Oamenii care le fac pe plac celorlalti sunt recunoscuti pentru faptul ca fac tot ce este nevoie pentru a-i face pe ceilalti oameni fericiti.
Desi a fi amabil si a-i ajuta pe ceilalti este in general un lucru bun, a merge prea departe pentru a multumi pe toata lumea, poate avea repercusiuni serioase.
Tu esti unul dintre oamenii care renunta la ei insisi pentru a-i multumi mereu pe ceilalti?
Iata cateva semne:
Ti-e greu sa spui „nu”
Esti preocupat de ceea ce ar putea crede altii
Te simti vinovat cand le spui oamenilor „nu”
Te temi ca daca ii respingi pe ceilalti ii va face sa creada ca esti rau sau egoist
Esti de acord cu lucruri care nu iti plac sau faci lucruri pe care nu doresti sa le faci
Te lupti cu stima de sine scazuta
Vrei ca oamenii sa te placa
Spui intotdeauna oamenilor ca iti pare rau
Iti asumi vina chiar si atunci cand nu este vina ta
Nu ai niciodata timp liber pentru ca faci mereu lucruri pentru alti oameni
Iti neglijezi propriile nevoi pentru a face lucruri pentru altii
Te prefaci ca esti de acord cu oamenii, chiar daca simti diferit
Desi este benefic pentru cei din jurul tau, aceste lucruri doar te vor epuiza fizic si emotional si poti ajunge in punctul in care te vei confrunta cu stima de sine scazuta, neincredere si sentimente de tristete si suparare.
Ce poti sa faci?
Din fericire, exista cativa pasi pe care ii poti lua in considerare pentru a nu mai fi mereu pe placul oamenilor si pentru a invata cum sa iti echilibrezi dorinta de a-i face pe ceilalti fericiti fara sa te sacrifici pe tine insuti.
Stabileste limite
Este important sa iti cunosti limitele, sa stabilesti limite clare si apoi sa comunici aceste limite. Fii clar si specific cu privire la ceea ce esti dispus sa-ti asumi. Daca ti se pare ca cineva iti cere prea mult, anunta-l ca depaseste limitele a ceea ce esti dispus sa faci si ca nu vei putea sa il ajuti.
Incepeti cu pasi mici
Poate fi greu sa faci o schimbare brusca, deci este necesar sa incepi cu pasi mici. Schimbarea tiparelor de comportament poate fi dificila. In multe cazuri, nu numai ca trebuie sa iti recalifici anumite lucruri – dar trebuie sa lucrezi si sa inveti oamenii din jur sa-ti inteleaga limitele.
Din aceasta cauza, poate fi util sa incepi cu pasi mici care te vor ajuta sa te indrepti spre a fi mai putin disponibil oamenilor din jurul tau. Incepe prin a spune nu cerintelor mai mici. Sau incearca sa-ti exprimi parerea despre ceva mai nesemnificativ si cere si tu ajutorul in legatura cu un anumit lucru.
De fiecare data cand faci un mic pas pentru a nu mai fi pe placul tuturor, vei castiga o mai mare incredere in tine, care te va ajuta sa preiei controlul asupra vietii.
Stabileste obiective si prioritati
Gandeste-te serios cum si unde vrei sa iti petreci mare parte din timp. Pe cine vrei sa ajuti? Ce scopuri incerci sa realizezi? Cunoasterea prioritatilor te poate ajuta sa determini daca ai sau nu timp si energie pentru a te dedica si celorlalti si cat timp depui pentru acest lucru.
Daca ceva iti consuma energia sau iti ia prea mult timp, ia masuri pentru a rezolva problema. Pe masura ce exersezi stabilirea acestor limite si spui nu lucrurilor pe care nu vrei cu adevarat sa le faci, vei descoperi ca ai mai mult timp sa te dedici lucrurilor care sunt cu adevarat importante pentru tine.
Incearca vorbirea de sine pozitiva
Daca incepi sa te simti coplesit recalibreaza-te cu ajutorul vorbirii de sine pozitive. Aminteste-ti ca meriti sa ai timp pentru tine. Obiectivele tale sunt importante si nu ar trebui sa te simti obligat sa iti dai timpul si energia pentru lucruri care nu iti aduc bucurie.
Gandeste-te la timpul tau
Cand cineva iti cere o favoare, spune-i ca ai nevoie de ceva timp pentru a te gandi la asta. A spune „da” imediat te poate face sa te simti obligat si supra-angajat, dar daca iti iei timp pentru a raspunde la o solicitare, iti poti oferi timp pentru a o evalua si a decide daca este ceva ce doresti cu adevarat sa faci. Inainte de a lua o decizie, intreba-te:
Cat timp va dura?
Este ceva ce vreau cu adevarat sa fac?
Am timp sa o fac?
Cat de stresat voi fi daca spun „da?”
Evalueaza solicitarea
Un alt pas este sa cauti semne daca alte persoane incearca sa profite de generozitatea ta. Exista oameni care par sa doreasca intotdeauna ceva de la tine, dar sunt brusc indisponibili daca ai nevoie de ei pentru a-ti intoarce favoarea? Sau unii oameni par sa fie constienti de natura ta generoasa si apeleaza la tine pentru ca stiu ca probabil nu vei putea spune „nu?”
Daca simti ca esti manipulat in a face lucruri, ia-ti ceva timp pentru a evalua situatia si a decide cum vrei sa gestionezi solicitarea.
Evita scuzele
Este important sa fii direct atunci cand spui „nu” si sa eviti sa dai vina pe alte obligatii sau scuze pentru incapacitatea ta de a participa. Odata ce ai inceput sa explici de ce nu poti face ceva, ii oferi celeilalte persoane o modalitate de a gasi motive pentru a-ti schimba decizia si de a te face sa te razgandesti.
Aminteste-ti ca orice relatie se bazeaza pe a lua si a oferi
O relatie puternica si sanatoasa implica un anumit grad de reciprocitate. Daca o persoana da mereu si cealalta ia mereu, inseamna adesea ca una din persoane renunta la lucrurile de care are nevoie pentru a se asigura ca cealalta persoana are mereu ceea ce doreste, iar relatia nu mai este in echilibru in acest mod.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania