Perioada sarbatorilor de iarna se apropie cu pasi repezi. Incepem sa fim prinsi cu totii in atmosfera de iarna, de sarbatoare, de vacanta.
In aceasta perioada, multi dintre noi ne-am planificat vizite la familie, la parinti, la bunici sau o plecare relaxanta in orasul preferat.
Daca insa nu ti-ai planificat vacanta de iarna, eu zic ca este timpul sa o faci! De ce?
Specialistii spun ca vacantele regulate au beneficii extraordinare asupra sanatatii mintale si fizice a indivizilor.
Cea mai puternica dovada vine din partea unei recenzii sistematice din 2009 care a studiat beneficiile vacantelor asupra sanatatii mintale. Studiul a descoperit ca vacantele au efecte pozitive asupra sanatatii si a bunastarii psihologice, efecte care pot dura cateva saptamani bune de la intoarcerea din vacanta.
Un alt studiu realizat in 2010 a analizat 200 de oameni care si-au luat o vacanta de iarna de mers la ski. Cercetatorii au masurat atat inainte, cat si in timpul si dupa vacanta cativa indicatori: dispozitia, tensiunea, nivelul de energie, oboseala si satisfactia. Conform rezultatelor, nivelul indicatorilor masurati a fost mult mai crescut in timpul vacantelor decat inainte, acesta incepand sa scada treptat odata cu intoarcerea acasa.
Un alt studiu realizat in 2016, a analizat nivelul fericirii si ce efecte are vacanta asupra fericirii. Studiul a avut rezultate similare: in timpul vacantei, oamenii erau mult mai fericiti decat inainte de vacanta, iar efectul acesta s-a pastrat cateva saptamani –aproximativ 8- de la intoarcere.
Totodata, cercetatorii au descoperit ca si ceea ce faci in vacanta are o legatura cu sanatatea mintala. Un studiu a analizat 800 de persoane pentru a determina daca vacanta are rol de eliminare a stresului sau de imbunatatire a satisfactiei cu viata. Studiul a identificat cateva atribute ale vacantei care pot sa duca la eliminarea stresului: detasarea psihologica de locul d emunca, controlul asupra planurilor de vacanta si imbunatatirea unei noi abilitati par a fi factori care ajuta la eliminarea stresului. Totodata, studiul a descoperit ca vacantele mai lungi ofera si oportunitati mai mari de atingere a acestor obiective si aduce si beneficii mai mari.
Asadar, iata care sunt beneficiile cele mai importante ale vacantelor asupra sanatatii mintale:
Imbunatatirea starii de satisfactie in viata
Vacantele pot sa aiba foarte multe beneficii asupra sanatatii fizice si mintale. Vacantele regulate au fost asociate cu cresterea sanatatii generale si a gradului de satisfactie in viata. Vacantele pot sa promoveze o imbunatatire a bunastarii psihologice, pot sa imbunatateasca echilibrul viata personala-viata profesionala, scad nivelul de presiunea a timpului resimtit la job si ofera o mai buna perspectiva asupra vietii. Totodata, vacantele pot sa ofere o imbunatatire a fericirii generale, avand in vedere ca experientele trecute pot sa afecteze intr-un mod pozitiv starea de spirit curenta.
Imbunatatirea sanatatii fizice
Un studiu a aratat ca vacantele pot chiar sa reduca riscul de boli cardiace. Acest studiu a analizat participantii pe o perioada de 9 ani si a gasit o corelatie pozitiva intre vacantele frecvente si regulate si o sanitate mai buna. Totodata, studiul a descoperit ca barbatii care nu isi luasera vacante de cativa ani erau cu 30% mai predispusi la boli cardiace. Inca ai nevoie de un motiv sa iti iei iarna aceasta o vacanta? Studiul a descoperit ca persoanele care nu si-au luat nicio vacanta timp de un an de zile erau la risc de a dezvolta boli cardiovasculare.
