Studiile au descoperit ca, atunci cand e vorba de anxietate si depresie, in spate exista cel putin un eveniment traumatic.
Desi, mai mult ca sigur, tine si de modul persoanei respective de a se raporta la ceea ce i se intampla.
Aceste descoperiri au survenit in urma unei cercetari foarte amanuntite, realizata pe aproximativ 32.000 de adulti de toate varstele din UK.
Profesorul Peter Kinderman, care a sustinut cercetarea despre anxietate si depresie, a mentionat:
„Depresia si anxietatea nu sunt conditii simple si nu exista doar o singura cauza care le declanseaza.
Am vrut sa aflam mai multe despre ceea ce ii face pe oameni sa sufere de anxietate si depresie si de ce unii sufera mai mult decat altii.”
In scopul cercetarii, oamenii au fost intrebati daca au avut probleme de sanatate mintala in istoria familiala, au fost chestionati despre educatia pe care o au si nivelul veniturilor, despre circumstantele sociale, statusul relational si daca au experimentat vreun eveniment traumatic.
Rezultatele au aratat ca, dupa un eveniment traumatic, care este cea mai puternica cauza declansatoare a depresiei si anxietatii, celelalte cauze fundamentale au fost bolile mintale in istoria familiala, venitul si nivelul de educatie.
Ambii factori – statusul social si cel relational – au avut un rol mai slab asupra riscului de a suferi de anxietate si depresie.
Profesorul Kinderman: evenimentele traumatice sunt motivul pentru anxietate si depresie.
„In timp ce noi stim ca genele unei persoane si circumstantele de viata contribuie la problemele de sanatate mintale, rezultatele arata ca evenimentele traumatice sunt motivul principal pentru care oamenii sufera de anxietate si depresie.
Totusi, modul in care o persoana se gandeste la asta, modul in care gestioneaza evenimentele stresante, sunt un indicator al nivelului ei de stres si anxietate pe care il resimte.
In timp ce noi nu-i putem schimba unui individ istoria familiala sau experientele lui de viata, este posibil sa il ajutam sa isi schimbe modul in care gandeste si sa il invatam sa foloseasca strategii de gandire pozitiva care pot calma sau diminua nivelul de stres.”
Se cunosc trei stiluri de a gandi si de a te comporta care maresc sansele de a suferi de anxietate si depresie, si anume:
1. Ruminatia: cand gandurile depresive se invart continuu in mintea ta;
2. Lipsa abilitatii de a te adapta: exemplele includ esuarea obtinerii sprijinului altora, lipsa hranei, sedentarismul si neanticiparea episoadelor stresante;
3. Invinovatirea: acesta este un stil mental foarte toxic. Deloc surprinzator, cheia pentru a fi fericit este sa te accepti cu tot cu defecte si calitati, si sa incetezi sa te mai invinovatesti pentru orice.
Sursa: http://www.spring.org.uk/2014/09/the-5-biggest-reasons-people-get-anxious-or-depressed.php