De-a lungul timpului, psihologii au considerat rusinea a avea un caracter distructiv, insa noile descoperiri sugereaza faptul ca o putem valorifica, folosind-o drept motivatie pentru schimbari pozitive.
Cand Valerie Starks, o mama din Denver, a descoperit ca fiica ei de 13 ani, posta fotografii indecente pe site-uri web, si-a facut si ea cont in social media pentru a o invata minte. Aceasta si-a mustrat aspru fiica intr-un filmulet pe Facebook, care s-a extins ca focul in mai 2015, in mai putin de o saptamana avand peste 11 milioane de vizualizari. Starks nu era singura. In anul anterior, numerosi parinti au folosit social media pentru a-si pedepsi copiii.
De-a lungul istoriei, comunitatile au folosit umilirea publica pentru a descuraja comportamentele imorale. Astazi, cei care comit fapte imorale pot fi expusi pe Internet, imaginea lor putand ajunge peste tot in lume.
A face pe cineva de rusine este una dintre multitudinea de forme de pedepsire. Studiile au aratat ca inducerea rusinii nu este cea mai potrivita alegere, intrucat duce la reactii contraproductive, precum evitarea sau agresivitatea, si poate fi distructiva pentru starea de bine a cuiva.
Totusi, in anumite circumstante, rusinea poate duce la schimbari pozitive, inclusiv la cooperare si dorinta de a se indrepta.
Psihologii au descoperit ca rusinea are mai multe nuante – unele mai bune decat altele in promovarea comportamentelor constructive. De asemenea, modul in care comunicam dezacordul in privinta faptelor gresite ale unei persoane, poate avea rezultate diferite. Aceasta noua cercetare poate transforma modul in care manevram crima si pedeapsa, fie in Curtea de Judecata, fie acasa.
Jocul Vinei
Rusinea si ruda ei apropiata – vina – sunt amandoua sentimente negative asociate cu fapte gresite. Vina este legata de o actiune specifica sau un anumit comportament, pe cand rusinea este focusata pe sine. Data fiind aceasta distinctie, nu ar trebui sa fie o surpriza ca rusinea a fost de-a lungul timpului asociata cu urmari negative. Prin urmare, conchizand ca tu esti o persoana rea, este mult mai inconfortabil decat ideea ca ai facut ceva rau. Cand esti facut de rusine in public, nu doar ca iti zdruncina increderea in sine, dar te face sa pierzi si respectul celorlalti.
O cercetare realizata de-a lungul a decenii intregi, a confirmat ca rusinea doare. Emotia este asociata cu o paleta larga de probleme psihologice, precum depresie si tulburari de stres post-traumatic, dar si schimbari psihologice, inclusiv o crestere a proteinelor care produc inflamarea si cortizolul, hormonul principal al stresului.
Mesajul pe care il promoveaza aceasta cercetare este clar: senzatia de rusine aduce dupa sine consecinte dureroase. Rusinea ii face pe oameni sa devina irascibili, agresivi si defensivi. Ii provoaca sa nege acuzatiile, sa incerce sa ascunda sau chiar sa atace acuzatorul. Din acest motiv, psihologii au adoptat deviza: „vina e buna, rusinea e rea”.
Totusi psihologii si criminalistii au descoperit circumstantele in care rusinea este eficienta in motivarea comportamentelor constructive. In 2008, un grup de psihologi de la Tilburg University din Olanda a raportat ca, atunci cand oamenii se simt rusinati dupa ce isi imagineaza sau isi aduc aminte de un esec, sunt mult mai cooperativi in dileme sociale. Un studiu ulterior, din 2010, a aratat ca, atunci cand indivizii si-au amintit sau au experimentat rusinea in legatura cu un esec, precum esuarea la un test sau o performanta slaba la atletism, au devenit mult mai motivati sa-si imbunatateasca imaginea si au facut eforturi mai mari pentru a obtine acest lucru.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.