Depresie si Anxietate, Dezvoltare personală
Tot mai multi experti in sanatate mintala din lume isi exprima ingrijorarea cu privire la efectul pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra sanatatii mintale a populatiei – atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Hai sa aruncam o privire asupra perspectivelor pe care acestia le au asupra impactului pe care pandemia il are asupra sanatatii noastre mintale!
- Principalele preocupari includ izolarea pe termen lung, traume, pierderea locului de munca, accesul limitat la resurse de sprijin pentru persoanele cu boli mintale si dependenta si potentialul pentru rate crescute de depresie, anxietate, tulburari de consum de substante si sinucidere.
- Expertii au subliniat, de asemenea, ca ar putea exista efecte pozitive pentru „noul normal” daca oamenii isi regandesc prioritatile, gasesc solutii creative la probleme si dezvolta un sentiment mai profund de empatie si altruism.
Fie ca sunteti stresat de situatia dvs. financiara, fie ca va luptati sa va ajutati copiii sa-si faca treaba la scoala de acasa, coronavirus a provocat, cel mai probabil, un fel de rasturnare la 180 de grade in viata tuturor.
Daca nu sunteti atenti, stresul situatiei va poate afecta grav starea de bine psihologica.
Iata ce au avut de spus expertii in sanatate mintala atunci cand au fost intrebati de efectele asupra sanatatii mintale pe care le vad sau le preconizeaza:
Exista vreo tendinta in sanatatea mintala pe care o observati in acest moment?
„Chiar imi fac griji cu privire la efectele pe termen lung ale depresiei, anxietatii, abuzului de substante si violentei in relatie. Toate acestea tind sa creasca atunci cand avem rasturnari economice si crestere a somajului, ca sa nu mai vorbim de trauma care vine cu pierderea pe scara larga si amenintarea bolii.”
– Andrea Bonior, psiholog clinician
„Sunt cel mai ingrijorat de cresterea nivelului de depresie al persoanelor pe care le vad ca sunt izolate pe termen lung. Trebuie sa fim izolati de dragul sanatatii fizice si de a opri raspandirea virusului.”
„Cu toate acestea, la persoanele care se luptau deja pentru ca erau instrainati de membrii familiei, sau cei care se luptau pentru a trai cu membrii de familie dificili , problemele lor s-au intensificat in aceasta perioada.”
„Nu numai ca aceste probleme se intensifica, dar nu mai sunt disponibile nici mijloacele de eliminare a stresului cu care oamenii sunt obisnuiti, precum mersul la sala, viata de noapte si chiar intalnirile cu prietenii”
Simptomele depresiei mai profunde s-au accentuat putin mai mult acum, cand s-a epuizat valul de adrenalina din faza initiala de carantina si a aparut teama ca viata normala ar putea sa nu se intoarca atat de repede pe cat am sperat.
—Mary Tatum, consilier in sanatate mintala
„Cercetarile sunt clare: adversitatea prelungita exacerbeaza intotdeauna problemele de sanatate mintala preexistente. Copiii nostri se confrunta cu probleme care ajung sa le paveze viata de adult. Copiii imi spun ca isi fac griji cu privire la sanatatea membrilor familiei lor, la bunastarea economica a parintilor lor, precum si la viitorul lor. Odata ce acele usi ale scolii se redeschid, generatia noastra de copii deja stresata va fi si mai anxioasa, singura si deprimata. „
—Michele Borba, psiholog educational
„Pe masura ce astept cu nerabdare sa vad ce alte studii mai apar, sunt mai preocupat de adulti decat de copii. Nu sugerez ca, copiii nu sufera sau ca nu vor face fata provocarilor de cealalta parte a pandemiei, dar banuiesc ca vor fi mai rezistenti. In acest moment, adultii, parintii, ingrijitorii si educatorii lor sunt pe ”modul de supravietuire”.
„Multi sunt amortiti si nu sunt in mod special echilibrati in viata lor interioara. Dar cand amenintarea imediata va trece, cred ca multi se vor destrama. Oamenii se confrunta cu atat de mult stres, de la ingrijorari legate de sanatate si finante, pana la echilibrarea cerintelor concurente ale muncii si viata de acasa.”
