In general, oamenii nu se ridica din pat fericiti ca Alba ca Zapada, gata sa le cante micutelor sale pasarele. In majoritatea zilelor, ajungi sa fii cuprins de agitatie si trebuie sa te chinui sa treci peste aceasta agitatie si apoi, intr-o zi proasta la munca, chiar nu te simti in stare de a face asta si te simti la capatul puterilor. Urmatoarele 5 sfaturi iti vor fi de folos!
Alarma suna tarziu. Capul iti bubuie, iar tu te simti de parca te-a lovit o masina. Calculatorul se stinge dintr-o data, iar proiectul tau nu se salveaza in timp, facand ca deadline-ul de peste cateva ore sa fie imposibil de atins. Ai de lucrat chiar si in pauza de masa si nu este nici macar dupa amiaza, inca. Iti suna cunoscut acest scenariu?
Toata lumea are una din aceste zile. Probabil te simti de parca ar fi vina ta, dar nu este. De cele mai multe ori, aceste situatii stresante sunt situate in afara puterilor noastre de a face ceva, dar putem sa le monitorizam, sa le acceptam si sa ne resetam reactia fata de acestea.
Vrei sa stii cum poti sa faci fata unei zile proaste la locul de munca?
Iata 5 pasi pe care, daca ii urmezi, vei gestiona mult mai bine zilele mai putin placute de la locul de munca:
Elimina stresul legat de munca!
Stii care este primul factor de stres pentru romani? Stresul profesional. Astazi, majoritatea romanilor trec prin experienta neplacuta de a se infrunta cu stresul cauzat de locul de munca si au o zi proasta la munca.
Pentru a reduce stresul si pentru a clarifica putin emotiile si sentimentele ce te incarca, poti sa iti pui urmatoarele intrebari: Ce este important? Ce nu este important? Incepe cu cele mai usoare sarcini pentru a-ti creste stima de sine si nivelul productivitatii. Apoi, impune-ti noi termene limita, dar care sa fie destul de realizabile. Daca inca te simti coplesit, incearca varianta de a vorbi cu seful tau pentru scaderea sarcinilor pe care trebuie sa le faci.
Comunica asertiv, atat cu colegii, cat si cu seful tau!
Seful tau ar putea sa fie cel mai stresat dintre toti si, uneori, sa puna presiune pe angajati. Ziua cea proasta a sefului tau ar putea sa fie in fiecare zi. De aceea, pentru a imbunatati relatia dintre voi trebuie sa ii vorbesti in stilul sau.
Iata cele 4 tipuri de stiluri manageriale ce te vor ajuta sa iti dai seama de preferintele sefului tau!
- Analitic – Acest tip prefera numerele si datele concrete. Trebuie sa fii cat mai specific cu acest tip de persoana, fara a evita subiectul.
- Intutitiv – Acest tip este atras de imaginea de ansamblu si se poate pierde in detalii. Deja stiu raspunsul si vor sa il auda. Trebuie sa faci o generalizare a situatiei si sa ai o concluzie solida.
- Functional – Acest tip prefera detaliile, orele exacte, procedeele si planurile bine structurate. Nu vor sa piarda un pas, asadar fii concis si clar.
- Personal – Acest tip prefera conexiunea si limbajul emotional in schimbul celui ,,rece’’ – care trece direct la subiect- le place sa inteleaga totul de la cel mai mic detaliu si le place sa isi cunoasca colegii cat mai bine.
Antreneaza-te pentru a putea vorbi pe placul sefului tau. Nu iti schimba personalitatea si stilul, deoarece stilul tau te face puternic intr-un mod unic; in schimb, incearca sa te perfectionezi pentru a putea vorbi in alte stiluri – la fel cum inveti o limba noua.
In zilele oribile, este cel mai bine sa te distantezi de seful tau sau de colegi, necontand cine are o zi mai proasta. Fii primitor, punctual si pastreaza discutiile dintre voi strict profesionale si scurte. E-mail-ul este cea mai buna solutie daca trebuie sa transmiti vreo noutate.
Evita barfele dintre colegi!
Drama de la locul de munca si certurile de la birou iti pot afecta productivitatea. Cand drama incepe sa va afecteze, ar fi bine sa vorbesti cu cei de la resurse umane pentru a le putea transmite ingrijorarile fata de cum aceste certuri va pot afecta productivitatea.
Incearca sa dai tot ce poti pentru a sta in afara barfelor- nu mai esti in liceu– chiar daca colegii tai nu inteleg asta. Starea de bine psihologica este afectata de dramele constante de la birou si de barfele colegilor. Daca incearca sa te atraga in dramele lor, distanteaza-te. Daca te simti tentat, retine aceste sfaturi:
- Nu-ti varsa furia cat timp esti la munca.
- Cand te simti frustrat, asteapta putin pana sa dai un raspuns. Nu deveni pasiv-agresiv
- Taie toate legaturile cu barfa – poti spune ca ai un termen limita important si ca trebuie sa te intorci la lucrat.
Evalueaza-ti starea de bine psihologica aici!
Ai grija de problemele personale!
Echilibrul dintre viata profesionala si cea personala consta doar in diferentierea vietii personale de cea de la birou, nu?
Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Vestile proaste personale ne pot destrama foarte usor echilibrul si este greu sa stam concentrati cand ne simtim de parca totul este cu susul in jos.
Pune-ti intrebarea: poti sa iti continui indatoririle sau ai nevoie de o zi de odihna? Nu trebuie sa ii spui totul sefului sau echipei de resurse umane, dar intreaba daca poti sa iti iei o jumatate de zi libera pentru ca ai primit niste vesti groaznice.
Odihneste-te cand esti bolnav!
In sezonul rece, sansele de a te imbolnavi sunt foarte ridicate. Daca nu ai grija de tine sau nu iti iei putin timp liber, s-ar putea sa te faci bine mult mai greu.
Daca ai de rezolvat multe sarcini si totusi, trebuie sa ajungi la job, ia cu tine toate pastilele de care ai nevoie si stai cat mai departe de colegi. Spune-le ca s-ar putea sa ii imbolnavesti si pe ei daca te apropii. Comunicarea este cheia. Fie prin e-mail, fie prin telefon, nu presupune din start ca seful tau nu o sa-ti dea niciodata o zi libera- intreaba mereu.
Cand te simti oribil, ia-ti concediu medical. Este mai bine si pentru sanatatea ta si pentru a celor din jurul tau.
Aminteste-ti ca, de cele mai multe ori, circumstantele care duc la zilele rele sunt in afara controlului nostru si ca toata lumea are zile proaste. Accepta asta! Fa un pas in spate, respira adanc si concentreaza-te pe orice altceva. Urmatorul moment este unul nou. Poti face asta!
Daca doresti sa afli cat de mult te-au impactat probeleme de la munca, evaluaeaza-ti starea de bine psihologica aici!
Nu lasa stresul sa iti afecteze starea psihica si fizica! Specialistii Id Therapy te pot ajuta!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.