Imbunatatirea sanatatii mintale
Vacantele pot sa iti imbunatateasca consistent sanatatea mintala prin reducerea simtomelor de depresie si anxietate. Vacantele pot sa imbunatateasca dispozitia si starea de spirit, sa reduca stresul prin faptul ca oamenii ies din mediile asociate cu stresul si anxietatea. Un studiu canadian realizat pe 800 de avocati a descoperit ca vacantele au contribuit la reducerea depresiei si au fost “tampon” impotriva stresului la job. Chiar si o vacanta scurta poate reduce stresul. Un alt studiu mai mic japonez a descoperit ca o excursie de 3 zile poate sa reduca nivelele percepute ale stresului si poate sa reduca nivelul hormonului de stres, numit cortizol.
Imbunatateste productivitatea
Studiile arata ca daca iti iei liber cateva zile sa mergi intr-o vacanta vei putea fi, de fapt, mult mai productiv atunci cand te intorci din vacanta. Un studiu realizat de Grupul de Consultanta Boston a descoperit ca acele persoane care si-au luat liber sa plece intr-o vacanta au fost semnificativ mai productive decat cele care au petrecut mai mult timp muncind. Totodata, angajatii au raportat ca dupa vacanta, sarcinile pe care le aveau de facut pareau a fi mult mai putin stresante. Cand esti productiv esti si mai fericit, iar cand esti fericit lucrezi din placere!
Imbunatatirea pattern-urilor somnului
Studiile au aratat ca si somnul poate sa beneficieze de pe urma vacantelor. Se pare ca pattern-urile somnului pot fi schimbate in timpul vacantei, lasand ritmul circadian natural sa revina in forta, reglandu-ti, astfel, orarul de somn si imbunatatindu-ti calitatea somnului.
Timpul de reactie
Timpul de reactie poate fi si el imbunatatit atunci cand iti iei o vacanta. Stresul epuizeaza creierul, iar atunci cand incerci sa iti comuti atentia de pe laptop, pe sarcini, telefon si conversatii, iti poti pierde din abilitatea de a fi atent 100% la ceea ce se intampla in jurul tau si reactionezi mult mai incet decat ar fi normal. Atunci cand mergi intr-o vacanta si te detasezi de stresul job-ului, iti poti recapata si capacitatea de a reactiona normal la stimulii externi.
Cat de lunga sa fie vacanta pentru a putea sa fie benefica sanatatii mintale?
Studiile au ajuns la o opinie comuna, spunand ca 4 nopti de vacanta sunt suficiente pentru scaderea nivelului de stres si pentru imbunatatirea bunastarii mintale generale. De asemenea, specialistii afirma ca este necesar sa avem parte de vacante regulate, de cel putin doua ori pe an pentru a reusi sa ne detasam si sa beneficiem de oportunitatile asupra sanatatii mintale pe care acestea ni le ofera.
De ce anumite persoane aleg sa nu isi ia vacante?
Un numar crescut de oameni aleg sa nu isi ia vacante, bazandu-si decizia pe frica:
Le este frica ca sarcinile pe care le vor avea de facut la intoarcere vor fi mult prea multe
Le este frica sa nu piarda ceva important
Le este frica sa nu fie perceputa absenta lor intr-un mod negativ
Le este frica sa nu fie concediati la intoarcere
Le este frica sa nu fie considerati neimportanti si seful sa nu le simta lipsa, ducand la aprecieri mai putine din partea acestuia
Ar fi foarte benefic daca cultura si societatea ar sprijini ingrijirea corpului nostru si a sanatatii mintale inainte de a se gandi la hranirea masinariei economice. Managementul ar trebui sa convinga angajatii sa isi foloseasca concediul platit de fiecare data cand este posibil. Acest lucru nu numai ca il va ajuta pe individ, dar va avea benefici mari la nivelul companiei, crescand productivitatea angajatilor si implicarea acestora in munca.
Asadar, tu unde vei pleca vacanta aceasta?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.