„Isi fac griji cu privire la parintii lor bolnavi si relatiile tensionate cu partenerii de viata, cu privire la afacerile care pot sa sufere in perioada aceasta, cu privire la educatia si bunastarea social-emotionala a copiilor lor. Este mult prea mult de digerat. Si toata lumea, de la parinti la profesori, mi-au spus ca simt ca esueaza in toate aceste aspecte perioada aceasta.”
”Nu voi fi surprins daca vom observa o crestere a depresiei si anxietatii in randul adultilor. Desigur, in acest caz, chiar si cel mai rezistent copil va fi afectat negativ daca parintii nu se descurca bine. Totul este interdependent.”
– Phyllis Fagell – psihoterapeut, consilier scolar
„Banuiesc ca, chiar si dupa ce politicile de distantare sociala vor fi slabite, vor exista parinti care se vor teme prea mult sa-si lase copiii sa mearga intr-un parc sau la o petrecere de ziua de nastere a unui coleg sau chiar sa se intoarca la scoala.”
„Drept urmare, nu voi fi surprins daca vad o crestere a problemelor precum anxietatea de separare, refuzul scolar sau tendintele obsesiv-compulsive si perfectioniste. Copiii care in prezent nu au nici un sentiment de control asupra destinului lor ar putea compensa excesiv atunci cand scolile se redeschid. „
„Sotul meu mi-a spus ieri ca trei prieteni ai cunostintelor sale (toti antreprenorii) s-au sinucis in ultimele cateva saptamani. Exista o deznadejde palpabila pe care multi oameni o simt din faptul ca valoarea si veniturile pe care le obtin au devenit compromise. Fara un scop cunoscut, multi nu vad o iesire din gaura in care se afla.”
„Persoanele varstnice si persoanele care traiesc singure trebuie sa faca fata singuratatii din mai multe puncte de vedere. Nu pot fi alaturi de cineva in spatiul lor fizic si, de asemenea, nu experimenteaza atingerea fizica – o imbratisare a unui nepot, spre exemplu”.
„Mii de copii se pregatesc odata cu finalizarea liceului sa plece sa locuiasca intr-un camin departe de cuibul in care au fost crescuti in ultimii 18 ani. Pentru multi, acesta este un rit de trecere la viata de adult, odata cu inceperea facultatii. Va puteti imagina cum se simt daca se pregatesc o perioada indelungata pentru a-si deschide aripile si pentru a pleca din casa parinteasca si apoi li s-au taiat chiar inainte de a zbura?”
„Interesant este ca, pe de alta parte, atunci cand vine vorba de anxietate, exista copii care s-au simtit atat de confortabili cu invatarea online si cu familia 24/7, incat ar prefera sa nu se intoarca la scoala niciodata. Nu exista drame cu colegii, nu sunt distrageri, nu este program strict si nici presiunea colegilor, ceea ce ii poate face sa nu isi mai doreasca socializarea fata in fata, niciodata”.
„Anxietatea revenirii si renuntarea la aceasta senzatie relaxata de scolarizare virtuala, impreuna cu probabilitatea unor noi reguli legate de pandemie (masti in sali de clasa, igiena mai stricta si distantare sociala in scoli), vor declansa probabil anxietate la multi copii.”
—Robyn Silverman – autor al cartii ”Cum sa vorbesti cu copiii despre orice?”
Eu sunt cel mai ingrijorata de cateva probleme:
- Cresterea ratelor de sinucidere
- Agravarea dispozitiei si anxietatii la persoanele care nu se lupta de obicei cu sanatatea lor mintala (dar Covid-19 i-a aruncat intr-o spirala descendenta de emotie / izolare negativa)
- Pierderea locului de munca sau stres sever
- Consumul crescut de droguri si alcool
- Anxietate si depresie crescute cu acces mai mic la tratament, cu exceptia online-ului.
Voi ce alte efecte ati observat pana acum ale pandemiei asupra sanatatii mintale?
Daca simti ca nu mai poti face fata presiunii si contextului actual, noi suntem alaturi de tine! Hai sa discutam despre ce te nelinisteste!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania