Oamenii introvertiti pot avea diverse dificultati sociale, insa, vestea buna este ca totul poate fi exersat si practicat!
„Oamenii sunt singuri pentru ca isi construiesc ziduri in loc de poduri.”
– Joseph F Newton
Daca m-ati intalni azi, probabil ca ati vedea o fata fericita, zambitoare, care discuta cu o gramada de oameni din jurul ei. Pun pariu ca, ascuns sub acest fluture social, nu ati recunoaste niciodata fata linistita si timida care am fost …
A fi singurul copil la parinti cu o personalitate introvertita este o experienta interesanta. Acest lucru m-a invatat cum sa ma simt grozav de una singura, sa-mi apreciez propriul spatiu si mi-a permis sa ma distrez mult cu mine insami. Am fost intotdeauna mai introspectiva decat altii; Am citit mult, am exersat foarte mult desenul si pictura si chiar mi-am construit propria lume in capul meu, prin diferite sccenarii.
Lumea din capul meu a devenit atat de unica si speciala incat mi-a fost greu sa-i las pe altii sa intre. Dar, in acelasi timp, imi doream sa fiu inconjurata de alti oameni si m-am gandit ca ar fi mai usor si placut pentru mine daca as fi mai sociala …
Lumea din jur este adaptata pentru extrovertiti?
Da, este. Este cu siguranta mai usor sa fii o persoana increzatoare, care stie sa-si exprime sentimentele si sa spuna direct ceea ce crede.
Bunica mea spunea: „Fii draguta si politicoasa; oamenii te vor observa atat pe tine, cat si valorile tale”. Acum imi dau seama ca nu este deloc adevarat!
Daca doresti sa obtii ceva la scoala sau la locul de munca, trebuie sa stii cum sa iti reprezinti bine valorile si nevoile personale.
Totodata, mi-am dat seama pe parcurs ca, capitalul social pe care il construiesti din conexiunile sociale este adesea mult mai valoros decat notele tale sau decat sarcinile pe care le realizezi cu succes. Merita sa incorporezi cateva trasaturi de caracter extroverte, deoarece a fi social si un bun comunicator poate deschide multe usi si pur si simplu te poate face mai fericit.
Sunt o introvertita si imi place. Apreciez foarte mult timpul singura si as prefera sa fiu mai bine injunghiata decat sa dezvalui lucrurile care se intampla in mintea mea. Dar la un moment dat, am facut un efort sa ma schimb si sa ma deschid putin fata de oameni, ceea ce a fost o schimbare frumoasa care mi-a adus multe beneficii pe termen lung.
Nu stiu neaparat cand am inceput sa fiu cunoscuta ca o persoana careia ii placea sa stea cu tot felul de oameni, din diferite medii, varste si subculturi. A merge singura la o petrecere si a vorbi cu straini in timp ce calatoresc de una singura nu mai este o problema pentru mine.
A fost nevoie de multa practica si munca mentala pentru a deveni mai sociala. Nu este un proces realizat peste noapte. Este un proces de imbogatire a personalitatii si are loc in multi pasi mici. Dar sunt sigura ca a deveni mai social este posibil pentru toata lumea.
Iata cativa pasi pentru a deveni mai social:
- Incepe cu pasi mici
Nu incerca sa faci brusc pasi uriasi in directia aceasta. Pentru a deveni mai social trebuie sa inveti cum sa iesi din zona de confort, incet. Daca ai tendinta de a face lucrurile singur sau cu un prieten vechi, incearca doar sa mergi mai departe de acest tipar. Mergi intr-un loc unde vor fi multi oameni pe care nu ii cunosti foarte bine. Nu vorbi decat cu persoanele pe care le cunosti. Foloseste-te de petreceri sau de mesele cu prietenii ca o oportunitate de a vorbi cu persoanele cu care nu ai vorbi in mod normal.
2. Discuta cu strainii
Incearca sa exersezi discutia cu persoane cu care nu esti familiarizat, astfel incat sa poti vorbi cu persoane pe care doresti sa le cunosti mai bine mai tarziu. Pentru a putea sa vorbesti cu o fata draguta la un bar sau sa intri intr-un cerc de persoane necunoscute si sa te inserezi in conversatie este nevoie de abilitati sociale avansate. Gaseste-ti propriul mod de a te apropia de straini si deschide-ti mintea catre ei.
Poti incerca o varianta a metodei pe care am dezvoltat-o cand eram copil. Profesorul meu mi-a sugerat sa intreb oamenii aleatoriu ce ora este. Am crezut ca este pentru a ma distra, dar acum imi dau seama ca a fost un exercitiu simplu si dragut de predare a abilitatilor sociale.
3. Nu te lasa coplesit de cei care vorbesc prea mult
Stii zicala „cainii care latra nu musca?” Nu crede ca oamenii care vorbesc prea mult sunt singurii care au ceva cu adevarat important de spus, pentru ca de obicei este exact opusul. Oamenii cu adevarat vorbareti nu sunt de obicei cei mai interesanti oameni din lume. Sunt sigura ca ai cel putin la fel de multe de spus ca ei. Este timpul sa crezi in tine!
4. Invata sa te comporti asa cum fac oamenii simpatici
Daca doresti niste motivatie pentru a deveni mai social, ai nevoie de un feedback pozitiv din partea celorlalti. Exista anumite lucruri pe care toti oamenii simpatici le au in comun.
Zambeste mult. Nu exista nicio persoana in lume careia sa nu-i placa un zambet sincer. Daca nu esti obisnuit, antreneaza-te in fata oglinzii in fiecare zi.
Vorbeste tare si clar, astfel incat oamenii sa nu se straduiasca sa inteleaga ceea ce spui.
Cand oamenii iti vorbesc, pune-le intrebari si urmareste conversatia. Le va spori placut ego-ul, pentru ca toata lumea trebuie ascultata si inteleasa si te vor simpatiza imediat.
Cere sfaturi oamenilor. Le place sa se simta validati si importanti.
Pune intrebari deschise, astfel incat conversatia sa nu ramana blocata pe raspunsurile „da” sau „nu”.
5. Sa nu iti fie frica de tacere
Oamenilor introvertiti le place de obicei tacerea. Si nu este nimic in neregula cu asta! Odata ce accepti faptul ca in timpul interactiunilor poti experimenta tacerea, aceasta va inceta sa mai fie incomoda.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania