Desi pentru tratamentul anxietatii sociale este de cele mai multe ori nevoie de ajutorul unui expert medical sau al unui psihoterapeut calificat, puteti sa va ajutati singuri prin anumite tehnici si schimbari:
- Cereti ajutorul persoanelor fata de care va simtiti confortabil
- Alaturati-va unui grup de sprijin local sau online
- Faceti miscare sau incercati sa fiti activ fizic in mod regulat
- Asigurati-va ca dormiti indeajuns
- Mancati sanatos si echilibrat
- Evitati bauturile alcoolice
- Limitati sau evitati consumul de cafeina
Tehnica pas cu pas in tratamentul anxietatii sociale
Mai intai, ganditi-va la lucrurile care va sperie, ca sa puteti identifica ce situatii va cauzeaza cea mai mare anxietate sociala. Apoi, cu pasi mici, repetati aceste activitati pana cand gradul de anxietate scade.
In tratamentul anxietatii sociale trebuie sa incepeti usor, cu situatii care nu va coplesesc. Incercati sa exersati aceste situatii:
- Luati masa intr-un loc public cu o ruda apropiata, un prieten sau o cunostinta
- Stabiliti contactul vizual si salutati-i inapoi pe ceilalti sau fiti primul care saluta
- Faceti cuiva un compliment
- Rugati un vanzator sa va ajute sa gasiti un obiect
- Cereti indicatii unui strain
- Aratati-va interesul fata de ceilalti – de exemplu, intrebati-i despre locuintele lor, despre copii, nepoti, hobby-uri sau calatorii
- Sunati un prieten si faceti-va planuri
Afla cum poti trata Frica de a Vorbi in Public
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Pregatiti-va pentru situatiile sociale
La inceput, sa fii sociabil poate fi destul de dificil daca te simti anxios. Pe cat de dureros sau greu poate parea in prima faza, nu evitati situatiile care va declanseaza simptomele.
Daca va expuneti regulat la acest tip de situatii, veti continua sa va construiti si imbunatatiti abilitatile de adaptare si veti oferi psihoterapeului dumveavoastra un ajutor real in tratamentul anxietatii sociale.
Aceste strategii va pot ajuta sa incepeti sa va expuneti la situatiile care va starnesc anxietate:
- Pregatiti-va pentru conversatii. De exemplu, cititi ziarul in cautare de povesti despre care sa vorbiti
- Concentrati-va asupra calitatilor personale care va plac
- Exersati tehnici de relaxare
- Incercati tehnici de management al stresului
- Stabiliti-va scopuri realiste
- Fiti atenti la cat de des chiar se intampla situatiile jenante de care va temeti. Veti observa ca scenariile de care va e frica nu apar.
- Cand situatiile jenante chiar se intampla, amintiti-va ca sentimentele vor trece si ca le puteti face fata pana atunci.
- Evitati consumul de alcool pentru a va calma. Va va parea folositor, dar pe termen lung doar va va creste anxietatea.
Preventia anxietatii sociale
Nu pot fi prezise de la incpeut lucrurile care ii vor cauza cuiva dezvoltarea unei tulburari anxioase, dar puteti urmari cativa pasi pentru a reduce impactul simptomelor daca sunteti anxios:
Cautati ajutor cat mai devreme. Anxietatea, ca multe alte probleme de sanatate mentala, poate fi mai greu de tratat daca asteptati prea mult.
Scrieti intr-un jurnal. Tineti evidenta vietii personale si va puteti ajuta atat pe dumneavoastra cat si pe specialistul in sanatate mentala sa intelegeti ce va provoaca stresul si ce va poate ajuta sa va simtiti mai bine.
Prioritizati problemele din viata dumneavoastra. Puteti reduce anxietatea prin organizarea atenta a timpului si energiei dvs.
Evitati abuzul de substante nesanatoase. Alcoolul si drogurile si chiar cafeaua sau nicotina pot cauza sau agrava anxietatea.
Daca sunteti dependenti de vreuna din aceste substante, puteti deveni anxios daca incercati sa va lasati.
Daca nu puteti renunta singur, mergeti la medicul dumneavoastra sau gasiti un program de tratament sau un grup de sprijin care sa va ajute.