Poate fi complicat sa ne dam seama din ce cauza se declanseaza anxietatea si tulburarile de anxietate. Este probabil o combinatie de factori, inclusiv genetici si de mediu. Cu toate acestea, este clar ca unele evenimente, emotii sau experiente pot provoca simptome de anxietate sau le pot inrautati. Aceste elemente se numesc factori declansatori.
Anxietatea este o stare de sanatate mintala care poate provoca sentimente de ingrijorare, teama sau tensiune. Pentru unii oameni, anxietatea poate provoca, de asemenea, atacuri de panica si simptome fizice extreme, cum ar fi dureri in piept.
Tulburarile de anxietate sunt foarte frecvente. Acestea afecteaza aproximativ 40 de milioane de oameni in Statele Unite, potrivit „Asociatiei pentru anxietate si depresie” din America. In Romania, prevalenta tulburarilor de anxietate este de 28%, conform Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog.
Acesti factori declansatori pot fi diferiti pentru fiecare persoana, dar multi dintre ei sunt comuni in randul persoanelor care au aceasta problema. Majoritatea oamenilor considera ca au mai multi factori declansatori. Dar pentru unii oameni, atacurile de anxietate se declanseaza fara niciun motiv.
De aceea, este important sa descoperiti orice element care va poate declansa anxietatea. Identificarea acestor factori declansatori este un pas important in gestionarea lor. Cititi mai jos despre acesti factori declansatori si ce puteti face pentru a va gestiona anxietatea.
Factori declansatori ai anxietatii
1.Problemele de sanatate
O problema de sanatate care este suparatoare sau dificila, cum ar fi de exemplu cancerul sau o boala cronica, poate declansa anxietatea sau o poate agrava. Acesta este unul dintre cei mai puternici factori declansatori din cauza sentimentelor imediate si personale pe care le produce.
Va puteti reduce anxietatea cauzata de problemele de sanatate daca sunteti proactivi si angajati in procesul de vindecare impreuna cu medicul vostru. Urmarea unor sedinte de psihoterapie ar putea fi utile, deoarece va pot ajuta sa invatati sa va gestionati emotiile legate de diagnostic.
2.Medicamentele
Anumite medicamente care se elibereaza pe baza de reteta pot declansa simptome de anxietate. Aceasta deoarece ingredientele active din aceste medicamente va pot face sa nu va simtiti bine sau in largul vostru. Aceste sentimente pot declansa o serie de evenimente in mintea si corpul vostru care pot duce la simptome suplimentare de anxietate.
Medicamentele care pot fi factori declansatori ai anxietatii includ:
- Contraceptive
- Medicamente pentru tuse si congestie
- Medicamente pentru pierderea in greutate
Discutati cu medicul despre modul in care aceste medicamente va fac sa va simtiti si cautati impreuna o alternativa care sa nu va declanseze anxietatea sau sa va agraveze simptomele.
3.Cafeina
Multi oameni se bazeaza pe ceasca de cafea de dimineata pentru a se trezi, insa aceasta ar putea sa declanseze sau sa agraveze anxietatea. Potrivit unui studiu realizat in 2010, persoanele cu tulburare de panica si tulburare de anxietate sociala sunt deosebit de sensibile la efectele cafeinei.
Incercati sa reduceti consumul de cafeina prin inlocuirea cafelei cu anumite optiuni non-cafeina ori de cate ori este posibil.
4.Ratarea meselor
Atunci cand nu mancati, zaharul din sange poate scadea. Acest lucru poate duce la tremuratul mainilor si la un stomac zgomotos. De asemenea, poate declansa anxietate.
Sa aveti mese echilibrate pe parcursul zilei este important din mai multe motive. Va ofera energie si substante nutritive importante. Daca nu va puteti face timp pentru trei mese pe zi, gustarile sanatoase reprezinta o modalitate excelenta de a preveni scaderea nivelului de zahar din sange, senzatia de nervozitate sau agitatie si anxietatea. Nu uitati ca alimentele va pot afecta starea de spirit.
5.Gandirea negativa
Mintea iti controleaza o mare parte din corpul tau si cu siguranta este adevarat si in ceea ce priveste anxietatea. Cand sunteti suparati sau frustrati, cuvintele pe care vi le spuneti pot declansa sentimente mai puternice de anxietate.
Daca tindeti sa folositi o multime de cuvinte negative atunci cand va ganditi la voi, este de ajutor sa invatati sa va reorientati limbajul si sentimentele. Lucrul cu un psihoterapeut poate fi incredibil de util in acest proces.
6.Preocuparile financiare
Preocuparile legate de economisirea banilor sau de datorii este unul dintre cei mai importanti factori declansatori ai anxietatii. De asemenea, facturile neasteptate sau temerile legate de bani pot declansa anxietatea.
Pentru a invata cum sa gestionati acesti factori declansatori este nevoie sa solicitati un ajutor specializat, cum ar fi de exemplu un consultant financiar. Sentimentul ca aveti un partener si un ghid in acest proces va poate usura ingrijorarea.
