Desi anxietatea post-partrum bantuie la fel de multe femei cum o face si depresia postpartum, anxietatea este mult mai putin dezbatuta si prea putine femei constientizeaza ca se confrunta cu ea.
Hai sa iti dau un exemplu:
Andreea, in timp ce ea isi tinea fiica de 6 luni in brate, pe balconul ei de unde incerca sa o adoarma, avea un val urias de ganduri negre care ii treceau prin minte. Ce o sa fac eu cu un copil? Cum ma descurc eu? Cum o fac sa adoarma? Daca i se va intampla ceva copilului?
Desi sarcina ei a fost fara probleme, Andreaa, in varsta de 38 de ani, s-a luptat inca de cand a nascut cu destul de multe probleme. Nu a putut sa isi alapteze copilul inca de la inceput din cauza unor probleme aparute pe parcurs, sefii de la job trageau de ea sa se intoarca la birou dupa doar 1 luna jumatate de la nastere, iar bebelusul ei avea multi colici. Noaptea, Andreea era terorizata de cosmaruri cu uciderea fiicei ei din intamplare – rostogolindu-se peste ea in pat sau rupandu-i gatul in timp ce incerca sa o imbrace.
Andreea s-a confruntat cu anxietatea de-a lungul a 20-30 de ani, dar era o anxietate gestionabila, nimic prea exagerat in asa fel incat sa ii afecteze functionalitatea.
De data aceasta, anxietatea s-a manifestat cu furnicaturi in stomac, mainile umede si reci, batai rapide ale inimii, ganduri negre si imposibilitatea de a avea grija cum trebuie de fiica sa. Mai rau, de data aceasta, simtea ca nu mai are controlul si ca nu mai poate gestiona asa cum o facea anterior.
Andreea nu este deloc singura. De fapt, ea face parte dintr-un numar tot mai mare de proaspete mame care se lupta cu anxietatea postpartum.
Deci, ce este anxietatea postpartum, mai exact?
Anxietatea postpartum afecteaza aproximativ 15% dintre femei – aproape la fel de multe ca depresia postpartum. Dar, spre deosebire de depresia postpartrum, anxietatea postpartum se afla sub o umbrela complexa de tulburari de anxietate, inclusiv tulburarea obsesiv-compulsiva postpartum (ganduri ingrijoratoare si adesea suparatoare pe care nu le poate opri) si tulburarea de stres post-traumatic postpartum (anxietate legata de un travaliu dificil; in acest caz, mama retraieste o nastere dureroasa).
Pe scurt, daca depresia postpartum este cunoscuta in mod colocvial ca „baby blues”, atunci anxietatea postpartum ar fi colorata in rosu – o bucla de frica, ingrijorare, stres si ganduri intruzive. Cele care se confrunta in sarcina cu anxietatea, cel mai probabil o sa o aiba si dupa nastere. Exista si un termen pentru depresia si anxietatea care apar inainte si dupa nastere: tulburari de dispozitie si anxietate perinatale.
Anxietatea postpartrum afecteaza aproximativ 1 din 5 femei, spune Tiffany A. Moore Simas, profesor de obstetrica si ginecologie de la Universitatea din Massachusetts Medical School/UMass Memorial Health Care. Simptomele de anxietate perinatala pot include toata simptomatologia anxioasa pe care o cunoastem deja, de la atacuri de panica la somn agitat pana la ganduri repetate despre lucruri infricosatoare care i se pot intampla copilului.
Gandurile de a-si rani copilul fara nicio intentie nu sunt neobisnuite in randul proaspetelor mame. Aceste ganduri pot fi simptome ale tulburarii obsesiv compulsive postpartum (TOC), spun specialistii.
Cine prezinta risc pentru anxietatea postpartrum?
La fel ca in cazul Andreei, femeile care au avut sau au anxietate inainte de a ramane insarcinate prezinta un risc crescut de a dezvolta forma postpartum. Totodata, tulburarile de anxietate, in general, afecteaza mai multe femei decat barbati, potrivit unui studiu din Jurnalul tulburarilor afective. Studiile ne arata ca prevalenta tulburarilor de anxietate in timpul sarcinii si in perioada postpartum precoce (15,8% si respectiv 17,1%) a depasit-o pe cea a depresiei (3,9% si respectiv 4,8%).
Alte riscuri pentru dezvoltarea anxietatii postpartrum reprezinta:
Istoric familial de anxietate
Istoricul unor alte probleme de sanatate mintala perinatala, inclusiv depresia
Istoric personal sau familial de o problema de sanatate mintala perinatala
Istoric de disfunctie tiroidiana
Istoric de diabet zaharat
Sarcina anterioara sau pierderea copilului
Cum difera de depresia postpartum?
Anxietatea postpartum nu atrage atat de multa atentie – din partea societatii sau a medicilor. Spre deosebire de depresia postpartum, nu este recunoscuta de Manualul de diagnostic si clasificare statistica al tulburarilor mintale, standardul de aur de referinta pentru profesionistii din domeniul sanatatii mintale. Din pacate, nu facem o treaba la fel de buna la depistarea proaspetelor mamici pentru tulburari de anxietate, este mai frecvent intalnita decat depresia postpartum.
In depresia postpartum, mamele se pot simti detasate si deconectate de noii lor copii. In anxietatea postpartum, mamele sunt consumate de gandurile negative si neincetate despre bebelusii lor. De asemenea, poate exista o cantitate destul de mare de suprapunere intre cele doua conditii.
Te poti simti trista, coplesita si dezinteresata de copil la un moment dat, si epuizata si excesiv de ingrijorata in urmatorul moment. Exista multe astfel de momente de fluctuatie.
Cum sa descoperiti semnele si simptomele anxietatii postpartrum?
neliniste sau senzatie de ingrijorare excesiva
te gandesti constant la siguranta bebelusului
iti e mereu teama ca vei face ceva care poate sa-i faca rau copilului
te simti coplesita de cerintele maternitatii
esti iritabila sau irascibila cu ceilalti
te poti rasti la alti copii (poate ai tai, daca mai ai) si te simti vinovata mai apoi
Surse:
https://www.psycom.net/postpartum-anxiety-postpartum-ocd
Journal of Affective Disorders. Perinatal anxiety disorder prevalence and incidence. August 2016. Available online: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032715311320
Anxiety and Depression Association of America. Postpartum disorders. Available online: https://adaa.org/find-help-for/women/postpartum-disorders
Betty-Shannon Prevatt and Sarah L. Desmarais, “Facilitators and Barriers to Disclosure of Postpartum Mood Disorder Symptoms to a Healthcare Provider.” January 2018. Maternal and Child Health Journal. https://link.springer.com/article/10.1007/s10995-017-2361-5
“A mother seeking help for her mental health loses custody of her children, instead—and it’s so wrong.” Motherly. https://www.mother.ly/news/alabama-mother-seeking-mental-health-treatment-lost-custody-of-her-kids-instead
Postpartum Support International. https://www.postpartum.net/learn-more/anxiety-during-pregnancy-postpartum/.
ACOG Statement on Depression Screening. https://www.acog.org/About-ACOG/News-Room/Statements/2016/ACOG-Statement-on-Depression-Screening.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.