Unii oameni par sa aiba abilitatea de a conversa, in timp ce altii se lupta sa vorbeasca. A sti cum sa incepi o conversatie este o abilitate sociala utila daca te confrunti cu anxietate si nu numai.
Indiferent daca doriti sa impresionati un potential client, sa purtati o conversatie cu un partener romantic sau pur si simplu sa discutati cu un necunoscut, sa stiti cum sa initiati o conversatie va poate ajuta sa va simtiti mai confortabil si mai increzatori intr-o mare varietate de situatii sociale.
Inainte de a incepe
Daca o camera plina de straini este un cosmar, ideea de a merge la o petrecere sau la un eveniment poate fi incredibil de descurajanta. Aceste tipuri de situatii sociale pot fi deosebit de dificile daca aveti tendinta sa fiti introvertit, timid sau anxios social.
O modalitate de a gestiona anxietatea este sa va pregatiti din timp. Revizuiti mintal ce vreti sa vorbiti si chiar puteti lua in considerare ideea de a practica cu un prieten. Primul pas catre a deveni o persoana care converseaza uimitor este sa fiti pregatit.
Daca sunteti stresat sa incepeti o conversatie, incercati aceste trei strategii simple inainte de a incepe:
Ramaneti pozitiv: Nu va mai faceti griji ca faceti o greseala si aveti incredere in abilitatile dumneavoastra. Daca va faceti griji prea mult cu privire la ceea ce veti spune in continuare, va poate face sa pierdeti sirul conversatiei pe masura ce se intampla. In schimb, incearcati sa ramaneti concentrati pe cealalta persoana si pe ceea ce spune.
Respirati adanc: daca sunteti tensionat si nervos, este mai putin probabil sa va simtiti in largul dumneavoastra. Incercati sa ramaneti relaxat si lasati conversatia sa curga natural.
Prezentati-va: una dintre cele mai simple modalitati de a incepe este sa va prezentati si apoi sa oferiti celeilalte persoane sansa de a face la fel. Odata ce acest spargator de gheata initial a avut loc, incercati sa puneti o intrebare simpla sau sa faceti o observatie simpla pentru a inspira discutii suplimentare.
Ucigasi ai conversatiilor
Desi ar trebui sa fie de la sine inteles, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le evitati, cu exceptia cazului in care sunteti foarte familiarizati cu persoana cu care vorbiti.
In timp ce comentariile politice, barfele, plangerile si glumele jignitoare ar putea fi considerate conversatii normale in timpul intalnirilor de familie, probabil ca nu este un exemplu pe care ar trebui sa-l urmati si sa il imitati in viata de zi cu zi.
Orice lucru jignitor, controversat sau inconfortabil trebuie evitat pe masura ce initiati conversatii.
Exista momente pentru a va exprima opinia sau chiar a incerca sa-i convingeti pe ceilalti, dar asigurati-va ca astfel de subiecte sunt binevenite inainte de a va lansa intr-o dezbatere pasionala.
Unele cercetari sugereaza ca, atunci cand vine vorba de deschizatori de conversatii, cel mai bun lucru ar putea fi sa ramaneti la subiecte destul de inofensive. Intr-un studiu, participantilor li s-a cerut sa evalueze eficacitatea unui numar de subiecte de deschidere a conversatiilor care ar putea proveni de la un potential partener romantic.
Femeile au avut tendinta de a prefera intrebarile inofensive („Care este echipa ta preferata?”), In timp ce barbatii au favorizat abordarea mai directa („As vrea sa-ti cumpar o bautura!”).
Autorii studiului sugereaza ca cel mai bine este sa incercam sa utilizam abordarea inofensiva atunci cand alegem o modalitate de a initia o conversatie cu un strain. Acest tip de deschizator de conversatie tinde sa fie mai putin amenintator, dar incurajeaza totusi, cealalta persoana sa ofere un anumit tip de raspuns.
Pastrati un tonus pozitiv!
Incercati sa incepeti conversatia cu o nota optimista. Stati departe de a va lansa in reclamatii sau de a face observatii negative. Indiferent care este situatia, puteti gasi ceva pozitiv de spus.
Comentati vremea, mancarea, compania sau evenimentul in sine. Puteti spune ceva la fel de simplu precum cat si cum va distrati si sa sperati ca partenerul de conversatie are si el o experienta placuta este o modalitate foarte buna de a incepe o conversatie. Chiar daca situatia in sine nu este perfecta, incercati sa ii dati o latura pozitiva.
Ce comentarii puteti avea?
„A fost o prezentare foarte buna, nu-i asa?”
„Cine a organizat acest eveniment sigur a facut o treaba grozava!”
„Prezentarea ta a fost excelenta. Simt ca am invatat multe! ”
„Astazi este destul de frig, dar raportul meteo spunea ca maine ar trebui sa fie frumos si insorit”.
Cereti ajutor!
A pune o intrebare si a cere ajutor este o modalitate excelenta de a incepe o conversatie. Daca faceti acest lucru, nu numai ca va ofera un motiv pentru a angaja cealalta persoana in conversatie, dar le ofera si sansa de a fi de ajutor.
Cand utilizati aceasta abordare, incepeti cu ceva simplu care poate fi realizat fara eforturi mari. De exemplu, ati putea intreba pe cineva daca stie la ce ora incepe un atelier sau indicatii catre o anumita locatie.
„Stiti de unde as putea sa imi iau un program al evenimentului?”
„Ati vazut un cercel? Se pare ca am pierdut unul ”
„Stiti daca vor fi bauturi racoritoare servite dupa atelier?”
Asadar, acum daca veti merge la un eveniment, stiti cum puteti sparge gheata!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.