuneti cuiva in care aveti incredere (altul decat parintii) ca incepeti procesul: nu spuneti ca faceti acest lucru parintilor. Nu este necesar si le poate face rau. Amintiti-va, au facut tot ce au putut cu nivelul lor de constientizare si probabil ca vor deveni defensivi daca vorbiti despre acest lucru. Reparenting-ul este pentru noi!
4. Foloseste aceasta mantra: „Ce pot sa-mi dau acum?” Aceasta este o mantra pe care si eu o folosesc des. In copilarie, nu ni s-a dat intotdeauna ceea ce aveam nevoie. Ca adulti, avem ocazia sa oferim ceea ce avem nevoie pentru noi insine. Cand ai emotii puternice, pune-ti aceasta intrebare. Uneori, raspunsul pentru mine este o baie cu bule. Alteori este sa ne deconectam de la social media sau sa stam 15 minute in soare. Este ok daca atunci cand incepi sa pui aceasta intrebare, te simti confuz sau nu ai raspuns. Continua sa intrebi. Este o practica de conectare cu intuitia. Daca ramai angajat, vei incepe sa primesti raspunsuri.
5. Sarbatoreste cand reusesti: daca nu am fi recunoscuti, sarbatoriti si vazuti pentru individul unic care suntem, vom ignora rapid realitatea pe care o prezentam. Reparenting-ul este dificil. Implica multa munca sufleteasca. Dar recunoaste curajul pe care l-ai avut. Mentine progresul. Sarbatoreste persoana care devii!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.