Daca copilul tau isi roade unghiile din carne, trebuie sa stii ca rosul unghiilor sau onicofagia este un obicei des intalnit, Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a bolilor mintale dorind sa il includa in categoria gesturilor automutilante. El poate ramane un tic nervos, adica miscari rapide si repetitive sau se poate agrava.
Stii care sunt intrebarile pe care le primesc cel mai des cand imi dezvalui profesia?
Prima este: chiar functioneaza?
Aici il intreb pe curiosul meu interlocutor cat de mult il intereseaza sau face doar small-talk ca sa stiu daca ii povestesc despre studiul lui Lambert si cat la suta si ce anume conteaza ca o relatie psihoterapeutica sa fie de succes. Da, am acest obicei de a face lobby stiintific psihoterapiei.
Cea de-a doua este: iti aduci aminte de toti?
Sincer, sunt sute de oameni si chiar daca uneori uit anumite detalii, nu le uit niciodata povestile. Oamenii nu vin numai cu probleme. Ei vin cu povesti de viata, inceputul relatiei psihoterapeutice e uneori anevoios, dar cat de mare este satisfactia cand, dupa cateva sedinte, avem un „break-through”.
Daca ar fi sa imi amintesc de cineva in mod deosebit si pentru ca exemplifica bine conceptul pe care as vrea sa il prezint azi, este cazul un baietel de 10 ani care isi rodea unghiile, nu numai de la maini, dar si de la picioare. Nu doar putin, ci pana la patul unghial. Practic, copilul nu mai avea unghii deloc si orice explicatie medicala, ciuperci, infectii, fusesera excluse. Doctorii l-au trimis la psiholog. Evident, copilul era dominat de anxietate, un elev de nota zece (o alta trasatura a copiilor anxiosi) si avea o poveste familiala grea. Pentru inceput am lucrat cu el, incercand sa ii aleviez starea de anxietate care atingea cote alarmante.
Ce este onicofagia?
Rosul unghiilor sau onicofagia este un obicei des intalnit, Manualul de Statistica si Clasificare a bolilor mintale dorind sa il includa in categoria gesturilor automutilante. Cauzele sunt multiple: stres, anxietate, relatii tensionate intre parinti, un eveniment stresant. Anul trecut, unei eleve de 16 ani din Marea Britanie i s-a amputat un deget dupa ce ajunsese la o forma rara de cancer din cauza rosului excesiv al unghiilor, cauzat de anxietatea si bullyingul din scoala.