7.Petrecerile sau evenimentele sociale
Daca o camera plina de straini nu suna distractiv, nu sunteti singurii. Evenimentele care va determina sa purtati mici discutii sau sa interactionati cu persoane pe care nu le cunoasteti pot declansa sentimente de anxietate, care pot fi diagnosticate ca tulburare de anxietate sociala.
Pentru a va usura grijile sau nelinistea, puteti aduce intotdeauna un prieten atunci cand este posibil. Dar este, de asemenea, important sa lucrati cu un profesionist pentru a gasi mecanisme de a face fata situatiilor sociale, astfel incat aceste evenimente sa fie mai usor de gestionat pe termen lung.
8.Conflictul
Problemele de relationare, discutiile aprinse, dezacordurile – aceste conflicte pot declansa sau agrava anxietatea. Daca in mod deosebit conflictul este un factor declansator, atunci este posibil sa fie nevoie sa invatati strategii de rezolvare a conflictelor. De asemenea, discutati cu un psihoterapeut sau cu un alt expert in materie de sanatate mintala pentru a afla cum sa gestionati sentimentele pe care aceste conflicte vi le provoaca.
9.Stresul
Stresorii zilnici, cum ar fi de exemplu blocajele in trafic sau faptul ca ati pierdut metroul, pot provoca oricui anxietate. Dar stresul de lunga durata sau cronic poate duce la anxietate pe termen lung si la agravarea simptomelor, precum si la alte probleme de sanatate.
Stresul poate duce, de asemenea, la comportamente cum ar fi ratarea meselor, consumul de alcool sau lipsa de somn. Acesti factori pot declansa sau agrava anxietatea.
Tratarea si prevenirea stresului necesita adesea invatarea unor mecanisme de a face fata acestuia. Un psihoterapeut sau un consilier va poate ajuta sa invatati cum sa recunoasteti sursele de stres si sa le gestionati atunci cand acestea devin coplesitoare sau problematice.
10.Evenimentele sau spectacolele publice
Vorbitul in public, in fata sefului, o competitie sau chiar cititul cu voce tare sunt factori declansatori comuni al anxietatii. Daca locul de munca sau hobby-urile necesita efectuarea acestor lucruri, medicul sau psihoterapeutul va poate ajuta sa gasiti modalitati de a va simti mai bine in aceste situatii.
De asemenea, sustinerea pozitiva a prietenilor si colegilor va poate ajuta sa va simtiti mai bine si sa fiti mai increzatori.
11.Proprii factori declansatori
Acesti factori declansatori pot fi dificil de identificat, dar un specialist in domeniul sanatatii mintale este instruit sa va ajute in acest scop. Acestia pot incepe cu un miros, un loc sau chiar un cantec. Factorii declansatori personali va reamintesc, fie constient, fie inconstient, de o situatie neplacuta sau un eveniment traumatic din viata voastra. Persoanele cu tulburare de stres post-traumatic (PTSD) experimenteaza adesea factorii declansatori de anxietate din mediul inconjurator.
Identificarea acestor factori declansatori personali poate necesita timp, dar este importanta pentru a putea invata cum sa-i depasiti.
Sfaturi pentru identificarea factorilor declansatori de anxietate
Daca puteti identifica si intelege care sunt proprii factori declansatori de anxietate, puteti incerca sa-i evitati si sa le faceti fata. Puteti invata strategii specifice pentru a gestiona acesti factori declansatori atunci cand apar.
Iata trei sfaturi pentru identificarea factorilor declansatori de anxietate:
- Incepeti sa scrieti un jurnal. Notati-va cand apare anxietatea si inregistrati ceea ce credeti ca ar fi factorul declansator. Exista si aplicatii care va pot ajuta sa va urmariti anxietatea
- Mergeti la un psihoterapeut. Anumiti factori declansatori ai anxietatii pot fi dificil de identificat, insa un specialist in domeniul sanatatii mintale este pregatit pentru a va ajuta
- Fiti sinceri cu voi insiva. Anxietatea poate provoca ganduri negative si autoevaluari slabe. Acest lucru poate face ca factorii declansatori sa fie greu de identificat din cauza reactiilor anxioase. Fiti rabdatori cu voi si fiti dispusi sa explorati lucrurile din trecut pentru a identifica modul in care acestea va pot afecta astazi
Anxietatea ocazionala este obisnuita, dar sentimentele cronice de ingrijorare, teama sau groaza nu sunt comune. Sunt un semn ca trebuie sa cautati ajutor specializat. Vestea buna este ca anxietatea este o conditie de sanatate mintala care se poate trata. Cu toate acestea, multi oameni cu anxietate nu cauta tratament.
Daca anxietatea va impiedica sa efectuati activitatile de zi cu zi, ar trebui sa cautati ajutor. Un specialist in domeniul sanatatii mintale va poate ajuta sa gasiti un plan de tratament care sa va usureze simptomele si sa puteti face fata factorilor declansatori.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.