Toata lumea are anxietate din cand in cand, dar anxietatea cronica poate interfera cu calitatea vietii. In timp ce aceasta este recunoscuta pentru schimbarile comportamentale, ea poate avea, de asemenea, consecinte grave asupra sanatatii fizice.
Anxietatea este o parte normala a vietii. De exemplu, poate ati fost agitati inainte de a tine un discurs in fata unui grup de oameni sau inaintea unui interviu de angajare. Pe termen scurt, anxietatea creste frecventa respiratorie si ritmul cardiac, concentrand fluxul sangvin spre creier.
Acest raspuns fizic va pregateste sa va confruntati cu o situatie intensa. Daca devine prea intensa s-ar putea sa incepeti sa simtiti ameteala si greata. Anxietatea cronica poate avea un efect devastator asupra sanatatii fizice si mintale.
Tulburarile de anxietate pot avea loc in orice etapa a vietii, dar de obicei incep de la varsta de mijloc. Femeile sunt mai predispuse in a avea o tulburare de anxietate decat barbatii.
Anxietatea cronica poate fi dezvoltata datorita conditiilor de viata stresante. Simptomele pot incepe imediat sau peste cativa ani. De asemenea, anxietatea cronica poate fi declansata de o situatie medicala mai grava sau de o tulburare a consumului de alcool, tutun sau droguri.
Anxieatea cronica – tipuri de tulburari
Exista mai multe tipuri de tulburari de anxietate. Acestea includ:
- Tulburarea de anxietate generalizata. Este o anxietate exagerata fara un motiv logic. Ea afecteaza aproximativ 6,8 milioane de adulti americani pe an, iar in Romania apare la 5-9%din populatie. Este diagnosticata daca ingrijorarea excesiva legata de diverse lucruri si situatii dureaza cel putin 6 luni. Cazurile mai severe pot avea un impact profund asupra calitatii vietii
- Tulburarea de anxietate sociala. Aceasta tulburare implica o teama paralizanta de situatiile sociale si de a nu fi judecati sau umiliti de altii. Aceasta fobie sociala severa poate determina sentimente de rusine si singuratate. Este afectata aproximativ 13% din populatie, iar varsta obisnuita la care debuteaza este de aproximativ 13 ani. Mai mult de o treime dintre persoanele cu tulburari de anxietate sociala asteapta in medie un deceniu inainte de a cauta ajutor specializat
- Tulburarea de stres post-traumatic. Se dezvolta dupa ce oamenii au fost martori sau au trait un eveniment traumatic. Simptomele pot incepe imediat sau peste cativa ani. Cauzele obisnuite includ razboiul, dezastrele naturale sau atacul fizic. Episoadele se pot declansa brusc, fara avertizare
- Tulburarea obsesiv-compulsiva. Pacientii se pot simti coplesiti de dorinta de a efectua din cand in cand anumite ritualuri (compulsii) sau de a experimenta ganduri intruzive si nedorite care pot fi tulburatoare (obsesii). Compulsiile obisnuite includ spalarea pe maini, contorizarea sau verificarea anumitor lucruri. Obsesiile obisnuite includ preocuparile privind curatenia, impulsurile agresive si nevoia de simetrie
- Fobiile specifice. Fobiile specifice includ frica de spatii stramte (claustrofobia), frica de inaltimi (acrofobia) si multe altele. Este posibil sa aveti un impuls puternic de a evita obiectul sau situatia de care va este teama
- Tulburarea de panica. Aceasta tulburare provoaca atacuri de panica, sentimente spontane de anxietate, teroare sau iminenta. Simptomele fizice includ palpitatii, dureri in piept si dificultati de respiratie. Aceste atacuri pot aparea oricand. Puteti avea, de asemenea, un alt tip de tulburare de anxietate impreuna cu tulburarea de panica
Anxietatea cronica si efectele acesteia asupra organismului
In continuare, veti descoperi care sunt efectele majore pe care le poate avea anxietatea cronica asupra oganismului nostru.
1.Sistemul nervos central
Anxietatea cronica si atacurile de panica pot determina creierul sa elibereze in mod regulat hormoni de stres. Acest lucru poate creste frecventa anumitor simptome, cum ar fi durerile de cap, ameteala si depresia.
Cand va simtiti anxiosi si stresati, creierul va inunda sistemul nervos cu hormoni si substante chimice concepute sa va ajute sa raspundeti la o amenintare. Adrenalina si cortizolul sunt doua exemple.
Desi acest lucru este util pentru un eveniment stresant ocazional, expunerea pe termen lung la hormoni de stres poate fi daunatoare pentru sanatatea fizica. De exemplu, expunerea pe termen lung la cortizol poate contribui la cresterea in greutate.
2.Sistemul cardiovascular
Tulburarile de anxietate pot provoca un ritm cardiac rapid, palpitatii si dureri in piept. De asemenea, puteti avea un risc crescut de hipertensiune arteriala si boli de inima. Daca aveti deja boli de inima, anxietatea cronica poate creste riscul evenimentelor coronariene.
3.Sistemul excretor si cel digestiv
Anxietatea cronica va afecteaza atat sistemul excretor, cat si cel digestiv. Este posibil sa aveti dureri de stomac, greata, diaree si alte probleme digestive. Poate sa apara si pierderea apetitului.
Este posibil sa existe o legatura intre tulburarile de anxietate si dezvoltarea sindromului de intestin iritabil dupa o infectie intestinala, care poate provoca varsaturi, diaree sau constipatie.
4.Sistemul imunitar
Anxietatea cronica poate declansa raspunsul la stres „lupta sau fugi” si poate elibera in organism o cantitate mare de substante chimice si hormoni, cum ar fi adrenalina.
Pe termen scurt, acest lucru va creste pulsul si frecventa respiratorie, astfel incat creierul poate obtine mai mult oxigen. Acest lucru va pregateste sa raspundeti corespunzator unei situatii intense. Sistemul imunitar poate obtine chiar si un scurt impuls. Daca stresul este ocazional, organismul revine la functionarea lui normala.
Dar daca va simtiti in mod repetat anxiosi si stresati sau dureaza mult timp, corpul nu mai primeste semnalul pentru a reveni la functionarea normala. Acest lucru va poate slabi sistemul imunitar, lasandu-va mai vulnerabili in fata infectiilor virale si a diverselor boli. De asemenea, este posibil ca vaccinurile obisnuite sa nu functioneze la fel daca suferiti de anxietate.
5.Sistemul respirator
Anxietatea provoaca o frecventa respiratorie mai crescuta si o respiratie superficiala. Daca aveti o boala pulmonara obstructiva cronica, este posibil sa aveti nevoie de spitalizare din cauza complicatiilor legate de anxietate. Anxietatea poate, de asemenea, sa inrautateasca simptomele de astm.
6.Alte efecte
Anxietatea cronica poate provoca si alte simptome, inclusiv:
- dureri de cap
- tensiune musculara
- insomnie
- depresie
- izolare sociala
Daca aveti tulburare de stres post-traumatic, este posibil sa va confruntati cu flashback-uri si sa retraiti experienta traumatica din nou si din nou. S-ar putea sa va enervati sau sa va speriati usor si, probabil, sa va retrageti din punct de vedere emotional. Alte simptome includ cosmarurile, insomnia si tristetea.
Credeti ca aveti unul sau mai multe dintre tipurile de tulburari descrise mai sus? Puteti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania